Hoe weet je of je last hebt van vochtretentie?

Vochtretentie komt veel voor bij vrouwen. Deze aandoening heeft de neiging zich te ontwikkelen wanneer het lichaam meer vocht begint vast te houden dan zou moeten. De symptomen treden meestal op samen met andere aandoeningen, zoals nier-, hart- of leverproblemen. Maar hoe weet je nou of je vocht vasthoudt?

Soms wordt vochtretentie veroorzaakt door bijvoorbeeld:


  • obesitas
  • een zittende levensstijl
  • menstruatiecycli
  • het eten van een ongebalanceerd dieet met een hoog natriumgehalte

Het kan ook optreden tijdens de menopauze en zwangerschappen.

De symptomen zullen milder of juist ernstiger zijn, afhankelijk van hoeveel vocht je vasthoudt in je lichaam. Je lijdt hier waarschijnlijk aan als je:

  • je opgeblazen voelt
  • moeite hebt met afvallen
  • in gewicht aankomt

Als je vermoedt dat je vocht vasthoudt, zou de informatie in dit artikel je kunnen helpen het te ontdekken en te voorkomen dat je er last van krijgt.


Symptomen van vochtretentie

De symptomen kunnen variëren, afhankelijk van waar het vocht zich ophoopt en de hoeveelheid vocht die je vasthoudt. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende symptomen.

Zwelling

  1. Kijk naar je voeten en benen. Dit zijn namelijk de eerste plaatsen waar je vochtretentie kunt ontdekken. Ongebruikelijke zware, opgezwollen en vermoeide benen zijn meestal een goede waarschuwing.
  2. Gezwollen enkels zijn een ander teken van vochtretentie. Je enkels zijn gevoelig voor dit soort kwalen. Daarom is het normaal dat je enkels opzwellen en aanvoelen alsof je schoenen er strak omheen zitten.
  3. Je moet ook eens kijken naar je handen en polsen. Als je moeite hebt met het omdoen van bijvoorbeeld je ring, armbanden of je horloge, komt dit meestal doordat je lichaam vocht vasthoudt.
  4. Een gezwollen gezicht kan een ander symptoom zijn. Als je er meestal een stuk dunner uitziet in je gezicht en merkt dat je wangen groter lijken, dan kan dit een teken zijn dat er iets mis is.
  5. De buik is ook één van de meest getroffen gebieden. De zwelling valt daar erg op. Je ziet er dikker uit en je zwelt nog meer op naarmate de dag vordert.

Gewrichtspijn

Hou zwelling van je gewrichten en de bovengenoemde gebieden in de gaten. Controleer of je op deze plekken pijn hebt. Als je constant pijn hebt en het doet pijn om te gaan staan of te gaan zitten, dan is dit een teken van vochtretentie.

Deukjes in de huid

Dit betekent dat je soort deukjes ziet nadat je druk op de huid hebt uitgeoefend. Een goed voorbeeld is het effect van het dragen van sokken of panty’s. Als deze goed passen en je hebt de laatste tijd markeringen gezien op je huid nadat je ze hebt uitgetrokken, dan zijn je benen of enkels hoogstwaarschijnlijk opgezwollen.

Ook als je druk uitoefent op het gezwollen gebied en dit veroorzaakt een soort inkeping die nog enige tijd aanhoudt, dan kan dit te wijten zijn aan vochtretentie. Dit staat beter bekend als pitting oedeem.

Gewicht

Als je veel water vasthoudt kun je zwaarder worden. Als je aan lichaamsbeweging doet en de laatste tijd niet overmatig gegeten hebt, maar je bent toch aangekomen, kan dit komen door vochtretentie. Weeg jezelf dagelijks,  bij voorkeur ’s morgens. Houd veranderingen en een eventueel ‘mollig’ uiterlijk in de gaten.

Het voorkomen van vochtretentie

  • Volg een zoutarm dieet. Door zoute en teveel gekruide gerechten te nuttigen maakt het namelijk waarschijnlijker dat je vocht vast gaat houden.
  • Eet geen junkfood. Junkfood bevat namelijk veel zout en chemische ingrediënten.
  • Vermijd een zittende levensstijl en begin met lichaamsbeweging. Sporten stelt je lichaam namelijk in staat gifstoffen te verwijderen. Als je dit niet doet dan kunnen deze gifstoffen de vochtretentie verergeren.
  • Als je de neiging hebt om snel gestrest te raken of onder grote druk te leven, raden we je aan de werkdruk te verlichten. Deze twee factoren zorgen er namelijk voor dat vochtretentie veel agressiever is.
  • Op kantoor zou je om de 30 minuten even moeten opstaan, vooral als je aan een bureau werkt. Dit helpt vochtretentie in je benen, voeten en enkels te voorkomen.

Als je denkt dat je aan dit probleem lijdt is het het beste om een arts te raadplegen en hem of haar over je symptomen te vertellen.