Hoe kun je een relatiebreuk overwinnen?

We hebben allemaal wel ooit een relatiebreuk meegemaakt. Het blijft echter nog steeds een heel moeilijke en pijnlijke ervaring. In dit artikel laten we je zien dat een relatiebreuk overwinnen best mogelijk is en wat je daarvoor moet doen.

Wat je moet onthouden is dat je, of je het nu leuk vindt of niet, de pijn zult moeten trotseren. Soms proberen mensen om:


  • die pijn te vermijden
  • het te negeren
  • het gevoel weigeren te erkennen

Door de pijn heen werken is echter juist een noodzakelijke stap als een relatiebreuk overwinnen jouw doel is.

Houd deze dingen in gedachten als je een relatiebreuk wilt overwinnen

1. Aanvaard wat er gebeurd is

Aanvaarden wat er gebeurd is is waarschijnlijk de moeilijkste stap van het hele proces. In het begin zal je misschien proberen te ontkennen wat er gebeurd is, boos worden, en dan zal je je later verdrietig voelen. Dat zal de feiten echter niet veranderen.

Soms hebben we aan het einde van een relatie toch een beetje hoop over. Weer een relatie aangaan met diezelfde persoon is echter meestal een stap achteruit in plaats van vooruit.

Het is volkomen normaal dat je door een reeks van onaangename gevoelens en emoties heen gaat. Dat betekent dan ook weer niet dat je ze moet ontlopen, negeren of verdoezelen. Je moet ze onder ogen zien en accepteren. Het is de enige manier waarop je verder kunt gaan.

2. Laat alles los

Je mag je emoties niet onderdrukken of verbergen. Dat zal alleen maar contraproductief zijn. In plaats daarvan moet je juist alles eens loslaten. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier om dit te doen.


  • Sommige mensen zullen ervoor kiezen om met hun vrienden te gaan praten.
  • Anderen zullen ongecontroleerd huilen.
  • Weer anderen zullen er gewoon de voorkeur aan geven om een tijdje met rust gelaten te worden.

Als je een relatiebreuk probeert te overwinnen, probeer dan de juiste manier te vinden om jezelf uit te drukken, en laat alles even los. Als je liever alleen bent, ga dan niet gewoon met vrienden uit om alles te ‘vergeten’. Dan zullen je emoties alleen maar sterker terugkeren als je weer alleen bent.

In onze moderne maatschappij lijken we te verwachten dat mensen alleen maar positieve emoties laten zien en de negatieve verbergen. Misschien komt dat omdat we bang zijn dat andere mensen zich ongemakkelijk zullen voelen?

In deze situatie moet je dat echter allemaal vergeten en precies zeggen wat je voelt. Voel je dus niet beschaamd of beperkt.

3. Focus op wat je motiveert

Als je eenmaal de vorige stappen hebt doorlopen, heb je je voldoende gericht op de breuk zelf. Nu moet je je concentreren op alles wat je om je heen hebt en dat je inspireert, of je gelukkig maakt. Dat kan van alles zijn:

  • een hobby
  • je werk
  • je kinderen
  • et cetera

Veel mensen lijken te denken dat hun leven draait om hun partner. Als het allemaal bergafwaarts gaat en ze uit elkaar gaan, hebben ze plots geen duidelijk doel meer in hun leven.

Het is dus echt belangrijk om om je heen te kijken en aandacht te besteden aan de dingen die je motiveren.

Als je dat moeilijk vindt, kun je misschien professionele hulp zoeken. Therapeuten kunnen je helpen om te herontdekken wat je een positief gevoel over je leven of je een doel geeft. Relaties zijn slechts een deel van het leven, niet het enige doel van het leven.

4. Onthoud dat het leven verder gaat

Als je uit elkaar gaat, is het volkomen normaal om te denken dat alles om je heen in elkaar stort. Als je echter goed om je heen kijkt naar andere mensen, of andere soortgelijke situaties, zul je zien dat het leven verder gaat.

Het maakt niet uit hoe groot de klap is die je op dat moment voelt, of hoeveel pijn deze breuk je heeft gedaan. Uiteindelijk kan alles alleen maar beter worden.

Na verloop van tijd zul je uit de ervaring leren, sterker terug komen en verder kunnen gaan met je leven. Een breuk is niet per se een einde, maar meer het begin van iets nieuws.

Omgaan met je emoties is nooit gemakkelijk. Zeker als ze veroorzaakt worden door iets dat je zo gekoesterd hebt. We moeten leren hoe we een relatiebreuk kunnen overwinnen, net zoals we moeten leren omgaan met:

  • een ontslag
  • de dood van een geliefde
  • een mislukking

Je hebt vast al een verbroken relatie meegemaakt in het verleden en je bent het levende bewijs dat de wereld verder gaat.

Jij bent het centrum van je eigen wereld en om je heen zijn er veel interessante dingen om je op te richten, dingen die zin kunnen geven aan je leven zoals werk, familie en hobby’s.

Het blijft echter belangrijk om je aandacht te verdelen over meerdere motiverende dingen. Zo voelt het ook niet aan alsof je alles verliest wanneer er iets misgaat.

Conclusie

Heb je ooit zelf een bijzonder lastige relatiebreuk moeten overwinnen? Heb je het er nu nog moeilijk mee? Dan kan het advies van een deskundige therapeut soms wonderen doen.