Kinderen huilen vaak en om verschillende redenen, maar als ouder weet je meestal niet precies waarom. Het is echter belangrijk om te weten wat de oorzaken zijn, hoe je je kind kunt helpen, en wat de gevolgen kunnen zijn. Lees gauw verder voor tips over hoe je een baby kalmeert die maar blijft huilen.
Een baby kan zich alleen uiten door te huilen. Dat maakt het voor de ouders lastig om te bepalen wat er precies met hem aan de hand is. Om je te helpen de oorzaak voortaan wat makkelijker vast te stellen, geven wij je een overzicht van de mogelijke redenen waarom je baby blijft huilen, en wat je in die gevallen het beste kunt doen.
Als een pasgeboren kindje veel huilt, dan kan dat zo irritant zijn dat je als ouder gespannen wordt. Wil je echter je kindje tot bedaren kunnen brengen, dan zul je ook zélf rustig moeten blijven. Anders kun je de situatie voor jou en je baby alleen maar verergeren.
Waarom moet je weten hoe je je kindje kunt kalmeren?
De gezondheid van een mens wordt beïnvloed door zijn of haar emoties. Baby’s kunnen hun ongemak alleen laten merken door te gaan huilen. Als je als ouder niet tegemoet komt aan de behoeftes van je kind, dan kan hij verschillende mentale en emotionele problemen gaan ontwikkelen, op korte én op lange termijn.
Weet je daarentegen hoe je je kindje weer tot rust kunt brengen, dan krijg je uiteindelijk een betere relatie met hem. Immers, als je beter in staat bent om voor hem te zorgen, dan zal er ook een betere vertrouwensband tussen jullie ontstaan.
Daarnaast is het van belang om stressvolle situaties waardoor je baby kan gaan huilen zoveel mogelijk te voorkomen.
Er is niets dat ons blijer maakt dan de glimlach van een kind. Als je leert hoe je je huilende baby kunt kalmeren, dan zul je zien dat hij een stuk gelukkig is. Speel, praat en eet samen met je kindje, en doe meer dagelijkse dingen met elkaar. Hierdoor creëer je een onbreekbare band tussen jou en je kind.
Waarom blijft mijn baby huilen?
Allergieën voor bepaalde materialen
In de prehistorie droegen mensen meestal geen kleren of accessoires. Het is duidelijk dat er intussen nogal wat is veranderd. Het is mogelijk dat je kindje allergisch of gevoelig is voor bepaalde materialen zoals bijvoorbeeld:
- synthetische stoffen
- glittertjes
- bepaalde metalen
Valt het je op dat je kindje huilt en daarnaast ook symptomen van allergieën vertoont, neem dan contact op met een dokter.
Vreemde mensen
Baby’s kunnen diep emotionele banden met mensen ontwikkelen, en dat gaat vaak al heel snel.
Het kan zijn dat je kindje het niet fijn vindt om te worden vastgehouden door mensen die hij niet kent. Hij zal dat meestal duidelijk maken door te gaan huilen. Als dat gebeurt, kun je het beste je baby even zelf vasthouden, zodat hij weet dat de andere persoon geen kwaad in de zin heeft.
Honger en dorst
Mensen moeten eten en drinken om te kunnen overleven. Omdat baby’s dat nog niet zelf kunnen, zullen ze gaan huilen als ze honger of dorst hebben. Pas als je weet wat hij precies wil en hem te eten geeft, zal hij weer kalmeren.
Slapen
Er zijn meerdere redenen waarom je kindje niet goed in slaapt kan vallen en gaat huilen:
- Geluid en licht kunnen de slaap van je kindje verstoren.
- Is je baby moe en wil hij gaan slapen, maar ligt hij niet op een comfortabele plek? Dan zal hij gaan huilen, totdat je hem weer in zijn wiegje hebt gelegd.
Blijft je baby echter huilen, hou hem dan in je armen totdat hij weer rustig is geworden.
Pijn of buikkrampjes
Baby’s hebben vaak last van:
- krampjes
- infecties
- andere ziektes
Het is heel naar als je baby huilt omdat hij pijn heeft. Het is dan ook goed om je baby regelmatig door een arts te laten controleren.
Als je kindje huilt omdat hem iets anders dwarszit, hou hem dan goed in de gaten. Bepaal vervolgens of je het probleem thuis kunt oplossen, of dat je beter even kunt langsgaan bij een dokter.
Hoe kun je je baby het beste kalmeren?
Iedereen wordt rustiger van een beetje genegenheid. Een baby die blijft huilen kun je het beste kalmeren met liefdevolle en zachte aanrakingen.
- Klop bijvoorbeeld zachtjes op zijn ruggetje wanneer hij last heeft van krampjes.
- Ook knuffelen en kietelen kunnen helpen om je kindje weer aan het lachen te krijgen.
Ook al heb je misschien niet de mooiste stem, elke baby vindt het fijn als er voor hem gezongen wordt. Zodra je merkt dat je kindje gaat huilen, zing dan een van zijn favoriete liedjes totdat hij in slaap valt, of totdat hij weer zin heeft om te spelen. Op die manier zal hij zich veilig en geliefd voelen.
Wat zijn de gevolgen als je je baby te lang laat huilen?
Als er niet goed wordt gezorgd voor een huilende baby, dan kan dat gevolgen hebben voor zowel de korte als de lange termijn.
Eén van die gevolgen is bijvoorbeeld dat het kindje moeite zal krijgen om zijn gevoelens te uiten: er is immers nooit gereageerd op zijn huilen. Bovendien kan het zijn persoonlijke en professionele relaties gaan beïnvloeden, omdat hij zichzelf niet openlijk kan uitdrukken tegenover anderen.
Ouders kunnen gestrest worden als hun baby’tje maar blijft huilen. Door de spanning die ze voelen, is het mogelijk dat ze op een impulsieve manier gaan reageren naar hun kindje. Ze worden bijvoorbeeld gewelddadig, of gaan schreeuwen tegen hun baby.
De ouders zullen zich daarna niet alleen extreem schuldig voelen, maar het is heel goed mogelijk dat het kindje daardoor een psychisch of lichamelijk trauma oploopt. Het spreekt voor zich dat je dit soort situaties koste wat het kost moet zien te voorkomen!
Conclusie
Als je voor het eerst vader of moeder bent geworden, dan zal het waarschijnlijk een onmogelijke taak lijken om je kindje rustig te krijgen. Je zult echter zien dat je er, met wat oefening, steeds beter in wordt. Met een beetje geduld en liefde weet je al gauw genoeg hoe je die tranen kunt stoppen en een glimlach tevoorschijn tovert.
De bovenstaande tips zijn nuttig voor iedereen die voor het eerst door het ouderschap gaat. Vertel al je vrienden hoe belangrijk het is om je baby te begrijpen en te weten wat hem gelukkig maakt. Op die manier creëer je meer gelukkige momenten met je kindje, zonder tranen.