Vele mensen klagen dat ze pech in de liefde hebben. Maar is het echt tegenslag die jou overkomt? Ben je inderdaad niet in staat om het te vermijden? Is dat het probleem? Of zoek je het op?
We denken dat in relaties de laatste verklaring vaak de juiste is.
Dit geldt vooral als je klaagt dat je altijd hetzelfde type persoon ontmoet. Het is iemand die jou niet respecteert of die niet van je houdt op de manier die jij denkt te verdienen.
We hebben veel te vertellen over die zogenaamde pech in de liefde.
Dezelfde romantische patronen herhalen
Wanneer je in een relatie steeds hetzelfde patroon herhaalt, dan is het geen pech. Het betekent eigenlijk dat je blind bent voor het erkennen dat je niet leert van je relaties. Je trapt daarentegen altijd in dezelfde valkuil.
Als je altijd bij een partner bent die jou op een verbale manier misbruikt, waarom blijven jouw relaties dan voortduren?
Het is waar dat de persoon tijdens de verliefdheidsfase heel liefhebbend kan zijn en daarna verandert.
Maar op het moment van die verandering moet jij verder gaan. Vanaf het eerste ogenblik dat er sprake is van een gebrek aan respect of van verbaal misbruik, moet je met geheven hoofd weggaan.
Wat er echter bij sommige mensen gebeurt, is dat ze voor alles een excuus hebben onder de vlag van ‘de liefde’. Ze blijven de situatie met hun huidige partner ondersteunen. Ze herhalen dan hetzelfde patroon met de volgende persoon en met de partner daarna. Het resultaat is altijd hetzelfde.
Je moet over de fouten nadenken die jouw eigen verantwoordelijkheid zijn. Misschien geef je de ander de schuld zonder dat je je bewust bent van bepaalde verwachtingen. Dit zijn enkele voorbeelden:
- Wachten tot dingen veranderen. Je geeft hem nog een kans, of twee of drie als dat nodig is. De liefde die je voor die persoon voelt, is zo groot (of dat denk je) dat je hoopt dat hij zijn houding of manier van handelen zal veranderen. Maar het verandert niet.
- Te hoge verwachtingen hebben. Je wilt dat je partner perfect is, de enige voor jou, je betere helft… Dat is de reden dat je zal vechten en alles accepteert omdat je wilt dat het perfect is.
- Dingen de eerste keer laten gebeuren. De eerste keer dat je partner tegen je schreeuwt raakt het je niet. Maar na de tiende keer kan je er misschien genoeg van hebben. Het is beter om het zelfs niet één keer toe te laten. Anders laat je toe dat het de norm wordt.
Onbewuste keuzes kunnen tot pech in de liefde leiden
Pech in de liefde kan ook optreden wanneer je onbewust je partner kiest. Dit betekent dat je soms helemaal geen beslissing neemt.
De eerste persoon die op je weg komt, is dan de ware. Je denkt er zelfs niet aan om hem af te wijzen. Want kijk eens hoe vriendelijk en open hij is!
Dit is een teken van een aanzienlijk gebrek aan zelfvertrouwen. Je moet leren om ‘nee’ te zeggen. Bovendien moet je ook leren controleren of je echt een relatie wilt beginnen en wat je zoekt vóór je met een partner genoegen neemt.
Wacht je tot iemand jou eerst opmerkt zodat jij je dan alleen op hem kan focussen?
Als dit het geval is, heb je geen pech in de liefde. Je hebt te weinig zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is absoluut noodzakelijk om voor jezelf te zorgen en jezelf te beschermen zodat je niet gekwetst wordt.
De behoefte om koste wat kost een partner te hebben
Uiteindelijk wordt dit een obsessie om een partner te hebben en leidt het tot angstgevoelens. De mensen om je heen en de maatschappij in het algemeen wakkeren deze gevoelens aan.
Een partner hebben wordt dan synoniem voor gelukkig zijn. Deel uitmaken van een koppel betekent een gezin stichten en gelukkig zijn.
Maar als dat waar is, waarom zijn er dan zoveel ongelukkige koppels?
Het komt omdat niet iedereen op een bewuste manier handelt.
Je bent niet verplicht om een partner te hebben. Hou op met dezelfde relatiepatronen te herhalen. Je wordt dan blind in de verliefdheidsfase en laat dingen gebeuren die je niet zou mogen toelaten. Begin met op een bewuste manier keuzes te maken.
Wanneer je dat doet, zal je niet langer pech in de liefde hebben.