Bezoek je van tijd tot tijd wel eens een nagelstudio? Jean Skinner werkt als schoonheidsspecialiste in Uckfield, East Sussex, in Engeland. Een tijdje geleden vertelde ze haar verhaal over een zwarte lijn op je nagel. Dit verhaal heeft meer dan één persoon bang gemaakt.
Het begon allemaal toen een klant haar vroeg om een donkere nagellak op haar nagels te doen om een zwarte lijn te bedekken die over haar nagel liep.
Skinner raadde haar echter aan om naar de dokter te gaan. In sommige gevallen kunnen kankersymptomen namelijk opduiken als kleine symptomen zoals een zwarte lijn op je nagel.
De diagnose bevestigde dat deze persoon een subunguaal melanoom had, wat een vorm van huidkanker is.
Dit soort donkerblauwe vlekken of variaties van de zwarte lijn verschijnen niet alleen op je nagels. De grootte, kleur en vorm van de vlekken veranderen ook.
Een zwarte lijn op je nagel een teken van kanker?
Natuurlijk is een donkere vlek of een zwarte lijn op je nagel niet altijd gerelateerd aan kanker. Hier volgen enkele situaties waar het normaal is als ze verschijnen:
- Als je medicijnen slikt: er zijn geneesmiddelen die donkere pigmentatie van de nagels als een van de bijwerkingen heeft. Dit gebeurt enkele dagen na inname van de medicijnen.
- Tijdens de zwangerschap: er kunnen dan bruine vlekken op je nagels verschijnen. Deze hebben echter geen ernstige gevolgen.
- Infecties: de aanwezigheid van schimmels in je nagels verandert de kleur.
- Blauwe plekken: wanneer er een combinatie is van bruine en rode punten is het waarschijnlijk het gevolg van een of andere beknelling.
Wanneer moet ik mij zorgen maken?
Ook al is het niet gebruikelijk, een melanoom van de nagel kan bij kinderen optreden.
De breedte van de zwarte lijn is groter dan een milimeter en het heeft niet slechts één kleur. Het heeft verschillende tonen bruin op dezelfde lijn.
De verandering gebeurt in de loop van tijd. Ook heeft de huid rond de nagel een donkere kleur.
In de meeste gevallen komt deze melanoom niet alleen op één nagel voor. Er zijn echter symptomen die tevoorschijn komen in andere delen van het lichaam zoals je tenen en je hoofdhuid.
Hoe gevaarlijk is het?
Melanomen worden beschouwd als de meest agressieve tumoren die je huid aantast. Dit komt omdat het zich snel verspreidt naar de rest van je organen. Dit omvat organen die verder liggen zoals je dunne darm, ogen, hersenen en zelfs je hart.
Behandeling
Er zijn verschillende manieren om een melanoom te behandelen. Alles hangt af van de staat van de tumor en de fysieke conditie van de patiënt.
Dit zijn enkele van de behandelingen:
- Radiotherapie: deze methode voorkomt dat de kankercellen groeien. Het is een gelokaliseerde behandeling. Met andere woorden, het beīnvloedt alleen het gebied waar het melanoom zich bevindt.
- Operatie: deze methode is de meest gebruikte. Bij deze behandeling worden de tumor en het omliggende weefsel verwijderd. Het doel is om te voorkomen dat de kanker zich verspreidt naar de omliggende gebieden.
- Chemotherapie: dit wordt gebruikt wanneer de melanoom zich naar andere delen van je lichaam heeft verspreid. De patiënt krijgt een combinatie van medicijnen. Dit omvat een gelokaliseerde toediening.
- Immuuntherapie: het doel van deze behandeling is om je immuunsysteem te versterken.
Preventie
Een van de grootste oorzaken van melanomen is een gebrek aan zorg tijdens blootstelling aan de zon.
Voor factoren die verband houden met je huid moet je het volgende in gedachte houden:
- Stel jezelf niet bloot aan de zon rond het middaguur (van 11.oo tot 15.00).
- Wen jezelf aan om iedere dag zonnebrandcrème te gebruiken (smeer je een half uur voordat je naar buiten gaat in. Dit is vooral belangrijk als je naar het zwembad of naar het strand gaat).
- Drink minstens 8 glazen water. Dit omdat de zon je lichaam uitdroogt. En je hebt hydratatie nodig om je lichaamstemperatuur te reguleren.
- Vermijd bruin worden. Blootstelling aan UVA-stralen versnelt de veroudering van de huid en verhoogt het risico op huidkanker.
- Besteed aandacht aan eventuele onregelmatigheden. Negeer de signalen niet. Kijk naar je nagels en moedervlekken om te zien of er een verandering in kleur of grootte is.
Luister naar je lichaam!
Het is heel gebruikelijk om melanoom te verwarren met goedaardige ziekten zoals nagelschimmel of gewone blauwe plekken. Hierdoor belanden patiënten in een gevorderd stadium van de ziekte zonder te weten dat er iets mis is.
Voor je eigen gezondheid: vermijd zelfdiagnose. Raadpleeg een dermatoloog als je iets afwijkends ziet op je huid, vooral als het een zwarte lijn op je nagel betreft. Dit is de enige manier om een juiste diagnose en een goede behandeling te krijgen.