Hoe kan je de elektriciteitsrekening laten dalen?

Je kan het om besparingsredenen doen of omdat je de planeet wil redden (of om beide redenen). In dit artikel geven we je enkele aanbevelingen die je zullen helpen om minder uit te geven aan elektriciteit. Bovendien hoef je slechts een paar veranderingen in enkele van je gewoonten door te voeren. Zo zal je op een gemakkelijke manier het bedrag van de elektriciteitsrekening laten dalen.


Tips die je de elektriciteitsrekening laten dalen

Misschien heb je de elektriciteitsrekening ontvangen en gemerkt dat het bedrag hoger is dan de vorige maand. Let dan nu op de volgende tips. Het zal niet nodig zijn dat je voortdurend in het donker zit. Je zal ook niet vroeger naar bed hoeven gaan om zo de elektriciteitsrekening laten dalen. Je hoeft alleen maar bepaalde gebruiken in te voeren en andere gewoonten te veranderen. Dat zal voldoende zijn. We geven je enkele voorbeelden.

1. Schakel een deskundige in

Deze tip lijkt misschien misplaatst omdat je extra geld zal moeten uitgeven. Maar het is een investering op lange termijn. Want een deskundige kan je zeggen wat er verkeerd of goed gaat. Zitten er luchtlekken in de ramen? Werken de verwarming of je elektronische toestellen op de juiste manier? Hij kan je zelfs vertellen of een bepaald apparaat meer energie verbruikt dan gewoonlijk.

2. Koop efficiënte huishoudelijke toestellen

Het kan gebeuren dat de technicus je zegt dat één van de keukenapparaten of de wasmachine meer elektriciteit verbruikt dan dat zou moeten. Dan is het wellicht tijd om in een moderner huishoudelijk apparaat te investeren. Want dit zal je helpen om elektriciteit te besparen.

Let ook op het energie-efficiëntielabel op de huishoudelijke apparaten. De schaal van de energie-efficiëntie is samengesteld uit een aantal categorieën die van de letter A tot de letter G gaan. De eerste letter geeft het efficiëntste apparaat aan. Bijna elk huishoudelijk apparaat bezit deze vorm van informatie. We hebben het hier over:

  • koelkasten
  • vriezers
  • vaatwasmachines
  • wasmachines
  • drogers
  • lampen

Energie-efficiënte huishoudelijke apparaten kunnen inderdaad nogal duur zijn. Maar ze kunnen op een aanzienlijke manier helpen om je elektriciteitsrekening laten dalen.

3. Isoleer deuren en ramen

Dit kan jezelf doen of er iemand voor inhuren. Maar het is belangrijk dat je de deuren en de ramen op de juiste manier isoleert. Want zo vermijd je dat je warmte of koele lucht verliest. Een beetje siliconenkit, wat stopverf en enkele gewatteerde strips met lijm zijn voldoende om je huis te isoleren. Dit is niet de enige manier waarop je dit kan doen. Maar het is wel de meest praktische.

Je kan ook gordijnen ophangen of tapijten neerleggen. Want ook dit helpt om je  huis thermisch te isoleren. Gordijnen zullen bijvoorbeeld in de winter helpen om een eind te maken aan de ‘koude plekken’. Op dezelfde manier kan je gordijnen in de zomer gebruiken om de hitte buiten te houden. Open de ramen en de jaloezieën wanneer de zon ondergaat. Zo ventileer je de lucht het huis.


4. Gebruik de toestellen die je in huis hebt op de juiste manier

De meerderheid van ons maandelijks elektriciteitsverbruik is afkomstig van huishoudelijke apparaten. Dat is dan ook de reden dat je minder elektriciteit kan verbruiken door ze op een doeltreffende manier te gebruiken. Je kan bijvoorbeeld de vriezer ontdooien (dit toestel verbruikt de meeste energie) wanneer de ijslaag dikker is dan vijf millimeter. Zorg er ook altijd voor dat je de deur goed sluit.

Wat betreft de wasmachine kan je kortere programma’s gebruiken met koud water. Je kan ook langer tussen de wasbeurten wachten. Wacht dan tot de wasmachine volledig vol is. Hetzelfde doe je met de vaatwasser. Wanneer je de kleding strijkt, kan je bovendien het strijkijzer niet op het maximum zetten. Haal ook de stekker uit het stopcontact wanneer je het apparaat niet gebruikt.

Wanneer de oven opgewarmd is, profiteer er dan van. Maak tegelijkertijd verschillende gerechtn klaar. Een andere belangrijke factor in het energieverbruik is de ‘standby’ van televisies, audioapparaten en computers. Misschien besef je het niet. Maar ze blijven energie verbruiken ook al gebruik je ze niet. Het beste wat je dus kan doen, is op het ‘rode knopje’ drukken en ze uitzetten wanneer je ze niet gebruikt. Je hoeft de stekker niet uit het stopcontact te halen.

5. Koop spaarlampen

Wil je minder uitgeven aan elektriciteit en de elektriciteitsrekening laten dalen, dan bevelen we je aan om spaarlampen of LED-lampen te kopen. Wanneer de lampen in je huis niet meer werken, vervang ze dan door deze lampen. Ze zijn iets duurder. Maar hun doeltreffendheid is hoger. Ze gaan ook meer dan 10.000 uren mee. Bovendien geven ze veel minder warmte af.

Maar je kan niet alleen het type lampen die je thuis gebruikt veranderen. Een andere aanbeveling is dat je elk licht uitdoet in de ruimtes waar je niet bent. Doe alle lichten uit wanneer je een kamer verlaat en wanneer die kamer leeg is. Open de ramen en de gordijnen zodat je van het natuurlijke licht van de zon kan profiteren.

6. Neem snelle douches

Na een vermoeiende werkdag is het lekker om lang onder de hete straal van de douche te staan. Want het ontspant onze spieren echt. Maar deze gewoonte kan één van de oorzaken zijn dat je een hoge elektriciteitsrekening hebt. Daarom mag een douche met heet water niet langer dan zeven minuten duren.

Zet ook de temperatuur van de boiler lager. Ook al staat de vooraf ingestelde norm op 60°C, pas het aan naar 40°C. Je zal geld besparen op je elektriciteit en de elektriciteitsrekening laten dalen.

7. Doe de verwarming /airco uit als er niemand aanwezig is

Het is waar dat iedereen graag thuis komt in een huis met de ideale temperatuur, zowel in de winter als in de zomer. Maar we mogen de verwarming of de airconditioning niet aan laten staan. Want dit zal leiden tot een een heel hoog energieverbruik en dus tot een heel hoge elektriciteitsrekening.

Zet deze toestellen dus aan wanneer je thuis komt of net daarvoor. We willen je er ook aan herinneren dat er methodes bestaan die je kan gebruiken om je huishoudelijke apparaten vanaf je telefoon onder controle te houden. Bepaalde applicaties kunnen bijvoorbeeld deze apparaten twintig minuten vóór je thuis komt aanzetten. Er bestaan ook huishoudelijke toestellen die je kan programmeren. Ze beginnen dan na een bepaald moment van de dag te werken.