Marshall V. King, de hoofdredacteur van de Amerikaanse krant Elkhart Truth, stopte in juli 2009 een McDonalds hamburger in zijn kast om te zien wat er met de hamburger zou gebeuren. Hij nam aan dat de hamburger zou gaan rotten of beschimmelen. Maar 5 jaar later ziet de hamburger er nog steeds hetzelfde uit, zonder enig spoor van verval.
Marshall beschreef de toestand van de hamburger als volgt: “Als een hockeypuck die vaag ruikt naar vlees tussen een oudbakken broodje“. Nadat de auteur de bevindingen van zijn experiment op Twitter postte, ging het verhaal al snel de hele wereld rond.
Een woordvoerder van McDonalds reageerde onmiddellijk met de verklaring dat de hamburgers van McDonalds van zo een hoogwaardige kwaliteit zijn, dat ze als ze goed opgeborgen worden, heel erg lang bewaard kunnen worden, maar dat ze net als andere voedingsmiddelen even snel zullen bederven in vochtige omstandigheden.
Is de burger van McDonalds de ‘bionische burger’?
Echter niet lang nadien dook een nieuw verhaal op. Dit was onder de vorm van een video op de sociale mediasite Youtube, genaamd “De bionische burger”. Len Foley voerde reeds een gelijkaardig experiment uit en bewaarde een McDonalds hamburger gedurende een periode van 19 jaar.
Het resultaat van dit experiment was identiek aan dit van Marshall. De “bionische burger” zag er namelijk uit alsof die gisteren pas gekocht werd.
De nieuwsgierigheid was gewekt! Een aantal voedingsdeskundigen raakten geïnteresseerd in het project. Zij kwamen vervolgens tot de vaststelling dat de hamburgers inderdaad niet gingen rotten als ze goed opgeborgen werden. Een vies luchtje komt er echter wel vanaf.
Uiteindelijk was het Sally Davies, een fotografe uit New York, die gedurende 145 dagen elke dag dezelfde hamburger fotografeerde. De hamburger op de foto’s vertoonde inderdaad geen enkel teken van bederf of schimmel. Na het experiment verklaarde ze dat het enige wat gebeurde is, dat de hamburger zo hard werd als een rots.
Deskundigen van het Amerikaanse Voedings- en Geneesmiddelenagentschap konden nadien aantonen dat de McDonalds hamburgers chloroform, de broodverbeteraar natriumlactylaat en andere chemische elementen bevatten.
Deze stoffen vond men absoluut niet terug in gelijkaardige producten en verklaren waarom de geteste McDonalds hamburgers niet onderhevig waren aan schimmel en bederf.