Hallo, toekomstige nieuwe moeder! Je hebt er zo naar verlangd om moeder te worden en nu komt je droom uit. Het is zo spannend! Je bent zwanger van je eerste kind.
Het is in dit stadium normaal om nerveus en onzeker te zijn. Het zal echter een zegen zijn om voor het eerst moeder te worden.
Ja, er zullen veel dingen zijn die je moet leren. Beetje bij beetje zul je zien dat het niet zo moeilijk is als het lijkt. Je zult genieten van elke ervaring tijdens en na de zwangerschap.
Nieuwe moeder
Naarmate de weken verstrijken groeien je baby en tegelijkertijd ook je zenuwen om voor het eerst moeder te worden. We hebben goed nieuws voor je: het moederinstinct komt van nature. Maak je dus geen zorgen en geniet ervan. Negen maanden vliegen voorbij!
Elke dag zul je meer en meer vragen hebben. Hoewel kinderen niet met een handleiding komen zullen we je helpen om je wat beter voorbereid te voelen.
Waarom is de huid van de baby transparant?
Wanneer je je kind voor het eerst ziet zul je merken dat zijn huid (vooral de handen en de voeten) paarsrood is en bedekt is met een witte vlokkerige laag. Dit komt door de kracht die nodig is om door het geboortekanaal te komen. De donkere kleur zal in de loop van een paar dagen verdwijnen.
Deze witte substantie wordt vernix genoemd en is de vetlaag die zijn lichaam tijdens de zwangerschap beschermde. Het wordt 2 of 3 dagen na de geboorte geabsorbeerd. Als de huid er transparant uitziet of erg rimpelt, onthoud dan dat de baby al 9 maanden in vruchtwater heeft gedreven. Zijn bloedsomloop is zich nog steeds aan het ontwikkelen.
Is het normaal dat hij scheel kijkt?
Ja, het is normaal dat de baby in de eerste vier maanden scheel kijkt. Dit heeft twee redenen: de oogspieren zijn nog niet volgroeid en de baby ziet nog niet goed wanneer hij net geboren is. De zenuwimpulsen zijn inefficiënt wanneer ze hun lichaam gaan bewegen. Daarom bewegen baby’s onhandig, omdat hun spieren nog niet goed kunnen bewegen.
Daarom zijn baby’s niet gecoördineerd, kruipen ze niet en bewegen ze veel. Hetzelfde gebeurt met hun oogspieren. Omdat ze zo jong zijn bewegen hun ogen abrupt en blijven ze kijken naar alles wat er voorbij komt. Hierdoor kijken ze af en toe scheel.
Wanneer baby’s worden geboren kunnen ze nog niet goed scherpstellen. Ook kunnen ze alleen duidelijk herkennen wat zich op 20 tot 30 centimeter afstand bevindt. Hun zicht staat hen niet toe verder te kijken. Wanneer ze dat wel proberen lijkt het net of ze scheel kijken.
Hoeveel keer per dag moet ik de luier verschonen?
Tijdens de eerste paar weken van zijn leven zal de baby om de 3 of 4 uur in zijn luier plassen. Dit ritme kan van baby tot baby verschillen uiteraard. Het hangt ook af van het dieet van de baby. Het is normaal om de luier 8 tot 10 keer per dag te moeten verschonen.
Telkens wanneer je een schone luier omdoet moet je de billetjes afvegen met warm water en vervolgens goed afdrogen met een katoenen doek. Check dat de urine helder van kleur is, zonder geur is en dat er maar een kleine hoeveelheid is. Als het er anders uitziet kan dit een aanwijzing zijn dat de baby niet genoeg moedermelk drinkt of dat de flesvoeding te geconcentreerd is.
In de eerste 24 uur zal de pasgeborene meconium uitscheiden (donkere, bijna zwarte uitwerpselen). Hierna moet de baby de luier minstens 4 keer per dag natmaken.
Hoe behandel ik de navelstreng?
Als nieuwe moeder is het belangrijk om te weten dat de navelstreng van nature na 5 tot 15 dagen af zal vallen. Probeer het niet zelf te verwijderen, ook niet als het er al bijna is afgevallen. De navelstreng moet schoon worden gehouden om mogelijke infecties te voorkomen.
Dek het niet af met een luier. Op deze manier is er geen kans dat het vies wordt met de urine of uitwerpselen van de baby. Hoe droger je het houdt, hoe sneller het eraf zal vallen. Doe je baby de eerste dagen na de geboorte niet in bad. Reinig hem met kleine sponsjes of natte handdoeken. Je kunt hem ook wassen met een antiseptisch middel.
We zullen je nu stap voor stap vertellen hoe je de navelstreng correct schoonmaakt:
- Was eerst je handen goed.
- Drenk vervolgens een steriel gaasje in een antiseptische oplossing.
- Reinig daarna voorzichtig deppend rond de navelstreng.
- Til de clip die de navelstreng omhoog houdt op. Zo kun je het hele gebied reinigen zonder plekken vuil te laten.
- Herhaal dit proces twee keer per dag.
We weten hoe belangrijk dit alles voor je is. Daarom willen we niet dat je je alleen voelt tijdens dit proces. Je moederinstinct zal je helpen dingen goed te doen. Voor je kind zul je altijd de beste ter wereld zijn. Geloof in jezelf nieuwe moeder!