Een zorgzame aanraking is veel meer dan alleen een gebaar, meer dan alleen de aanraking met iemand anders. Een streling is een eigen soort taal die je lichamelijk en emotioneel een gevoel van welzijn geeft. Simpeler gezegd: een streling kan helpen om emoties te koesteren.
Sommige mensen doen dit niet vaak en andere mensen zijn hier bang voor. Hoewel het je misschien zal verbazen, kunnen zowel het onvermogen als de onwil om de emotionele communicatie een stapje verder te nemen veel lijden veroorzaken. Het kan een duidelijk gemis zijn in je leven.
Iedereen heeft van tijd tot tijd een zorgzame aanraking nodig. Het is net als ademen. Het maakt de band tussen jezelf en de mensen van wie je houdt sterker, waardoor je jezelf belangrijker voelt. Daarom willen we het hier in dit artikel wat meer over hebben.
Een zorgzame aanraking is als voedsel voor je emotionele gevoel van welzijn
Elk levend wezen heeft zo nu en dan lichamelijk contact met iemand anders nodig. Zodat hij het gevoel krijgt dat hij deel uitmaakt van een groep, een familie.
Als je thuis huisdieren hebt, dan heb je vast wel gemerkt hoe dankbaar ze zijn wanneer je ze aanraakt of aait. Je huisdier verlangt hier niet alleen naar als vorm van beloning. Ook als een manier om met jou verbonden te zijn.
Zowel mensen als een hoop andere dierengroepen in de natuur hebben deze band nodig. Een band waardoor ze niet alleen deel uitmaken van een groep individuen die voor hen zeer belangrijk zijn. Waardoor ze echter ook een gevoel van veiligheid en kracht krijgen.
Laten we hier eens wat gedetailleerder op ingaan.
Een zorgzame aanraking kan je een gevoel van erkenning geven
De drang naar erkenning is helemaal niet egoïstisch. Geloof het of niet, maar erkenning is een fundamentele menselijke behoefte. Hoewel het inderdaad belangrijk is om zelfverzekerd te zijn en van jezelf te houden, kun je het gegeven dat je een sociaal wezen bent niet negeren. Daarom is erkend worden een basisbehoefte.
- Elk kind heeft dit soort banden met anderen nodig.vanaf het moment dat het ter wereld komt. Hij ontwikkelt een aanvankelijke verbintenis op basis van erkenning.
- Strelingen, knuffels en kusjes bevorderen de ontwikkeling van hersenweefsel bij baby’s. Dit zijn allemaal emotioneel geladen stimuli die een gevoel van veiligheid en welzijn bieden.
- Elke positieve emotie ondersteunt de groei van geluk.
- Wanneer je eenmaal bent opgegroeid, blijven strelingen een belangrijke rol spelen in je dagelijkse relaties met je partner of je kinderen.
- Een stel dat elkaar nooit aanraakt, dat buiten de slaapkamer nooit op zoek gaat naar lichamelijk contact, kan uiteindelijk ernstige tekortkomingen ervaren.
Iedereen heeft het nodig om zonder reden of bepaald doel vastgehouden te worden.
Daden zeggen meer dan woorden
Soms is het simpelweg niet voldoende om alleen maar te horen dat:
- iemand je begrijpt
- diegene je steunt
- diegene er voor je zal zijn
Soms komen relaties in een sleur terecht. Twee partners voelen dan een afstand tussen elkaar of, nog erger, beginnen ze dingen voor lief te nemen.
Genegenheid, of dit nu tussen twee partners of tussen ouders en hun kinderen is, zou nooit voor lief moeten worden genomen. Juist het tegendeel. Genegenheid moet elke dag worden getoond en in moeilijke tijden zelfs nog sterker.
In moeilijke tijden zijn woorden niet altijd effectief. Dit zijn de momenten waarop de waarde van een zorgzame aanraking vooral duidelijk wordt. Deze kleine, non-verbale aanwijzingen hebben een veel grotere emotionele invloed.
Zeggen dat het je spijt of dat je er altijd voor iemand zal zijn als hij je nodig heeft of zelfs vragen om vergeving kan altijd gepaard gaan met een oprechte knuffel of een betekenisvolle blik die nog meer troost, liefde en steun biedt.
Zorgzame aanrakingen waar je bekend mee moet zijn
Er is geen sprake van één juiste manier om iemand te strelen of de correcte zorgzame aanraking. Psychologen geven aan dat er positieve en negatieve vormen van aanraking bestaan.
Laten we eens kijken naar hoeveel verschillende manieren er bestaan om iemand te strelen:
- Sommige vormen van streling hebben geen lichamelijk contact nodig. Een compliment, lof en de juiste woorden wanneer iemand deze nodig heeft kunnen dezelfde invloed hebben als een aanraking.
- Negatieve vormen van aanraking komen voort uit giftig gedrag.
- Wanneer je met iemand praat vanuit minachting of sarcasme, als je iemand negeert of in het openbaar kleineert, dan wordt dit op psychologisch niveau ook gezien als een ‘negatieve aanraking’ die het gevoel van eigenwaarde van iemand aanvalt.
- Een streling kan ook zowel positieve als negatieve emoties opwekken. Sommige manieren van aanraking bieden in plaats van een gevoel van veiligheid juist hardheid of een vals gevoel van zorgzaamheid. Dit kan ook erg pijnlijk zijn.
- Ware strelingen moeten vanuit het hart komen en oprecht zijn. Dit is iets dat zowel gevoeld moet worden door de persoon die de streling geeft als de persoon die de streling ontvangt.
Ook bestaan er voorwaardelijke en onvoorwaardelijke vormen van streling.
- Met voorwaardelijk bedoelen we dat iemand misschien genegenheid toont door middel van een aanraking, omdat hij hier iets voor terug verwacht.
- Een onvoorwaardelijke streling wordt aangeboden zonder hier iets voor terug te verwachten. Het is een oprecht gebaar van erkenning en genegenheid.
Een aanraking is nodig
Deskundige op het gebied van emotionele kwesties geven aan dat mensen deze vorm van taal nodig hebben om een lichamelijk en psychologisch gevoel van welzijn te onderhouden. Het is belangrijk om te onthouden dat deze gebaren alleen betekenis hebben wanneer ze op de juiste manier door de juiste persoon worden geuit.
Een zorgzame aanraking moet vanuit het hart komen en werkelijk oprecht zijn. Dus iets dat gevoeld moet worden door beide partijen.
Begin vandaag nog en oefen hiermee bij je kinderen en je partner. Een liefdevolle aanraking wanneer deze het minst wordt verwacht, draagt de kracht van het hele universum in zich om stress te verlichten en de band tussen twee mensen sterker te maken.