We worden allemaal wel eens geconfronteerd met een obsessieve gedachte. Die gedachte die blijft rondtollen in je hoofd, is iets dat iedereen ooit heeft ervaren. Je slaagt er niet in om op te houden met piekeren na een relatiebreuk, over iets dat je gezegd hebt, of wat er vandaag met jou op het werk gebeurd is…
Deze obsessieve gedachten hebben veel te maken met het feit dat we niet verdergaan nadat iets al voorbij is. En het maakt niet uit of het nog steeds belangrijk is of niet.
Laat die obsessieve gedachte los
Het is moeilijk om die obsessieve gedachten los te laten. Maar het is niet onmogelijk.
Vandaag tonen we je enkele manieren om van je obsessieve gedachten af te komen, die je beperken en verhinderen dat je van het leven kan genieten.
Stop met gevangen zitten in je eigen hoofd
De beste manier om het denken te stoppen is om je te verwijderen van waar je bent. Op vele momenten is gaan wandelen in de natuur de beste keuze.
Het maakt niet uit of je in je eentje of samen met iemand wandelt – eigenlijk is het veel beter dat je alleen bent. Op die manier kan je je gedachten laten stromen. Je laat ze zo in je geest komen en je kan daarna loslaten.
Wandelen zal je helpen om je gedachten te verduidelijken en alle dingen in perspectief te zien. Dat geldt vooral voor de dingen die niet logisch klinken of waarover je je geen zorgen moet blijven maken – omdat er wellicht geen oplossing voor bestaat.
De nutteloosheid van gedachten
Zoals we hierboven al zeiden, zal het voortdurend malen van een gedachte in je hoofd ervoor zorgen dat je er niet meer uit komt. Je denkt eraan, het houdt je gevangen, en je blijft er steeds weer op herkauwen.
Dit proces kan heel veel angst doen ontstaan, die alleen maar nog zal toenemen. Want uiteindelijk denk je aan iets dat een deel wordt van je heden, terwijl je het in feite achter je moet laten.
Dit is een vorm van lijden, een manier van jezelf pijn doen en niet verdergaan. Je zou hierover moeten nadenken en bedenken hoe en wanneer je hier uit kan geraken. Je kan dit tijdens het wandelen doen.
Doe jij wat je graag doet?
Vastzitten in een eentonige cyclus kan vernietigende gevolgen hebben. Misschien kan je plotseling niet meer genieten van wat je doet. Je hebt niet langer tijd genoeg om te besteden aan wat je wil doen. Uiteindelijk ga je van binnen een muur om je heen bouwen.
Zonder dat je het zelf doorhebt, heb je jezelf opgesloten in je comfortzone en zit je gevangen in je eigen hoofd.
Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, is wandelen het beste wat je kan doen. Denk tijdens je wandeling na over wat je graag doet, en probeer dit te doen zonder schuldgevoelens.
Stel je voor dat je morgen misschien die mogelijkheid niet meer hebt en dat vandaag het enige is dat nog overblijft.
Bezoek een museum, ga naar de film of naar een feestje, ga stappen met je vrienden, doe iets! Maar stel het niet uit. Dat is de manier waarop je weer van het leven zal gaan genieten.
Mindfulness kan helpen
Het beoefenen van mindfulness kan erg nuttig zijn om uit je hoofd te komen.
Mindfulness helpt om je angst te verminderen. Dat gebeurt door te beginnen met je gedachten te observeren. Tegelijkertijd leer je ook hoe je die gedachten kan loslaten.
Het steeds weer analyseren van dezelfde situatie levert je helemaal niets op. Als je dit doet, dan ben je net als de slang die in zijn eigen staart bijt.
Dat komt omdat je gevoelens een belangrijke rol spelen. Ze laten je in de val lopen van die obsessieve gedachten. Dit heeft geen enkel ander doel dan je te laten lijden.
Vraag om hulp
Als het je veel moeite kost om deze cyclus te doorbreken, dan kan dat komen omdat je misschien een groter probleem hebt, zoals bijvoorbeeld afhankelijkheid.
Hulp vragen kan altijd en het helpt je om je geest onder controle te houden. Onthoud dit goed: we moeten allemaal even goed voor onze geestelijk welzijn zorgen als voor onze lichamelijke gezondheid.
Je komt misschien tot de ontdekking dat je nog een probleem hebt. Wellicht had je dat zelfs niet door terwijl het toch invloed op je heeft.
Hulp vragen is niet raar of verkeerd. Wanneer iets je tegenhoudt om te werken, uit bed te komen, productief te zijn of van het leven te genieten, dan moet je om hulp vragen.
Je geest is niet zo gemakkelijk te beheersen. Het is in feite zelfs zo dat hoe meer je probeert om de gedachten die opkomen, te beheersen, hoe minder beheersbaar ze kunnen worden.
Het is belangrijk dat je begrijpt wat je geest je probeert te vertellen en wat het doel en de bruikbaarheid van deze gedachten kunnen zijn. Maar meestal hebben dergelijke obsessieve gedachten maar één doel: je nog meer te laten lijden.