Hoe benader je je kinderen om ze advies te geven

Het is geen eenvoudige taak om je kinderen te leren hun potentieel maximaal te ontwikkelen en hun rol in de samenleving te spelen. Daarvoor moet je leren hoe je je kinderen het beste kunt benaderen. Zo kun je hen advies geven en fouten voorkomen.

Als je niet weet hoe je ze moet benaderen om advies te geven waar zij niet om hebben gevraagd, kunnen ze je afwijzen. Daarom is het belangrijk om goed te leren communiceren met je kinderen.

Je moet leren om als gezin te communiceren om uit te drukken wat je denkt, en om de gevoelens van je kinderen empathisch te begrijpen. Van daaruit kun je een band opbouwen die gebaseerd is op liefde en genegenheid.

Het is belangrijk om te leren je kinderen te benaderen vanaf het moment dat ze klein zijn. Als je geen tijd besteedt en geen ruimte schept voor een gesprek terwijl ze jong zijn, is het onwaarschijnlijk dat je een eerlijke en productieve dialoog met hen kunt aangaan wanneer ze ouder worden.

Tips om dichter bij je kinderen te komen om ze advies te geven

  • Als je meerdere kinderen hebt, is het een goed idee om met elk kind afzonderlijk te praten. Daarbij moet je ieder kind hun eigen ruimte geven. Dit moet op regelmatige basis gebeuren.
  • Als ze klein zijn, is met hen spelen een geweldige manier om emotioneel dichterbij te komen. Want als we met onze kinderen spelen, merken en voelen ze onze interesse in hen en hun activiteiten.
  • Het bekijken van een familiefilm helpt ook om dingen met je kinderen te delen. Dit opent ook de deur voor gesprekken over wat ze dachten van wat ze zagen. Zo kom je hun standpunten te weten, en de manier waarop ze denken, hoe ze dingen zien, en hun persoonlijkheid.
  • Knuffel, kus en streel je kinderen. Ga lichamelijk contact niet uit de weg. Het is fundamenteel om de emotionele band te versterken, wat ons dichter bij hen brengt.

Je moet warm en empathisch zijn wanneer je met je kinderen praat. De genegenheid die je aan hen doorgeeft als je met hen praat is doorslaggevend voor een natuurlijke communicatie. Dit doe je ook door middel van gebaren. Probeer jezelf ook in hun schoenen te plaatsen.

  • Bovendien breng je tijd door met je gezin. De tijd die ze nemen om televisie te kijken of alleen videospellen te spelen zou niet te lang moeten zijn. Anders raken ze makkelijk geïsoleerd.
  • Geef je kinderen een gezond en waardevol cadeau, zoals boeken en spelletjes, waarmee ze niet alleen hun vaardigheden kunnen ontwikkelen, maar ook samen kunnen spelen. Daardoor ontstaat er een spontane emotionele band.

Andere belangrijke tips om dichter bij onze kinderen te komen

  • Eet ten minste twee keer per week met het hele gezin aan tafel. Avondeten of lunchen in het weekend helpt om het gezin te verenigen. Ook is het belangrijk dat de kinderen meewerken aan de bereiding van de maaltijd. Daardoor leren ze koken, en de waarde van samenwerken.
  • Het is belangrijk om uitstapjes of familie-uitjes te plannen om samen tijd door te brengen en nieuwe ervaringen op te doen. Ook dit verenigt je als gezin.
  • Het doen van sportieve activiteiten zoals schaatsen, fietsen of zwemmen is voor hen een waardevolle ervaring, die ook de band tussen ouders en kinderen versterkt.

Wat we niet met onze kinderen moeten doen

Kinderen vertellen dat ze altijd iets verkeerd doen of dat ze nooit iets goeds doen, verlaagt hun gevoel van eigenwaarde. Met dit soort bevestigingen kunnen je kinderen gaan geloven dat ze echt nergens goed in zijn.

Ook het belachelijk maken van de kinderen of het gebruik van sarcasme en ironie heeft een even negatief effect, ook al is het onbedoeld. De waarheid is dat het ze niet zal amuseren, maar zich minderwaardig en vernederd zal laten voelen.

Wat je ook niet moet doen, is regelmatig gezaghebbende bevelen geven, ongeacht of je kinderen hiertegen bezwaar maken. Dit bevordert het gevoel dat je ze niet begrijpt en dat ze de bevelen van volwassenen moeten opvolgen zonder ze in twijfel te mogen trekken.

We moeten ook niet tegen hen schreeuwen en ruziën over problemen die al zijn opgelost en die geen verband houden met de problemen van nu. Op dezelfde manier belemmeren vermanende blikken gewoonlijk de dialoog met onze kinderen.

Aan de andere kant, ze labelen door het vertalen van negatief gedrag in een persoonlijkheidskenmerk zal zeker leiden tot volledige afwijzing.

Bovendien mag je je kinderen nooit in diskrediet brengen of op ongepaste momenten tot hen preken. In plaats daarvan vraag je hun aandacht als je met hen alleen bent en op de juiste manier, zonder hen te beledigen.

Iets om over na te denken

Het beste wat we als ouders kunnen doen, is proberen de rust te bewaren wanneer we ons tot onze kinderen richten om hen advies te geven. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat als we van streek zijn, het erg moeilijk zal zijn om assertief te redeneren.

Als we ruzie maken met onze kinderen in die negatieve emotionele staat, zullen we ons slecht kunnen uiten, wat leidt tot woorden waar we spijt van zouden kunnen hebben. Als we dit toestaan, zullen onze kinderen zich voor ons gezelschap en nog meer voor ons advies afgesloten zijn.