Hoe kan je schouderpijn behandelen?

Je dagelijkse activiteiten, overmatige spanning of slecht slapen kunnen de oorzaak zijn van schouderpijn. Je gewrichten, ligamenten, pezen en botten kunnen beschadigd raken door plotselinge of herhalende bewegingen. In dit artikel willen we je vertellen hoe je schouderpijn kan behandelen.


Wat zijn de meeste voorkomende typen schouderpijn?

Iedereen, ongeacht de leeftijd, kan schouderproblemen ontwikkelen. Een baan met herhalende bewegingen door de jaren heen en deelnemen aan bepaalde sporten kunnen de situatie verergeren.

De pijn is beperkt tot een klein gebied van de schouders of straalt misschien helemaal tot aan je arm uit. Als dit laatste het geval is, is dit een probleem met de zenuwen die door dit deel van je lichaam gaan. De meest voorkomende schouderblessures en -problemen zijn:

  • Luxatie (schouder uit de kom)
  • Klachten aan de rotatorenmanchet (tendonitis of bursitis)
  • Ruptuur
  • Artrose
  • ‘Bevroren’ schouder

Hoe behandel je schouderpijn?

Deze lastige schouderpijn kan verschijnen door een plotselinge inspanning, te veel sporten of te veel werken. Neem een kijkje naar de volgende tips die kunnen helpen de pijn te verlichten.

Rust

De meeste gevallen van schouderpijn komen door overbelasting van het gewricht. Het beste wat je kan doen, is het wat rust geven. Niet sporten, geen zware gewichten tillen of herhalende oefeningen doen gedurende een aantal dagen en je zal je waarschijnlijk al snel weer beter voelen!


Het is echter geen goed idee om compleet te immobiliseren. Hierdoor kan je een ‘bevroren schouder’ krijgen (een aandoening die bij elke beweging pijn geeft en waardoor je niets meer kan). Wanneer je je activiteiten weer start, raden we je aan dit rustig te doen. 

IJs

Er is niets beter voor zwellingen en pijn dan kou. Je verdooft het gebied en dit kan je veel verlichting geven.  IJsbehandelingen zijn aan te raden voor acute blessures die gekenmerkt worden door een ontsteking.

Wat moet ik doen?

  • Breng het koude kompres 15 minuten lang aan, altijd verpakt in een doek of zakje zodat de huid niet beschadigd raakt. 
  • Herhaal dit elke twee uur totdat de symptomen weggaan.
  • Als je geen koude kompressen hebt, kan je ook ijsklontjes in een plastic zakje of een zakje met bevroren groente gebruiken.

Neem een bad

Vochtige warmte kan mogelijk goed helpen bij chronische gevallen van schouderpijn en wanneer je hier al een langere tijd last van hebt, vooral in de ochtend of de dag na een zware inspanning.

Als je dit wilt doen, breng dan geen ijs aan. Kies in plaats daarvan voor vochtige warmte om de zachte weefsels (ligamenten, pezen, spieren) op te warmen, terwijl je de doorbloeding stimuleert.


  • Je kan een bad nemen met ontspannende zoutmineralen of je kan vochtige warmtekompressen aanbrengen. 
  • In de winkel kan je rijstzakken vinden die je kan verwarmen in de magnetron.
  • Een derde optie is om een douche te nemen met heet water. 

Deze opties raden wij meer aan dan een verwarmde deken. Deze dekens kunnen namelijk de weefsels uitdrogen en zodoende de kans op blessures verhogen.

Stretchen

Ochtendstretches zijn een geweldige manier om te helpen bij het verminderen van stijfheid die wordt veroorzaakt door een slechte houding, slapen op je zij of te veel werken. Wanneer je voorzichtig je schouders uitrekt, kan je helpen de flexibiliteit in je ligamenten te verbeteren. 

  • Wanneer je wakker wordt, ga je op het einde van je bed zitten en breng je de pijnlijke arm achter je.
  • Pak je elleboog met je andere hand vast en duw.
  • Een andere beweging die kan helpen, is om je schouder voorwaarts en achterwaarts te draaien. 

Je kan deze stretches elk moment van de dag doen. Onthoud echter dat je deze stretches niet kan doen als je scherpe pijn voelt. 

Let op je dagelijkse bewegingen

De pijn die je ervaart in één of beide schouders kan worden veroorzaakt door je werk of door een andere dagelijkse activiteit. Als je werk bijvoorbeeld van je verlangt dat je uren achter de computer moet zitten, als je aan krachttraining doet of als je altijd zware boodschappen aan het tillen bent, kan dit de oorzaak zijn van je probleem.

Let dus goed op wanneer de pijn naar voren komt en leg het verband met de beweging of activiteit die je doet wanneer dit gebeurt. Vaak is een kleine verandering al voldoende, zoals het opnieuw instellen van je computerscherm, het verminderen van het gewicht dat je heft in de sportschool of de boodschappentas beter verdelen.

Masseren

Als je schouderpijn meer dan een paar dagen aanhoudt, overweeg dan om naar een huisarts te gaan. Voordat je de afspraak bij de huisarts maakt, kan je proberen een diepe, ontspannende massage uit te laten voeren die werkt op de weefsels en spieren

Massages kunnen goed zijn voor lichte of matige blessures, maar niet voor ernstige blessures. Acupunctuur is wellicht ook een goede optie. Deze eeuwenoude Chinese techniek gebruikt naalden om te helpen de pijn te verlichten en het helingsproces te versnellen.

Ook zijn er andere behandelingen mogelijk, zoals een chiropractische behandeling en osteopathie. Als dit allemaal niet werkt, wordt het tijd om naar een fysiotherapeut te gaan.