Ja, het is mogelijk om weer vertrouwen te krijgen in je relatie na ontrouw. Maar vaker komt het voor dat ontrouw tot een breuk in de relatie leidt en een relatie compleet kan ruïneren.
Ontrouw is zeker niet iets om licht op te vatten. Je moet duidelijk weten dat dit een daad is die het vertrouwen, zelfvertrouwen en emoties van je partner schaadt.
Een gezonde relatie begint met een sterke emotionele band. Dat is waarom jullie beide voor deze band verantwoordelijk zijn en die zo belangrijk moeten maken als hij verdient.
Hoe weet je of het een emotioneel probleem is?
We moeten erop wijzen dat 82% van de koppels die toegaven wel eens ontrouw te zijn geweest, aangaven dat het begon met iemand die gewoon een vriend(in) was.
Vaak is ontrouw niet iets wat met voorbedachte rade begint. Dit is waarom het zo belangrijk is om een sterke relatie te hebben. Een relatie waarbij de emotionele band tussen partners diep gewaardeerd en steeds verbeterd wordt.
Als er ontrouw plaatsgevonden heeft, is het belangrijkste dat de persoon toegeeft dat hij ontrouw is geweest. Verder moet de persoon die bedrogen is zichzelf de volgende vragen stellen:
- Hoe voel ik me?
- Is het het waard om dit op te lossen?
- Zal het beter zijn om de relatie te verbreken?
- Is dit de eerste keer dat hij/zij mij heeft bedrogen?
Je moet er ook rekening mee houden dat, hoewel je relatie misschien wel stand houdt, het misschien niet meer is zoals het was.
Is de mening van anderen belangrijk?
Vaak is het verleidelijk om met anderen te praten die misschien wel ervaring hebben met ontrouw. Maar dat is jouw keuze – het is jouw beslissing of je de mening van anderen over jouw relatie wilt accepteren.
Een van de problemen met het ontdekken van ontrouw, is hoe je achter de waarheid kunt komen. Dit zal je helpen besluiten hoe je verder wilt gaan en wat het belangrijkst is voor jou in de toekomst.
Denk eraan dat de meeste mensen zich met de zaken van anderen bemoeien met het doel om te helpen. Dit is misschien ongemakkelijk voor je. Of het geeft je het gevoel dat jij de enige was die niet op de hoogte was dat je werd bedrogen. Neem wat tijd om de situatie te analyseren. Je zult zien dat het niet zo hoeft te zijn.
Druk je gevoelens uit
Praat met je partner als je daar klaar voor bent. Vertel hem/haar wat er pijn doet en wat je wil dat hij/zij doet om je vertrouwen terug te winnen. Geef de redenen waarom je hem/haar moet kunnen vertrouwen.
In situaties, zoals een relatie na ontrouw van een van de partners, is het belangrijk dat je je uitdrukt met woorden, in plaats van gebaren of lichamelijke reacties. Als je het gevoel hebt dat je niet op een normale manier contact kan hebben met je partner, is het beter om afstand te houden.
Zelfs als je kwaad bent en je machteloos voelt zal geweld of ruzie maken je geen goed doen. Hoewel het aantrekkelijk is op het moment, is je partner kwetsen niet het juiste om te doen. Je zult je er niet beter door voelen. Integendeel, je kwetst hem of haar onnodig.
Luisteren is ook belangrijk
Het geeft je partner de kans om uit te leggen wat hij of zij miste in jullie relatie en of hij of zij denkt dat het het waard is om te repareren. Als jij de enige bent die wil vechten voor de gebroken relatie, is alles toch al verloren. Als je partner niet verder wil, is het een goed moment om de relatie te beëindigen.
Denk eraan dat dit een gesprek is over je gevoel. Het is niet het moment om ruzie te maken of te klagen. Luister goed en denk na of je hem of haar kunt of wilt geven wat hij of zij wil.
In sommige gevallen ontstaat ontrouw omdat een partner zich afgewezen voelt en niet kan communiceren. Het kan ook zo zijn dat de relatie de ander niet meer tevreden stelt op de manieren die hij of zij zou willen.
Je moet een eerlijk gesprek hebben en accepteren hoe de ander zich voelt. Denk eraan dat zijn of haar emoties en wensen echt en belangrijk zijn. Zelfs als jij het er niet mee eens bent. Als je echt niet om kan gaan met de wensen of je vindt ze niet belangrijk genoeg, is het tijd om de relatie te beëindigen.
Neem verantwoordelijkheid in je relatie na ontrouw
Jullie moeten allebei de verantwoordelijkheid nemen voor jullie fouten in de relatie na ontrouw. Niemand kan de klok terugdraaien en de ontrouw ongedaan maken.
Wat je kunt doen is nadenken over wat jullie beiden goed en fout hebben gedaan in de relatie. Dit kan ervoor zorgen dat je je gedrag in de toekomst verbetert en de juiste beslissingen neemt.
Beslissen om verder te gaan
Soms is het heel moeilijk voor jou en je partner om eroverheen te komen. Daarom kan het verstandig zijn om een deskundige te bezoeken. Bijvoorbeeld om je terug te brengen naar de goede weg, zodat je de relatie kunt repareren. Immers, een relatie na ontrouw weer opbouwen vraagt soms om externe hulp.
Dit is vooral het geval als er een externe factor is die jullie relatie moeilijker maakt. Het is belangrijk om alle communicatie met de persoon met wie je partner je heeft bedrogen te verbreken. Anders kan het heel moeilijk zijn om je vertrouwen terug te winnen.
Het is belangrijk om regels op te stellen
Kom tot een wederzijdse overeenkomst door heel nauwkeurig te definiëren wat je van de ander verwacht. Denk erover na om je relatie te herstellen door helemaal opnieuw te beginnen.
Het is ook belangrijk om naar ieder afzonderlijk aspect te kijken. Als je dingen aan het lot overlaat, kan dat later weer voor problemen zorgen die het genezingsproces kunnen schaden.
Boven alles: houd van jezelf. Neem geen verantwoordelijkheid voor problemen die niet jouw schuld waren en ga verder met je leven. Je kunt deze situatie niet overwinnen als je niet bent wie je bent en verder gaat met je leven.