Ook al herken je dit product misschien niet meteen aan de naam, toch kom je silicagel bijna overal wel tegen. Vaak vind je het bijvoorbeeld in dozen van elektronica of in schoenendozen.
Als je niet weet waar de gel voor dient, dan gooi je het zakje waarschijnlijk gelijk weg zodra je het tegenkomt. Silicagel bestaat uit vochtabsorberende kristallen van een silicaat. Het is synthetisch gemaakt uit natriumsilicaat, ook wel waterglas genoemd.
Deze zakjes worden gebruikt om producten te beschermen tegen vocht wanneer ze voor langere tijd ongebruikt ergens bewaard worden.
Vanwege het poreuze karakter van deze zakjes zorgt het ervoor dat producten in perfecte staat aankomen, in plaats van dat ze anders misschien door vocht beschadigd zouden raken.
Fabrikanten raden echter aan om de zakjes meteen bij het product weg te halen zodra je het in huis hebt. De zakjes zijn namelijk erg zwak en kunnen daarom gemakkelijk openbreken.
Een beetje geschiedenis over silicagel
Silicagel bestaat al sinds 1640 en is een welbekend product binnen de wetenschappelijke gemeenschap. In het verleden gebruikte men het voor verscheidene doeleinden. Professor Walter A. Patrick patenteerde het product in 1919.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte men dit product in de verschrikkelijke gaskamers. Het diende daarin om gassen en dampen die mogelijk konden ontsnappen te absorberen.
Ook interessant is dat men de gel tijdens de Tweede Wereldoorlog ook gebruikte om penicillinevoorraden droog en in goede staat te houden. Om die reden mogen we dankbaar zijn dat het product ook vele levens heeft helpen redden.
Op welke manieren kun je silicagel nog meer gebruiken?
Silicagel is een droogmiddel en kan daardoor voor allerlei andere dingen in huis worden gebruikt.
Het is goed om te weten dat de gel zelf niet giftig is. Soms worden er echter bestanddelen aan de gel toegevoegd om de werking te versterken die wel schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid, zoals kobaltchloride.
De korrels die in de zakjes zitten zijn vaak doorzichtig of witachtig van kleur, die blauw of roze wordt wanneer de korrels nat worden. Op het zakje zelf wordt doorgaans aangegeven of de gel giftig is of niet. Laten we echter eens kijken naar enkele alternatieve manieren om dit product te gebruiken.
Bloemen drogen
Stel je voor dat je een perfecte bloem hebt die je graag zou willen bewaren, vanwege sentimentele redenen of gewoon omdat de bloem zo mooi is. Door de bloem te bedekken met silicagel kun je ervoor zorgen dat hij er altijd zo uit zal blijven zien.
Zorg ervoor dat de bloem geheel bedekt is met de gel. Wacht vervolgens twee tot drie dagen tot de bloem volledig is gedroogd. Wacht echter nooit meer dan vijf dagen.
Houd je zilver glanzend
Zoals je misschien wel weet, zorgt vochtigheid er vaak voor dat zilver dof wordt. Dit probleem kun je vermijden door een zakje silicagel te bewaren in je sierradendoos.
Bescherm oude foto’s
Papieren foto’s kunnen met de jaren beschadigd raken. Dit kun je voorkomen door de foto’s in een doos te bewaren samen met een zakje silicagel.
Zorg ervoor dat kleding niet gaat stinken
Wanneer je naar het zwembad, het strand of de sportschool gaat, stop je na afloop je kleding vaak in je tas wanneer het nog nat is. Hierdoor gaat je kleding vaak stinken. Stop daarom de volgende keer van te voren een zakje silicagel in je tas, zodat dit in het vervolg niet meer gebeurt.
Houd metalen onderdelen in goede conditie
Vocht zorgt ervoor dat metaal oxideert en gaat roesten. Hierdoor gaan gereedschap en andere metalen voorwerpen met de tijd verloren. Om je gereedschap lange tijd goed te houden, kun je een zakje silicagel in je gereedschapskist bewaren.
Zaden bewaren
Zaden kunnen gaan rotten wanneer ze langdurig worden blootgesteld aan vocht. Dit kun je echter vermijden door de zaden te bewaren naast een zakje silicagel.
Je mobiele telefoon opdrogen
Soms kan je telefoon door kleine ongelukjes nat worden. Misschien ben je gewend om hem in deze gevallen een poosje te bewaren in een plastic zakje met wat rijst, zodat hij weer kan opdrogen. Op deze manier stel je de voorwerpen echter ook bloot aan rijststof.
Het is daarom beter om silicagel te gebruiken. Deze zullen ook in staat zijn om het vocht waar de elektronica aan is blootgesteld te absorberen.
Andere toepassingen voor silicagel
- Om het ontstaan van condensatie in je auto te voorkomen, kun je een zakje silicagel bewaren onder je stoel.
- Kattenbakvulling wordt ook gemaakt met silicagel, vandaar dat de korrels zo absorberend zijn.
- Je kunt silicagelzakjes gebruiken om voedsel langer vers te houden, zolang de gel niet giftig is natuurlijk. Onthoud wel dat je de gel zelf nooit mag opeten.
- Je kunt silicagel gebruiken om camera’s en lenzen te beschermen tegen waterschade.
Dit zijn slechts enkele redenen waarom je deze kleine zakjes nooit weg moet gooien. Gebruik ze juist opnieuw. Er zijn nog veel meer redenen. Soms kan silicagel zelfs je dag redden!