How To Een groot stuk vlees braden in de oven?

Ga je voor veel mensen koken met kerst? Dan is het ideaal om een groot stuk vlees te braden. Je kunt het makkelijk van te voren klaar zetten en de oven doet de rest. In de tussentijd heb je dan alle tijd om lekkere bijgerechten te maken. Ideaal voor veel eters.

Met kerst is het extra leuk om groot uit te pakken. Een hele kip, een groot stuk rosbief of een lamsbout staat hartstikke feestelijk. Serveer er lekkere sauzen bij en verschillende groente en aardappelgerechten en je weet zeker dat het smullen wordt aan tafel.

Waar moet je op letten als je een groot stuk vlees bereidt?

 • Het vlees moet op kamertemperatuur zijn, haal het een half uur van te voren uit de koelkast.
 • Reken ongeveer 150 gr vlees per persoon.
 • Over het algemeen geldt hoe langer het braadproces hoe beter en malser het vlees. Dus liever lang in de oven op een lage oventemperatuur, dan kort op 200 graden.
 • In principe kan je de oven op 100 graden zetten, een lamsbout is dan ongeveer in 1,5 uur klaar. Heb je meer haast, zet hem dan op 150 – 175 graden.
 • Ik ga uit van de hetelucht stand van mijn oven.
 • Gebruik een kernthermometer om de juiste garing van het vlees te krijgen. Deze thermometer steek je in het vlees en zodra hij de juiste temperatuur heeft, haal je het vlees uit oven.

kern thermometer

Welke kerntemperatuur?

Kip moet ivm salmonella compleet doorbakken zijn, dus hou bij kip altijd een temperatuur van 75 graden aan. Lamsvlees is rosé het lekkerste op 63 graden. Varkenshaas eet ik het liefst ook rosé op 63 graden. Rund is afhankelijk van wat je zelf lekker vindt. Ik vind zelf 63 graden een mooie temperatuur voor rund.

 • 50 graden rare
 • 55 graden medium rare
 • 60 graden medium
 • 65 graden medium well
 • 70 graden well done
 • 75 graden doorbakken en een veilige temperatuur voor kip

Hoe braad je een groot stuk vlees?
Gaasterland varken
Maak een lekkere marinade op basis van olie, kruiden, honing of sojasaus. Net wat je lekker vindt. Laat het vlees het liefst een nacht marineren in de koelkast. Wat je ook kunt doen is kruiden en knoflookteentjes in het vlees steken, deze geven tijdens het braden een heerlijk aroma af.

gaasterland varken
Laat het vlees voor het braden op kamertemperatuur komen. Leg het een half uurtje van te voren uit de koelkast.

Verwarm de oven voor op de juiste temperatuur.

groot stuk vlees bradenOm het vlees een mooie kleur te geven, braad je het eerst rondom aan in de pan in een combinatie van roomboter en olie. Olie kan goed heet worden en verbrand niet zo snel, roomboter zorgt voor een goudbruine kleur en veel smaak.

groot stuk vlees bradenLeg het vlees in de braadslede en voeg het braadvocht uit de pan toe. Je kunt eventueel uien, groente, knoflook en kruiden meebakken, deze geven veel smaak af tijdens het braden en zijn lekker om op te eten.

vlees in de oven garen
Steek de kernthermometer in het vlees en leg het braadstuk in de oven. Braad het vlees op een lage temperatuur af tussen de 100 en de 180 graden.

groot stuk vlees bereidenBedruip het vlees tussentijds met het braadvocht, hierdoor droogt het vlees niet uit. Je kunt er ook voor kiezen om een paar plakjes spek op het vlees te leggen voor extra malsheid en smaak.

groot stuk vlees bereidenHaal het vlees uit de oven en laat het ongeveer 10 minuten rusten onder aluminium folie. Dit rusten zorgt voor malsheid van het vlees, de sappen lopen er niet meteen uit en het vlees blijft hierdoor extra lekker.

groot stuk vlees bereidenServeer het braadstuk in zijn geheel of snij het alvast in plakken. Snij het vlees tegen de draad in, hierdoor eet het makkelijker en blijft het vlees malser.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt gehad. Heb jij wel eens een groot stuk vlees bereidt?
groot stuk vlees bereiden
fijnefeestdagen