Is in de buurt van een smartphone slecht?

In de wereld waar we in leven wordt het leven met een smartphone steeds essentiëler. We gebruiken het zelfs zo veel dat we moeite hebben met een dag zonder de telefoon te leven. We nemen hem mee waar we ook maar naartoe gaan. Als we hem vergeten mee te nemen, hebben we het gevoel dat we iets missen. We doen hem nooit uit en hij ligt op ons nachtkastje tijdens het slapen. Deze gewoonte kan schadelijk zijn voor onze gezondheid.


Wil je graag weten of het wel of niet slecht is om in de buurt van een smartphone te slapen? In dit artikel zullen we je het antwoord geven.

Als je net als miljarden andere mensen met een smartphone naast je bed slaapt, dan kan je mogelijk veel problemen voor je gezondheid veroorzaken (momenteel onmerkbaar).

De straling die smartphones uitstralen is erg gevaarlijk. Dit is het geval op elk moment van de dag, maar tijdens de uren dat we slapen kan het aanhebben van onze mobiele telefoon leiden tot nachtmerries, slapeloosheid, meerdere keren per nacht wakker worden etc.

Wat is de reden? Ze zorgen voor een verandering in het systeem van bepaalde zelfregulerende processen, zoals je biologische klok of hartritme.

De gevolgen van het slapen naast een smartphone

De World Health Organization heeft aangegeven dat elektronische apparaten in het algemeen (niet alleen mobiele telefoons) slecht voor het lichaam zijn en de kans op kanker kunnen vergroten. Ze produceren toxische effecten en daarom moet je weten dat alle mobiele telefoons gebaseerd zijn op ioniserende straling en golflengtes.


Een onderzoek in Australië liet zien dat er een belangrijk verband bestaat tussen het gebruik van smartphones en steriliteit bij mannen en ook een verminderde spermakwaliteit. Bij beide geslachten waren er verhoogde stresswaarden.

Alhoewel je mobiele telefoon een wekker heeft, zou je hem in de nacht echt uit moeten zetten. Want zelfs als we hem niet gebruiken, communiceert hij nog steeds met basisstations door middel van radiogolven.

Dit betekent dat telefoons continue elektromagnetische golven uitstralen in de omgeving, niet alleen wanneer ze gebruikt worden.

Hoe en waar zou je je mobiele telefoon moeten laten wanneer je slaapt?

Er zijn twee manieren. De eerste is dat je hem uit doet en hem op de gebruikelijke plek legt (op het nachtkastje). Onthoud dan wel dat je nu dus een andere wekker moet gebruiken. De tweede is om hem aan te laten. Je moet hem dan wel in een andere kamer neerleggen, zoals de keuken of de woonkamer. Dit is een alternatief dat minder wenselijk is.

Als je het niet fijn vindt om je telefoon uit te doen (voor het geval iemand in de nacht met je moet communiceren tijdens een noodgeval), dan kan je tenminste het internet en/of de Wi-Fi verbinding uitschakelen.

Deze verbinding is gevaarlijker dan radiogolven. Experts raden aan dat de mobiele telefoon minstens een meter van het lichaam verwijderd moet zijn tijdens het slapen. We kunnen hem bijvoorbeeld op de bank of een stoel neerleggen.

Nog een probleem om rekening mee te houden, is dat je een smartphone nooit gedurende de nacht onder je kussen op moet laden. Er zijn veel gevallen waarbij personen hun gezicht of handen verbrand hebben door het overladen en een navolgend vuur in hun apparaten.

De meeste kussens zijn gemaakt van een materiaal dat erg snel verbrand. Dit is erg gevaarlijk tijdens het slapen, omdat we niet doorhebben wat er om ons heen gebeurt.

Een ander risico gerelateerd aan een smartphone op het nachtkastje laten liggen, is dat onze angstwaarden verhoogd worden, we constant alert zijn en continu afwachten wat er mogelijk gaat gebeuren.

We worden midden in de nacht wakker om onze e-mail of sociale netwerken te controleren wanneer we een berichtje krijgen. Dit is een verandering in gedrag en gewoontes die uiteindelijk leidt tot stress, slapeloosheid, slechte concentratie, cognitieve problemen, gebrek aan productiviteit, geïrriteerdheid, nachtmerries, hoofdpijn, etc.

Andere gezonde gewoontes

  • Houd de gesprekken kort en probeer elke paar minuten van oor te veranderen wanneer ze toch langer zijn.
  • Probeer wanneer mogelijk handsfree te bellen om te voorkomen dat je hem naast je hoofd moet houden.
  • Laat kinderen geen mobiele telefoon gebruiken, zelfs niet als speelgoed.
  • Voer geen gesprekken met je smartphone in een gebied waar het signaal zwak is. Het apparaat moet dan krachtigere radiogolven gebruiken.
  • Doe je mobiele telefoon niet in de zakken van je kleren (dit geldt vooral voor mannen). Vermijd zo veel mogelijk contact met je huid.
  • Probeer hem wanneer mogelijk niet te dicht in de buurt neer te leggen.

Technologische pauze

Het is daarom noodzakelijk om onze mobiele telefoon even met rust te laten en af en toe een ‘technologische pauze’ in te lassen. Gedurende de nacht zouden we ons moeten focussen op slapen en rusten om onze batterijen op te laden, die we de hele dag gebruikt hebben. Het is beter om een smartphone uit te laten totdat we opstaan of totdat we het huis verlaten om naar het werk te gaan.

Op deze manier vermijden we een onbalans in de neuronale waarden, onze slaapkwaliteit en stresswaarden. De resultaten van de onderzoeken over dit onderwerp zijn nog steeds niet helemaal duidelijk. Wat we wel weten is echter genoeg om aan de bel te trekken.

Vergeet ook niet dat andere apparaten die we thuis hebben ook schadelijk voor je gezondheid kunnen zijn. Probeer om geen televisies of computers in je slaapkamer te hebben. Als je ze al hebt, dan kan je bijvoorbeeld ’s nachts de stekker van deze apparaten uit het stopcontact halen.

Doe de router uit wanneer je naar bed gaat. Probeer daarnaast te vermijden dat je een smartphone net voordat je je ogen sluit nog gebruikt