Het leven is onze gids: leer je ogen te openen

We zien het niet altijd, maar het leven is onze gids, welk levenspad we ook kiezen. Helaas missen we de signalen van het leven maar al te vaak. Daardoor komen we steeds weer dezelfde valkuilen tegen.

Zelfs als anderen ons overduidelijk de juiste weg tonen luisteren we vaak niet. Het blijkt voor ons, als hoofdpersoon in ons eigen verhaal, lastig om te bepalen wat te doen. Gaat het echter om een vriend of familielid in eenzelfde situatie, dan weten we vaak precies wat diegene moet doen.


Het is daarom belangrijk dat we leren onze ogen te openen. Denk eraan: het leven is onze gids en wijst ons altijd de juiste weg. Om dit te kunnen zien moeten we echter goed opletten.

Blind en het spoor bijster

Stel je voor: iemand die je kent heeft relatieproblemen. Vaak weet je dan precies wat je in hun schoenen zou doen. Gaat het bijvoorbeeld om overspel, dan zouden we de partner om wie het gaat verlaten.

Als het om onze eigen relatie gaat, dan voelt het opeens anders. Voordat onze ogen opengaan, zullen we eerst verschillende fasen doormaken:

  • Ontkenning. We ontkennen de realiteit en worden boos op hen die proberen onze ogen te openen.
  • Angst voor veranderingWe zijn bang om de knoop door te hakken. Bang om uit elkaar te gaan en de persoon waarvan we houden te verliezen. Bang dat we geen ander meer kunnen vinden en alleen zullen achterblijven.
  • Verdriet. We worden verdrietig, klagen, en hopen dat de situatie zal veranderen. Blijf je te lang in deze fase hangen, dan kan een zware depressie het gevolg zijn.

Uiteindelijk is onze enige optie om de situatie te accepteren en uit elkaar te gaan. Ook al is het niet onze eigen keuze. Soms is het een ander die voor ons beslist.

Gebeurt dit, dan lijkt het alsof we opeens geen beslissingen meer kunnen maken. Het lijkt bijna alsof er iets is gebeurd dat ons verlamd heeft.

Het leven is onze gids: signalen die het leven ons stuurt

Het leven is onze gids en gebruikt daarvoor signalen die soms heel duidelijk zijn. Als je bijvoorbeeld steeds weer op dezelfde persoonlijkheid valt, is dat dan geen duidelijk teken dat er iets moet veranderen?

Het grote probleem is dat we niet in de spiegel durven te kijken. In plaats daarvan geven we de ander er de schuld van dat we zo van streek zijn.

Het lijkt wel alsof we geen verantwoordelijkheid durven te nemen voor wat er gebeurt. Daarmee doen we alsof we het slachtoffer zijn en wachten we af totdat de dingen vanzelf anders of beter worden.


Wat we ons niet realiseren is dat de signalen die het leven ons geeft ons vertellen dat we zo snel mogelijk moeten kiezen. Het verlengen van een situatie die ons ongelukkig of verlamd maakt, kan op den duur ernstige gevolgen hebben.

Niets doen is geen optie

Niets doen is geen optie, want de enige persoon die hierdoor pijn lijdt zijn wij zelf. De signalen die het leven ons stuurt kunnen bedoeld zijn om langdurig verdriet, met een mogelijke depressie tot gevolg, te voorkomen.

Het houden van hoop, het steeds maar weer proberen en het telkens geven van nieuwe kansen.. Het zijn allemaal manieren waarop we een ongezonde situatie in stand houden.

Waarom gedragen we ons zo? Omdat we bang zijn om:

  • alleen te blijven
  • dat we geen nieuwe baan zullen vinden
  • dat we nooit kinderen zullen krijgen

We zijn bang voor een heleboel dingen die we onszelf wijsmaken.

Wat heeft het voor zin om bang hiervoor te zijn? Het is niet alsof angst veel nut heeft. Deze emotie:

  • verlamt ons
  • blokkeert ons
  • weerhoudt ons ervan beslissingen te maken

Het is daarom belangrijk om aandacht te schenken aan wat mensen om ons heen zeggen. Professionele hulp inschakelen behoort ook tot de mogelijkheden. Door vanuit verschillende perspectieven te bekijken zien we de opties die we hebben en hoe onze angsten deze opties onduidelijk maken.

Dus onthoud: het leven is onze gids. Het leven is niet altijd tegen ons. Het toont ons vaak duidelijk wat we moeten doen, zelfs als het gaat om een bittere keuze.

Wat telt is dat we keuzes maken. Ja, het leven is onze gids, maar wat er zal gebeuren hangt af van onze eigen beslissingen.