Is warmte-uitslag bij baby’s een probleem?

Wanneer je merkt dat je baby uitslag krijgt in warm weer, kunnen al je alarmbellen afgaan. Warmte-uitslag bij baby’s is echter een milde, tijdelijke huidaandoening waarover je je niet al te veel zorgen hoeft te maken. De huidaandoening is bekend onder de wetenschappelijke naam miliaria rubra en in de volksmond als warmte-uitslag.


Warmte-uitslag bij baby’s komt vaak voor in warme, vochtige klimaten en treft dikwijls pasgeborenen, vooral baby’s jonger dan een jaar. Het wordt veroorzaakt door geblokkeerde zweetkanalen. Het zweet kan daardoor namelijk niet gemakkelijk naar buiten en hierdoor vormt zich een uitslag of kleine blaren. Deze kunnen gemakkelijk verward worden met andere huidaandoeningen.

Moet je je dus zorgen maken om warmte-uitslag bij baby’s?

Hoewel het goed is om bepaalde dingen te doen die je baby comfortabel houden, is het geen ernstige aandoening. Het zal ook niet tot andere aandoeningen leiden.

Hoe ontstaat warmte-uitslag bij baby’s?

Warmte-uitslag bij baby’s is een huidreactie als gevolg van een disfunctioneren van de zweetkanalen. Het voorkomt dat zweet het lichaam via hun huid verlaat, wat leidt tot de vorming van kleine rode of witte puistjes of blaren.

Het vormt zich over het algemeen in gebieden die de neiging hebben zweterig te worden, zoals de nek, de borst en de rug. Je kunt het echter overal waarnemen. Vanwege het uiterlijk gaan sommige mensen ervan uit dat het ontstaat door een slechte hygiëne.

In tegenstelling tot andere huiduitslag gaat warmte-uitslag bij baby’s niet gepaard met koorts. Het gaat meestal ook vanzelf weg zonder enige behandeling. Het is daarnaast niet besmettelijk en laat meestal geen sporen of littekens na.

Risicofactoren

Baby’s van slechts een paar weken oud zijn kwetsbaarder voor warmte-uitslag, vooral als ze in een heet, vochtig klimaat leven. Het komt ook vaker voor bij baby’s met eczeem of een droge huid.

Over het algemeen zijn de risicofactoren:

  • matige of hoge koorts.
  • overmatige hitte van buitenaf.
  • bacteriën (stafylokokken) op de huid.
  • gebruik van poeders en lotions die de poriën verstoppen.

Symptomen van warmte-uitslag bij baby’s

Het belangrijkste symptoom van warmte-uitslag is de uitslag zelf. Deze ziet eruit als kleine blaren en geeft de huid een ruwe textuur als je er over wrijft.

Meestal zal ze voorkomen in gebieden waar meer zweetkanalen zijn, zoals:

  • de huidplooien
  • het voorhoofd, de oogleden en de wangen
  • de torso van je baby
  • de achterkant van het lichaam.
  • het kruis en de dijen.
  • de oksels en armen.

Warmte-uitslag is geen infectie en daarom komt het niet samen voor met koorts. Omdat het echter jeukt, kan de baby rusteloos of geïrriteerd lijken.

Om andere problemen uit te sluiten, is het best om een kinderarts te bezoeken. Hij of zij zal in staat zijn om exact te bepalen wat er mis is met je baby door een snel lichamelijk onderzoek.

Tips om warmte-uitslag bij baby’s te voorkomen en behandelen

De beste manier om warmte-uitslag bij baby’s te voorkomen is om te zorgen dat ze niet te veel gaan zweten. Helaas is dit in de zomer soms er moeilijk. Daarom is het goed om te weten hoe je je baby koel kunt houden als het warm is. 

Hier zijn een paar tips:

  • Controleer hun luier vaak. Verschoon deze zodra je merkt dat hij nat is, zodat de huid niet lang aan warmte en vocht wordt blootgesteld.
  • Koel je baby af in een lauw bad, maar gebruik geen irriterende zeep.
  • Droog ze niet te veel met de handdoek, maar maak deppende bewegingen om te voorkomen dat de irritatie erger wordt.
  • Kleed je baby in lichte kleding gemaakt van ademende stoffen of katoen.
  • Houd ze uit de zon en wees voorzichtig als je naar buiten gaat.
  • Voel de huid van je baby meerdere keren per dag om te controleren op warmte of zweet.
  • Maak een kompres met water, zuiveringszout en gaas of een zachte doek. Breng aan op de getroffen gebieden.
  • Pak je baby niet te warm in, zeker niet wanneer het buiten warm is.

Hoe kan je warmte-uitslag bij baby’s behandelen?

Als je de kleine bobbels van warmte-uitslag ziet, dan wil je er iets aan doen. Deskundigen raden echter aan om gewoon de normale hygiëne verder te volgen. Het verdwijnt namelijk binnen 2 of 3 dagen.

Als je baby zich hierdoor erg ongemakkelijk voelt, of vaak warmte-uitslag krijgt, kan de arts voorstellen om een cortisonlotion te gebruiken. Andere, natuurlijke remedies zijn een kamille-bad of het aanbrengen van aloëvera.

Samenvattend…

Warmte-uitslag is een milde aandoening en is niet gevaarlijk voor je baby. Omdat de symptomen echter hinderlijk voor hen kunnen zijn, is het een goed idee om te weten hoe je dit ongemak voor je baby kunt verlichten.