Geen contact: de oplossing voor emotionele afhankelijkheid

Emotionele afhankelijkheid bindt je aan je partner uit angst om alleen te zijn en niet in staat te zijn om iemand anders te vinden. Daarom is het aanbevolen om voor deze omstandigheden een ‘geen contact-plan’ op te stellen.


Soms zorgt dit soort afhankelijkheid ervoor dat je op zoek gaat naar partners die je pijn kunnen doen. Dit kan door lichamelijke of psychische mishandeling, manipulatie, leugens of vreemdgaan.

Dit zou echter niet het geval moeten zijn.

Wat we duidelijk moeten maken, is dat elke relatie die gebaseerd is op emotionele afhankelijkheid schadelijk is.

Emotionele afhankelijkheid, of: “Ik kan niet leven zonder jou”

De angst om alleen te zijn kan ervoor zorgen dat je gelooft dat je niet zonder de ander kunt leven. De waarheid is echter dat dit niet het geval is.

Als de andere persoon vertrekt en je in de steek laat dan is er geen mogelijkheid om weer samen te komen. En wat doen we dan? We springen meteen in een andere relatie.

Mensen die bang zijn om alleen te zijn en afhankelijk zijn van anderen doen dit met een reden. Ze geloven dat dit de enige manier is waarop ze gelukkig kunnen zijn. Hun zelfvertrouwen is zo laag dat hun leven en persoonlijkheid afhankelijk zijn van de persoon met wie ze samen zijn.


Hierdoor voelen ze zich leeg als ze door een relatiebreuk gaan. Ze hebben niet goed voor zichzelf gezorgd. Weten niet of ze zichzelf leuk vinden of wat hun dromen zijn. Ze zijn verloren.

De reden dat ze zo gehecht zijn aan iemand is niet, omdat ze denken dat het een levenslange relatie gaat worden. Het is niet eens omdat ze denken dat ze niet zonder deze persoon kunnen leven. Het is omdat ze niet zonder iemand anders kunnen leven!

Dat is de reden waarom ze de ene relatie na de andere zoeken. Ze lopen allemaal stuk, maar ze weten niet waarom. De reden is dat ze hun partner kiezen op basis van een behoefte. Het is niet omdat ze echt liefde voelen.

Ongelukkigheid en ontevredenheid, samen met de herhaling van dezelfde soort relatie, zorgen ervoor dat dit soort mensen professionele hulp zoeken.

De aanbeveling? Geen contact.


Het belang van geen contact voor iemand met emotionele afhankelijkheid

Een psycholoog kan aanbevelen om een ‘​​geen contact-regel’ in te stellen met de persoon van wie je afhankelijk bent. Als ze dit voorstellen lijkt het onmogelijk.

Eraan denken om ze te blokkeren op Whatsapp, niet te wachten op hun telefoontjes, of ‘nee’ te zeggen wanneer ze contact met je opnemen om ze te ontmoeten, lijkt onmogelijk.

Soms voelen ze zich schuldig en vallen ze dan in hun eigen valkuil. Naderhand voelen ze zich naar. Zo’n soort afhankelijke relatie houdt je tegen om gelukkig te zijn en dat weet je.

In feite heeft iemand die afhankelijk is momenten van helderheid. Dit is wanneer ze zeggen:

  • “Ik moet weggaan.”
  • “Het zou beter zijn om alleen te zijn dan met deze persoon.”
  • “Hij maakt me ongelukkig.”

Deze kracht kan je echter op bepaalde momenten inhalen. Bovendien geeft het je duidelijk aan dat de weg die je ingeslagen bent je naar omstandigheden leidt die nergens toe leiden.

Geduld, moeite en tijd

Een emotioneel afhankelijke relatie verlaten en een ‘geen contact-regel’ instellen, is niet iets dat van de ene dag op de andere gebeurt.

Net als bij elke andere verslaving, moet je de tijd nemen en geduldig zijn. Er zullen terugvallen zijn. Je zal de ‘geen contact-regel’ negeren. Je zal echter toch een stap vooruit hebben gedaan.

Iedereen die emotioneel afhankelijk is, valt keer op keer over hetzelfde struikelblok. Ze doen dit tot ze momenten van helderheid hebben die steeds vaker voor zullen komen.

Wanneer het moment aanbreekt, nadat ze hun eigen demonen hebben overwonnen, beginnen ze hun ogen voor alles te openen. Dan kunnen ze een beslissing nemen die ze ongetwijfeld ten goede komt.

Je kunt uit emotionele afhankelijkheid komen. Je kunt boven deze gedachten uitstijgen. Gedachten die je vertellen dat je een mislukkeling bent zonder een partner. Of de gedachten die zeggen dat je iemand nodig hebt om gelukkig te zijn.

Als je eenmaal uit de cirkel stapt om verslavende relaties te beginnen, kun je beginnen om van jezelf te houden, voor jezelf te zorgen en jezelf te respecteren. Op deze manier kun je gezonde relaties opbouwen waarin je niet afhankelijk bent van iemand anders en waarin je niet per se iemand anders nodig hebt.