Hoe je moet reageren als een kind bijt

In de leeftijd van twee tot drie jaar oud komt er vaak een fase voor dat een kind bijt. Dit gebeurt wanneer een kind emoties begint te krijgen die ze eerder niet had (zoals woede, frustratie of jaloezie) en niet weet hoe ze het kan kanaliseren.

Hoewel het misschien geen ernstig probleem is, kan het nog steeds heel gewoon zijn. Een kind weet niet hoe ze zich correct moeten uiten over hoe ze zich voelt, dus doet ze dit door te bijten.


Waarom bijt een kind?

Begrijpen wat er achter dit gedrag zit, is de sleutel om je kind met dit agressieve gedrag te laten stoppen. Over het algemeen gebeurt het wanneer een kind onder toezicht staat van een vreemde of buiten het zicht van haar ouders is.

Soms bijt een kind echter haar broers of zussen of haar ouders. Bijten is een uiting van iets en het is belangrijk om erachter te komen wat dat iets is. Een kind bijt vanwege een situatie thuis, wat één van de volgende dingen kan zijn:

  • Het verlies van een naast familielid of een ouder.
  • De komst van een nieuwe baby, die jaloezie veroorzaakt.
  • Scheiding.
  • Een verhuizing of een nieuwe omgeving die onbekend is.
  • Getuige zijn van ander geweld binnen het gezin.
  • Ze voelt zich gefrustreerd, eenzaam of hulpeloos.
  • Een kind heeft affectie of meer vrijheid nodig.
  • Ze is overstuur of overprikkelt.
  • Ze bijt als reactie op zelf gebeten worden.
  • Een kind kan zelfs bijten om liefde te uiten.
  • Bijten kan ook een uiting zijn van woede of angst.

Wat moet je doen als een kind bijt?

Net zoals dat het gebruikelijk is om een kind te hebben die op jonge leeftijd bijt, zal ze daar waarschijnlijk ook mee stoppen wanneer ze ouder wordt.

Weten dat dit een veel voorkomend probleem is, stelt de ouders van een kind dat dit gedrag vertoont niet gerust en de ouders van het kind dat is gebeten al helemaal niet.

Als je merkt dat je in de situatie zit waarin je ziet dat je kind iemand bijt of dat een leraar je vertelt dat dit gedrag zich heeft voorgedaan, dan raden we je aan om een aantal van de onderstaande tips te volgen. Het is het beste om je kind te helpen om zo snel mogelijk deze fase te overwinnen.

Zorg voor het gebeten kind, zonder de bijter te negeren

Als het kind een ander kind heeft gebeten, controleer dan rustig en voorzichtig het kind dat gebeten is en negeer niet het kind dat zich schuldig heeft gemaakt aan deze daad.


  • Ga eerst naar het slachtoffer en verzeker jezelf ervan dat ze geen medische hulp nodig heeft.
  • Zorg ervoor dat het kind dat dit gedrag vertoont, herkent dat het bijten niet je aandacht krijgt.
  • Je moet het kind betrekken bij het verzorgen van het slachtoffer, zodat ze kan zien dat haar actie pijn en schade heeft veroorzaakt.

Behandel haar niet met wreedheid, dit zal er alleen maar voor zorgen dat ze zich voor je afsluit en haar onwillig maken om uit te leggen waarom ze zich op die manier heeft gedragen.

Blijf rustig en straf haar niet

Hoewel het gemakkelijk is om je te laten meeslepen door woede wanneer je dit agressieve gedrag ziet, toch moet je kalm blijven. Een gewelddadige reactie, extreme berispingen of straffen zullen alleen de woede en frustratie voeden die het bijten in de eerste plaats teweegbracht.

Met een paar zachte, rustige woorden, moet je het kind uitleggen dat bijten pijn doet en dat ze het gedrag niet opnieuw mag vertonen, hoe boos ze ook is.


Praat met je kind over hoe ze moet handelen als ze boos is

Leer je kind dat als ze zich boos voelt dat ze dan hulp moet zoeken bij de dichtstbijzijnde volwassene. Bijten komt veel voor bij kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Je moet je kind moet leren haar gevoelens eerst kenbaar te maken aan de leraar/lerares of begeleidster.

Als een ander kind bijvoorbeeld een speeltje van haar weghaalt, dan moet ze leren om het kind te vertellen dat ze het niet leuk vindt wat ze deed. Vervolgens moeten ze de leraar op de hoogte stellen zodat ze de situatie kunnen oplossen.

Het is erg belangrijk dat je ook met de leraar of manager praat. Je moet weten hoe zij omgaan met agressieve of boze situaties tussen de kinderen die zij verzorgen.

Gebruik positieve bekrachtiging

Bekrachtiging van positief gedrag is veel effectiever dan je focussen op agressief gedrag. Na de leeftijd van drie jaar beginnen kinderen te genieten van het gezelschap van hun leeftijdsgenoten.

Wanneer ze rustig met vriendinnetjes speelt, dan moet je haar goede gedrag prijzen: “Kijk hoe leuk je met je vriendinnetje speelt! Je bent zo lief!”

Praat tegelijkertijd met haar over bijten. Leg tijdens het eten uit waarom we in dingen als brood en fruit bijten en waarom ze niet haar vriendinnetjes moet bijten.

Bijt een kind nooit

Sommige mensen denken dat als ze het kind terugbijten hun kind zal begrijpen dat bijten pijnlijk is. Niets is minder waar. In plaats daarvan zal een kind leren dat het een acceptabele manier is om haar woede te uiten.

Het voorbeeld dat je je kind geeft, is sterker dan alles wat je haar kunt leren. Bijt je kind nooit, zelfs niet als een grapje.

Kijk en grijp in

Terwijl een kind zichzelf leert beheersen, moet je alert zijn op de factoren die bijten veroorzaken. Hierdoor kun je zien welke situatie dit kan veroorzaken en voorkomen dat dit überhaupt gebeurt.

Op het moment dat je ziet dat je kind op het punt staat om iemand te bijten, dan moet je streng zijn. Zonder je kalmte te verliezen, haal je haar weg uit de situatie. Leg uit waarom het fout is wat ze doet: “Het is verkeerd om te bijten en ik laat je je vriendinnetje niet bijten.

De conclusie

Het belangrijkste is om je kind te laten weten dat je van haar houdt.

De liefde die je laat zien aan je kind zal haar helpen om de gevoelens te uiten die de reden waren van het bijten en haar verlies van controle. Je moet duidelijk zijn dat je dit gedrag afkeurt, maar dat je nooit zult stoppen met van haar te houden.