Heb je een verwend kind?

Je kinderen verwennen kan hen tot mensen maken die de regels niet respecteren en geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen daden. Dit alles kan ernstige gevolgen hebben wanneer ze volwassen zijn. Dit artikel geeft informatie over de gedragspatronen van een verwend kind.

Lees verder om uit te vinden of je veranderingen moet aanbrengen in de manier waarop je je kinderen opvoedt en om te voorkomen dat ze verwend worden.


Het gedrag van een verwend kind

De cirkel van de driftbuien

Driftbuien zijn een hulpmiddel voor elk verwend kind, omdat ze in de meeste gevallen weten dat ze hun zin krijgen. Dit gedrag zorgt er vooral voor dat een volwassene zich beschaamd en schuldig voelt. Neem eens een kijkje naar het volgende voorbeeld:

  • Een kind is met een ouder in de supermarkt en wil snoep hebben.
  • De ouder zegt “nee”.
  • Het kind staat erop en realiseert zich vervolgens dat de ouder het snoep niet zal geven. Dus hij/zij gooit zich op de grond en begint te schoppen en te schreeuwen.
  • Zodra de ouder dit ziet, zal hij/zij reageren door naar de andere ouders te kijken en begint zich vervolgens schuldig te voelen. Hun gezicht wordt rood van de schaamte en ze geven toe en zeggen: “Prima, je kunt dit keer je snoep krijgen, maar doe het nooit meer”.

Wat is hier eigenlijk gebeurd? Het kind is erin geslaagd om hun ouder te manipuleren door ze zich schuldig en beschaamd te laten voelen. Tegelijkertijd heeft de ouder het gezag verloren, omdat hij/zij gezwicht is voor het slechte gedrag van het kind. Dit kan toekomstige driftbuien uitlokken.

Ouders die weten dat een kind zich beter zal gedragen wanneer ze hun zin krijgen, kunnen hun overgaan op omkoping wanneer ze willen dat hun kinderen bepaalde taken uitvoeren of bepaalde verantwoordelijkheden uitvoeren (het goed uitvoeren van een examen bijvoorbeeld).

Een gebrek aan grenzen thuis

De reden om thuis grenzen te stellen is niet omdat ouders hun kinderen hard aanpakken, psychologisch schade proberen toe te brengen of niet van hen houden. Het is juist het tegenovergestelde. Grenzen zijn zeer noodzakelijk.


Ouders moeten streng zijn voor hun kinderen en hun eigen regels naleven. Het afbakenen van een grens en een kind daarover heen laten lopen, zoals de beschrijving hierboven, is volstrekt onaanvaardbaar. Ouders moeten streng zijn in de beslissingen die ze nemen. Als ze maar één keer meer toegeeflijk zijn, kan de hele les tijdverspilling zijn.

  • Als je dus een grens stelt door te zeggen: “Vandaag krijg je geen snoepjes”, dan krijgt je kind de hele dag geen snoepjes, punt uit.
  • Het maakt niet uit wat er gebeurt, hoeveel ze huilen, hoeveel driftbuien ze gebruiken of hoe beschaamd je je voelt.

Een verwend kind moet leren dat volwassenen serieus zijn. Ze moeten begrijpen dat “nee” ook daadwerkelijk nee betekent. Als er vanaf het begin direct grenzen worden gesteld, zullen ongehoorzaamheid of zelfs driftbuien in de meeste gevallen niet plaatsvinden. Daarom moet je zo snel mogelijk je regels doorvoeren.

Een kind wordt niet verwend geboren, hij/zij wordt op die manier opgevoed

Een verwend kind wordt niet zo geboren. Het is allemaal gebaseerd op de volharding van de ouders. Als ze een zekere mate van egoïsme bij hun kind toestaan, zal hun kind uiteindelijk dissident worden en zal hun gedrag steeds erger worden.

Vroeg of laat zullen de kinderen uiteindelijk:

  • hun ouders beledigen
  • hen controleren
  • hun macht over hen uitoefenen, wat ze niet mogen hebben

Bovendien zullen ze uiteindelijk niet weten hoe ze moeten waarderen wat ze hebben, altijd meer willen en nooit leren hoe ze echt waarderend kunnen zijn.

Een verwend kind kan als volwassene een zeer onaangenaam persoon worden, die schadelijk kan zijn voor anderen en vooral voor zichzelf. Kinderen hebben grenzen nodig en ouders moeten zich gedragen als ouders in plaats van vrienden, zodat hun kinderen nooit respectloos of manipulerend zijn.

Vergeet niet dat alles wat je doet om te voorkomen dat je kinderen verwend worden, hen zal helpen om in de toekomst betere mensen te zijn, die weten hoe ze gezonde relaties kunnen onderhouden.