Het verband tussen gewrichtspijn en darmbacteriën

De oorzaak van reumatoïde artritis is het verslijten van kraakbeen in de gewrichten. Daardoor ontstaat er gewrichtspijn. Is er een verband tussen gewrichtspijn en darmbacteriën?

Onderzoekers hebben al enkele risicofactoren weten vast te stellen die dit gezondheidsprobleem kunnen opwekken. Toch zijn deskundigen nog altijd niet zeker over de exacte oorzaak van deze ziekte.

Om de exacte oorzaak te achterhalen, richtte een groep wetenschappers zich op een mogelijke dader. Een dader die tot op heden nog nooit in overweging was genomen. Dat zijn namelijk de bacteriën die in onze darmen leven.

Recente studies hebben vastgesteld dat er daadwerkelijk een verband is tussen gewrichtspijn en darmbacteriën. Dat geldt ook voor de pijn die gepaard gaat met reumatoïde artritis.

Bovendien zijn deze bacteriën gerelateerd aan ziektes die de werking van het immuunsysteem aantasten. Dat kan uiteindelijk leiden tot chronische problemen.

Gewrichtspijn en darmbacteriën

Een studie, uitgevoerd in 2013, zorgde ervoor dat dr. Jose Scher, een reumatoloog werkzaam aan de Universiteit van New York, achterhaalde dat er bij patiënten met reumatoïde artritis een grotere kans bestond de bacterie prevotella copri in de darmen aan te treffen dan bij mensen die niet aan deze ziekte lijden.

In een andere studie, gepubliceerd in de maand oktober van hetzelfde jaar, toonde Scher aan dat er bij mensen met artritis psoriatica kleinere hoeveelheden belangrijke bacteriën in de darmen aanwezig zijn.

Deze studies maken deel uit van een groter doel dat wetenschappers over de hele wereld hebben. Te achterhalen en tegelijkertijd begrijpelijk te maken welke rol het microbioom speelt voor de algehele gezondheid. Het microbioom is de massa microben die in het maag-darmkanaal leven.

Men neemt aan dat de darmflora uit meer dan 1000 verschillende soorten bacteriën bestaat. Deze wegen samen tussen de 0,9 en 2,7 kg. In de afgelopen jaren pogen wetenschappers aan te tonen dat deze organismes veel te maken hebben met de menselijke gezondheid.

Sommige darmbacteriën kunnen ziektes opwekken, terwijl andere het lichaam juist beschermen.

Bacteriën in de darmen tasten het immuunsysteem aan

Veena Taneja is een immunologe werkzaam aan de Mayo Clinic in Rochester, Minnesota (Verenigde Staten). Ze bevestigt dat “het met elke studie steeds duidelijker wordt dat deze microben het immuunsysteem aantasten en dat ze bijdragen aan ziektes buiten de darmen. Er is een verband tussen gewrichtspijn en darmbacteriën.”

Onderzoekers waren verbaasd over de bevindingen dat darmbacteriën veel meer invloed hebben op het immuunsysteem dan voorheen werd gedacht. 

In de laatste decennia is het aantal auto-immuunziektes toegenomen. Veel onderzoekers die zich specialiseren in microbioomonderzoek zijn ervan overtuigd dat onze moderne leefstijl en de veranderingen die deze leefstijl teweeg heeft gebracht in het microbiale ecosysteem op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor dit probleem.

Prevotella copri bacterie zou verantwoordelijk kunnen zijn voor gewrichtspijn

Deze microben hebben invloed op de gezondheid van de darmen, waar zich twee derde van de lichamelijke immuuncellen bevindt. Tijdens het spijsverteringsproces krijgt het maag-darmkanaal te kampen met een voortdurende toestroom van onbekende microben. Deze komen het lichaam binnen via ons eten en drinken.

Om hun taken goed uit te voeren, hebben de darmen een uitgebreid immuunsysteem ontwikkeld. Dit immuunsysteem reikt eveneens tot andere organen dan alleen de darmen. De immuuncellen die in de darmen leven zijn in staat ontstekingscellen in het hele lichaam te activeren, waaronder ook de cellen in de gewrichten.

Volgens deskundige Jose Scher, kan de prevotella copri bacterie een immuunreactie veroorzaken. De bacterie verspreid zich op een gegeven moment naar andere weefsels. Dit heeft pijn in de gewrichten tot gevolg. Een andere theorie stelt dat de goede bacteriën verdrongen worden. Daardoor wordt het immuunsysteem zwakker.

De laatste theorie wordt over het algemeen het meest ondersteund.

Een studie toonde namelijk aan dat bij patiënten waarbij sprake was van een grote hoeveelheid prevotella copri bacteriën doorgaans ook minder bacteroïdes fragilis bacteriën konden worden aangetroffen. De bacteroïdes fragilis bacterie is een gezonde bacterie die het immuunsysteem dus ondersteunt.

De resultaten van deze studies hebben aanleiding gegeven tot nieuwe studies. Waarbij het doel is om strategieën te ontwikkelen waarbij bacteriën kunnen worden gebruikt om immuunziektes te behandelen.

Het is zelfs zo dat gezondheidsdeskundigen inmiddels al de consumptie van probiotica (goede bacteriën) aanbevelen om de darmflora te herstellen en gezondheidsproblemen als acne, slapeloosheid en andere problemen die in verband zijn gebracht met de darmgezondheid te behandelen.