Functionele dyspepsie is een aandoening die vrijwel alleen door stress of angstgevoelens veroorzaakt wordt. Het kan de maag aantasten en het maagslijmvlies laten ontsteken.
Kenmerkend voor deze aandoening is dat het een emotionele stoornis is die heel vaak voorkomt. Het treft ook vele mensen. Deze ziekte veroorzaakt symptomen zoals:
- brandend maagzuur
- misselijkheid
- maagpijn
Functionele dyspepsie kan acuut of chronisch zijn. Acute gastritis treedt heel plots op en is intens. Chronische gastritis kan echter jaren aanhouden als het niet behandeld wordt.
Eroderende gastrits is een vorm van deze aandoening die minder voorkomt. Meestal veroorzaakt het niet veel ontsteking. Het kan echter wel tot bloedingen en maagzweren leiden in de wand van de maag.
Er zijn vele oorzaken van deze ontsteking. Voorbeelden zijn een infectie, stress, letsels of stoornissen van het immuunsysteem. Meerdere onderzoeken hebben de rol van emotionele stress en depressie bevestigd.
Die factoren kunnen de ontwikkeling van maag- en darmstoornissen zoals functionele dyspepsie beïnvloeden. Gelukkig kunnen we met enkele natuurlijke remedies de symptomen van deze ziekte thuis zelf behandelen.
Wat zijn de oorzaken van functionele dyspepsie?
De volgende factoren kunnen functionele dyspepsie veroorzaken:
- Stress
- Angstgevoelens
- Zenuwachtigheid
- Buitensporig alcoholgebruik
- Braken
- Infecties als gevolg van allergieën of virussen
- Galreflux
- Een slecht voedingspatroon
Naast deze factoren treedt functionele dyspepsie vooral op door de aanwezigheid van een bacterie met de naam helicobacter pylori. Deze bacterie groeit vaak in aantal als gevolg van de symptomen die we eerder vermeld hebben.
Wanneer je overweldigd raakt door jouw dagelijkse sleur in combinatie met de verantwoordelijkheden in je gezin, dan kan dit deze aandoening zelfs nog erger maken.
Deze bacterie is aanwezig in de maag van tussen 60% en 80% van de mensen. Meestal zorgt het niet voor symptomen. Het kan echter de beschermende wand van het maagslijmvlies beschadigen. Lees verder en ontdek hierover meer!
Wat zijn de symptomen van functionele dyspepsie?
De symptomen van functionele dyspepsie kunnen van persoon tot persoon verschillen. Dit zijn enkele van de meest voorkomende symptomen:
- Braken
- Zwarte stoelgang
- Een branderig gevoel in de maag
- Verlies van eetlust
- Buikpijn
- Indigestie
- Misselijkheid
- Maagklachten
- Maagzuur
De behandeling van deze aandoening
Om deze aandoening te behandelen moet je een licht en gezond dieet volgen. Dit kan helpen om de symptomen te beheersen. Het betekent dat jouw maaltijden onder andere groenten, fruit, vlees, vis, soep, rijst en veel water moeten bevatten.
Tegelijkertijd is het essentieel dat je emotioneel stabiel bent. Dit is van groot belang om gastritis te behandelen. Het feit dat je een geestelijk evenwicht bewaart, helpt het lichaam om zich te herstellen. Op die manier krijgen het lichaam en de geest de kans om in harmonie te zijn en gezond te functioneren.
Je moet dus met andere woorden dingen leren om stress onder controle te houden. Stress kan namelijk verantwoordelijk zijn voor de stijging in de aanmaak van maagzuur. Dit tast het slijmvlies van de maag aan.
Trainen is daarentegen de beste oplossing om een eind te maken aan stress en de productie van endorfines te stimuleren.
We bevelen ook aan om je inname van pijnstillers te beperken. Als je last hebt van periodes van functionele dyspepsie en je koopt medicijnen zonder voorschrift, dan kunnen deze middelen voor een tijdelijke verlichting zorgen.
Je kunt echter beter onmiddellijk een specialist raadplegen. Een arts kan je medicatie voorschrijven waarmee je op een doeltreffende manier de zuurafscheiding laat dalen en het maagslijmvlies beschermt.
Welke remedies verlichten functionele dyspepsie?
Het belangrijkste wat je thuis zelf kan doen, is letten op jouw voedingspatroon en stress verlichten. Onthoud dat voeding een sleutelrol speelt in de behandeling van functionele dyspepsie.
Een geschikt voedingspatroon voorkomt niet alleen maagklachten op korte termijn. Het zal ook het verteringssysteem op lange termijn beschermen. Vermijd ook producten zoals:
- alcohol
- ultrabewerkte voedingsmiddelen
- zure producten
- zuivelproducten
- gesuikerde of kruidige voeding
Tot slot hebben we nog een paar adviezen voor je op een rij gezet:
- Drink minstens één keer per week groene thee want het helpt om de overvloed aan helicobacter pylori in het verteringskanaal te verminderen.
- Je kan ook een lepel zuiveringszout (9 g) proberen. Dit kan helpen om een eind te maken aan het maagzuur als gevolg van functionele dyspepsie.
- Ook aloëvera is één van de planten die men gebruikt om maagzuur te verlichten. Het draagt ook bij tot de vermindering van de gevolgen van functionele dyspepsie.
- Etherische oliën, zoals bijvoorbeeld pepermunt of gember, kunnen bovendien ook een positief effect op de maag hebben.
Vergeet tenslotte ook niet dat stress functionele dyspepsie kan veroorzaken en erger maken. Het is dus heel belangrijk dat je overweegt om veranderingen door te voeren in je levensstijl. Dit kan immers helpen om het niveau van angstgevoelens te laten dalen.
Als je start met lichaamsbeweging, een gezond dieet en een goede nachtrust, dan is de kans groot dat jij je veel beter zal voelen.