De voornaamste oorzaak van kaakpijn is angst. We zouden daarbij echter wel aan moeten geven dat kaakpijn een zeer vervelende soort aandoening is die ook het gevolg kan zijn van stoornissen als bruxisme of gewrichtsproblemen.
Als je er ooit last van hebt gehad, dan is de pijn waarschijnlijk met de tijd vanzelf weer weggezakt. Met name wanneer het probleem veroorzaakt werd door emotionele kwesties als nervositeit of stress.
Aangezien kaakpijn een veelvoorkomende aandoening is, is het het waard om iets dieper in te gaan op de symptomen en oorzaken van deze aandoening en de verschillende manieren waarop je deze aandoening kunt behandelen. Let goed op.
Kaakpijn: oorzaken die je moet overwegen
Het is goed om te weten dat je in verschillende delen van je gezicht last kunt krijgen van kaakpijn. Sommige mensen voelen de pijn sterker rond het ene oor dan het andere oor, terwijl anderen juist ongemak ervaren bij het eten of praten.
Dit probleem is verbonden aan de anatomie van het kaakgewricht, een gewricht waar een complex netwerk van zenuwen en weefsels in verborgen zit die ontstoken kunnen raken of beïnvloed kunnen worden door andere stoornissen.
Laten we hier even wat gedetailleerder naar kijken.
Wanneer de pijn vooral rond de oren zit
Soms is de pijn verbonden aan kaakpijn met name voelbaar rond één of beide oren. In dit geval kan dit gevoel van ongemak doorstralen tot het bovenste deel van je gezicht en zelfs tot boven in je hoofd.
- Deze vorm van kaakpijn doet zich vooral voor wanneer je praat, gaapt en eet.
- Soms kan de pijn verward worden met tandpijn. In werkelijkheid kan het echter juist een teken zijn van erosie in het kaakgewricht zelf.
- Er zou sprake kunnen zijn van een probleem met de kraakbeenschijf of de gewrichtsbanden en zenuwen in dit deel van het lichaam.
- Dit zijn allemaal factoren die een deskundige zou moeten onderzoeken. Onthoud echter wel dat botverlies in de gewrichten een ‘normaal’ probleem is dat zich voor kan doen naarmate je ouder wordt.
Wanneer je je mond niet volledig kunt openen
Heb je ooit het gevoel gehad dat je je mond vanwege je kaak niet volledig open kon doen? Denk dan even goed na over hoe je leven de afgelopen dagen is geweest.
- Wanneer je niet goed omgaat met stress en druk uit je omgeving, dan kan dit ervoor zorgen dat je last krijgt van spanningen in je spieren, een verhoogde hartslag en stijfheid in delen van het lichaam als de schouders, de nek en het gezicht.
- Misschien is je kaak bijna zonder het je te realiseren gedurende de nacht wel zeer gespannen. Dan heb je de neiging om te tandenknarsen terwijl je slaapt. Wellicht ervaar je symptomen als gerinkel in je oren, hoofdpijn en moeite met het open en dicht doen van je mond.
Dit probleem zal met de tijd waarschijnlijk weer verdwijnen. Het kan echter zeer beperkend zijn op het moment dat je er last van hebt. De oorzaak is meestal stress, waar je goed mee om moet leren gaan.
Bruxisme
We hebben het al vaker gehad over de mogelijkheid dat kaakpijn verbonden is aan een gewoonte die een groot deel van de bevolking heeft zonder zich dit te realiseren: tandenknarsen.
- Bruxisme kan veroorzaakt worden doordat de tanden niet goed op elkaar staan. Het kan zelfs een gevolgd zijn van nervositeit, een slecht dieet, stress, of slapeloosheid.
- Als je last hebt van bruxisme, dan is het belangrijk om langs te gaan bij een goede deskundige. Die kan jou bijvoorbeeld aanbevelen om ’s nachts een beugel te dragen.
Desalniettemin is bruxisme een van de meest voorkomende oorzaken van kaakpijn.
Simpele technieken om kaakpijn te behandelen
Let goed op je lichaamshouding
Een manier om de symptomen verbonden aan een kaakgewrichtsstoornis (kaakpijn) te verminderen, is door goed op je lichaamshouding te letten, met name rond je schouders, nek en hoofd.
Een slechte lichaamshouding kan spanning in de nek en kaak veroorzaken. Dat kan zelfs iets zijn waar je je niet eens van bewust bent wanneer je achter de computer zit, tv zit te kijken of aan de telefoon bent.
Onthoud dat het belangrijk is om altijd goed op je ruggengraat te letten: deze zou recht en ontspannen moeten zijn. Daarnaast zouden zowel je lippen als je tanden ook samen moeten rusten. Je tong hoor je tegen je gehemelte aan te laten rusten, waarbij je ademt door je neus.
Je dieet
- Probeer het eten van voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen opwekken, zoals suiker, vet, grote hoeveelheden koffie of energiedranken of conserveringsmiddelen te vermijden.
- Verhoog je inname van vitamine C en calcium.
Handhaaf je emoties en ga stress tegen
We weten dat het veel makkelijker gezegd dan gedaan is om goed met stress om te leren gaan. Toch is het belangrijk om jezelf eraan te herinneren rustig te blijven. Zo kan je je zenuwen en bloeddruk onder controle houden en een beter leven leiden.
Probeer gedurende de dag een momentje te vinden om lekker te ontspannen. Een goede optie die altijd helpt om lichaam en geest te verzorgen is yoga.
Probeer deze simpele tips op te nemen in je dagelijkse leven.