Je heb vast wel eens gehoord van darmpoliepen of misschien heb je ze in het verleden wel eens gehad of ken je iemand die ze heeft (gehad). De eerste vraag is waarschijnlijk: zijn ze gevaarlijk?
Alhoewel ze meestal goedaardig zijn, zouden ze niet genegeerd moeten worden, aangezien ze kankerachtig kunnen worden. Een colonoscopie is vereist om ze te detecteren en verwijderen. Maar… wat voor soort symptomen veroorzaken ze? Waar moet je op letten? We zullen deze vragen vandaag beantwoorden in dit artikel.
1. Wat zijn darmpoliepen?
Als je huisarts vaststelt dat je darmpoliepen hebt, dan ben je mogelijk bang of verbaasd en vraag je je af wat dit zijn. Zijn het knobbels? Is dit een soort infectie? Een darmpoliep is juist iets dat relatief vaak voorkomt en is een abnormale groei op de wanden van het colon of de dikke darm.
Poliepen kunnen rond zijn, zoals op de bovenstaande afbeelding of onregelmatig en relatief plat. Zoals je weet is dit deel van het lichaam verantwoordelijk voor het vervoeren van de ontlasting die verwijderd moet worden door het rectum.
Dit gebied is erg kwetsbaar voor bacteriën en ontstekingen, dus het is niet heel raar dat deze aandoening redelijk vaak voorkomt. Raak niet in paniek en denk niet meteen het ergste.
Zoals we in het begin al aangaven, zijn de meeste poliepen goedaardig, maar een medische behandeling in de vorm van een colonoscopie is vereist om ze te verwijderen uit de darm.
Eén ding dat we willen benadrukken is dat artsen beweren dat platte poliepen een grotere kans hebben om kankerachtig te worden. Wederom willen we je echter eraan herinneren dat je niet in paniek moet raken. Darmpoliepen zijn behandelbaar en in de meeste gevallen volledig goedaardig.
2. Wie hebben de grootste kans om darmpoliepen te krijgen?
Sommige personen zijn vatbaarder voor het krijgen van darmpoliepen dan anderen. Deze risicofactoren zijn alleen maar indicatief en geen bepalende factoren. Soms worden poliepen ontdekt bij personen die niet onder een van deze categorieën vallen, maar we zouden ons nog steeds bewust moeten zijn van deze risicofactoren:
- Leeftijd van boven de 50
- Overgewicht
- Roker
- Familiegeschiedenis van darmpoliepen
- Drinken van alcohol
- Een zittende levensstijl
- Het eten van een slecht dieet met veel vetten
3. Wat zijn de symptomen van darmpoliepen?
Het overgrote deel van darmpoliepen is asymptomatisch, vooral in de beginstadia wanneer ze zich vormen. Ze zijn pijnloos en aangezien ze in het begin klein zijn, benadelen ze het functioneren van het colon niet.
Wanneer ze groter worden, kunnen ze de doorgang van de ontlasting beïnvloeden en tegen elkaar aan wrijven, waardoor ze beginnen te bloeden. Op dit moment beginnen de meeste mensen symptomen te merken. Dit zijn de symptomen waar je op kan letten:
- Donkere ontlasting.
- Bloed tijdens het afvegen.
- Brandend gevoel en pijn tijdens de stoelgang.
- Brandend gevoel van binnen na het eten van gekruid voedsel.
De meeste darmpoliepen worden toevallig ontdekt tijdens secundaire testen. Wanneer je huisarts aangeeft dat hij of zij moet bepalen hoeveel en hoe frequent ze voorkomen, kun je een colonoscopie verwachten.
Alhoewel het een oncomfortabele procedure is, is het erg effectief. Maak je geen zorgen en volg de instructies van de arts op.
Je dokter zal zeer waarschijnlijk aangeven dat ze verwijderd moeten worden. Na verloop van tijd kunnen ze kankerachtig worden en daarom is het ook het beste om dit te laten doen.
Maak je geen zorgen. Een colonoscopie is over het algemeen succesvol en heeft een historie van goede resultaten. Patiënten kunnen doorgaan met een normaal leven.
Hoe kan ik darmpoliepen voorkomen?
Darmpoliepen kunnen niet 100% voorkomen worden. Er is geen supplement dat we in kunnen nemen om te voorkomen dat ze ontstaan. We kunnen echter wel stappen ondernemen om de kans dat ze ontstaan te verkleinen door middel van een gezonde levensstijl en een dieet dat de darmen verzorgd en voor een gezonde spijsvertering zorgt.
Dit zijn een aantal aanbevelingen:
- Let op je gewicht en voorkom obesitas.
- Stop met slechte gewoontes zoals tabak.
- Eet elke dag een groene appel.
- Havermout is essentieel voor de gezondheid van het colon. Het biedt de ideale hoeveelheid vezels.
- Drink elke dag een glas warm water met citroen of consumeer een eetlepel olijfolie met citroen.
- Aloëvera en citroeninfusies zijn erg gezond.
- Eet meer groenten, zoals rode bieten, broccoli, artisjokken etc.
- Consumeer probiotica, aangezien ze essentieel zijn voor het onderhouden van onze darmflora.
- Drie keer per dag een theelepel muntolie na de maaltijd innemen zal de darmgezondheid en ontgifting bevorderen en het gehele maag-darmkanaal genezen. Doe dit elke dag.