Hoe ontdek je een autismespectrumstoornis?

Een autismespectrumstoornis (ASS) is een neurologische aandoening, die tot aanzienlijke sociale en communicatieve kan leiden, evenals gedragsproblemen, gedurende de eerste levensjaren.

Misschien heb jij zoiets wel eens gehoord over een kind. Kinderen met autisme gedragen zich soms een beetje anders. Ze kunnen echter ook over zeer bijzondere vaardigheden beschikken, die tot een geweldige toekomst kunnen leiden als ze de kans krijgen om deze vaardigheden te ontwikkelen.

Mensen met een autismespectrumstoornis herhalen soms bepaald gedrag en houden niet van veranderingen in hun dagelijkse routine. Ze hebben ook andere manieren van leren, opletten of reageren op bepaalde situaties.

Autismespectrumstoornissen omvatten vele aandoeningen die apart worden gediagnosticeerd, zoals:

Om een autismespectrumstoornis vast te stellen, moet je erfelijkheid aan de kant schuiven. Een ASS wordt niet vastgesteld door middel van biologische kenmerken. Deze aandoeningen worden gediagnosticeerd door middel van een uitgebreid proces van observatie en analyse van gedrag en ontwikkeling.

De diagnose van deze stoornissen wordt gedaan door gezondheidsdeskundigen (neurologen, psychiaters, psychologen) en opvoedingsspecialisten (kinderpsychologen, spraaktherapeuten, beroepstherapeuten) om alle details te bekijken die de familie te bieden heeft.


Hoe identificeer je een autismespectrumstoornis?

De manier waarop een ASS zichzelf manifesteert kan voor iedereen verschillend zijn, zowel als het gaat om gedrag als de ernst van de stoornis.

Maak je echter geen zorgen. Het belangrijkste is dat je van de stoornis af weet, zodat je je kind zo vroeg mogelijk kunt helpen.


Een aantal van de belangrijkste kenmerken kunnen de volgende omvatten:

  • Het maken van weinig of onregelmatig oogcontact. Vaak staren kinderen met een ASS bedachtzaam voor zich uit.
  • De neiging hebben om niet naar de mensen om hen heen te kijken of te luisteren.
  • Het zelden willen delen van voorwerpen of activiteiten met anderen. Kinderen met een ASS leven in hun eigen wereld, die hen gelukkig maakt, waar ze kunnen zijn wie ze willen.
  • Moeilijkheden met het volgen van gesprekken.
  • Het herhalen van woorden of zinnen die ze horen. Dit is bekend als echolalie.
  • Gezichtsuitdrukkingen, bewegingen of gebaren die niet overeenkomen met wat ze zeggen.
  • Een ongewone intonatie, die klinkt alsof ze zingen, of juist heel monotoon is.
  • Problemen met het begrijpen van de zienswijze van anderen, waardoor ze bepaalde situaties niet in kunnen schatten of begrijpen.

Hoe worden autismespectrumstoornissen behandeld?

Een vroege behandeling is heel belangrijk voor een kind met een ASS. Er zijn maar weinig soorten medicijnen die specialisten kunnen gebruiken om deze aandoening te behandelen.

Medicijnen voor de behandeling van autismespectrumstoornissen kunnen voor de patiënt de volgende bijwerkingen hebben:

  • prikkelbaarheid
  • agressie
  • hyperactiviteit
  • repetitief gedrag vertonen
  • problemen met aandacht
  • angst
  • depressie

Daarom is het zeer belangrijk om naar een goede specialist te gaan om het beste behandelingsprogramma te ontwikkelen. Het is echter ook van fundamenteel belang dat het kind zich niet onder druk gezet of verplicht voelt om zich te gedragen zoals andere kinderen.

Reflectie

Bij Gezonder Leven geloven we dat het onze verschillen zijn die ons als mens uniek maken. Als je een kind hebt met één van deze aandoeningen, moet je je dus nooit voor hem of haar schamen. Integendeel. Het zal een verrijkende ervaring zijn voor de rest van je leven.

Je zult veranderen als persoon en je zult je identificeren met de oorzaak. Op veel plaatsen strijden mensen voor de rechten van mensen met een autismespectrumstoornis.

We hebben je verteld over een aantal dingen om op te letten als je vermoedt dat je kind een autismespectrumstoornis heeft, maar je moet dit altijd laten bevestigen door een specialist.