Kan je beter met een lege of een volle maag slapen? Sommige mensen zeggen vol en anderen zeggen leeg, wat veel discussies veroorzaakt. In de realiteit zijn geen van deze extremen goed.
Ontdek meer hierover in dit artikel.
Met een lege maag slapen: dit moet je weten
Veel mensen denken dat naar bed gaan zonder te eten een goede manier is om gewicht te verliezen, maar dat is niet waar. Voedsel is noodzakelijk voor een goede nachtrust. Er is niks ergers dan wakker liggen, omdat het rommelen van je maag je niet laat slapen.
Deze verkeerde overtuiging is gebaseerd op een hypothese dat ‘alles wat je tijdens de avondmaaltijd consumeert je vet maakt’. Daarom denken mensen dat naar bed gaan zonder te eten beter is.
Het lege gevoel zal er echter voor zorgen dat je de volgende ochtend alles in de koelkast verslindt of je wordt midden in de nacht wakker en gaat naar de keuken voor een ‘nachtsnack’. Dit is niet goed voor je lichaam, omdat je in plaats van een appel waarschijnlijk trek hebt in een snelle, ongezonde hap.
De manier waarop het menselijk lichaam werkt, kan je vertellen wat de beste gewoontes zijn die je zou moeten volgen. Met een hongergevoel of zonder iets te eten naar bed gaan, zorgt gegarandeerd voor een nacht waarin je geen oog dicht doet of erg slecht slaapt. De volgende dag zullen de consequenties nog veel erger zijn, vooral als je dit elke dag doet.
Dus zoals ze altijd zeggen: extremen zijn niet goed. Wat men aanbeveelt, is een paar uur voorbij laten gaan tussen het avondeten en naar bed gaan.
Als het al te laat is voor het avondeten, maak dan niet de fout om niks te eten, maar kies in plaats daarvan voor lichtere voedingsmiddelen, zoals soep, yoghurt, cornflakes, of thee met toast. Maar om geen enkele reden zou je met een lege maag naar bed moeten gaan.
Hoe laat nog eten?
Onderzoeken zeggen dat de hoeveelheid tijd die je moet wachten tussen het eten en naar bed gaan zeker anderhalf uur moet zijn. Deze tijd kan je bijvoorbeeld gebruiken om de afwas te doen, te lezen, te studeren, een beetje televisie te kijken (maar niet te veel), met je partner te kletsen, je huis schoon te maken, of de kleren voor de volgende dag klaar te leggen.
Een avondmaaltijd rijk aan koolhydraten en met weinig eiwitten is het beste. Vermijd verzadigde vetten, omdat deze alleen maar je spijsvertering langzamer maken en ook darmgas en andere ongemakken veroorzaken terwijl je probeert te slapen.
Als je laat thuis komt van het werk of school en je jezelf afvraagt of je zo laat nog het avondeten zou moeten nemen of dat het beter is om direct naar bed te gaan, denk hier dan niet over na. Eet iets lichts, maar ga nooit naar bed met een lege maag.
Wetenschappelijke onderzoeken zeggen dat dit slaapverlies kan veroorzaken en je spiermassa gedurende de nacht afneemt. Het hongergevoel zorgt er voor dat je hersenen alert blijven. Als je niet voldoende slaapt, heb je een langzamere stofwisseling en je ghrelinewaarden gaan omhoog.
Dit is een hormoon dat eetlust stimuleert en ervoor zorgt dat je wakker wordt en meer eet, zonder dat je de hoeveelheden die je eet in de gaten houdt.
Naar bed gaan zonder te eten of met een hongergevoel zorgt ervoor dat je minder slaapt en dat is slecht als je spieren op wilt bouwen. Wanneer je lichaam een lange tijd geen voedingsstoffen krijgt, breekt het de spieren af om energie te krijgen. Als je gewicht wilt verliezen, is het niet een goed om maaltijden over te slaan of ’s avonds niet te eten.
De nadelen van met een volle maag slapen
Aan de andere kant zijn er ook mensen die zichzelf helemaal volstoppen met eten tijdens de avondmaaltijd en vervolgens naar bed gaan met het gevoel dat ze 5 kilo zwaarder wegen. Wanneer je jezelf volstopt met eten, dan hoopt het op in de maag, dat het orgaan is dat verantwoordelijk is voor het produceren van enzymen en zuren voor de spijsvertering.
Het beste is om meer fruit en groenten in de avond te eten en suiker, gefrituurd voedsel en bloem te vermijden.
Bloed gaat direct naar dit gebied toe en kan je een slaperig gevoel geven. Je zou echter een tijdje moeten wachten voordat je naar bed gaat. Kijk bijvoorbeeld televisie of lees een boek.
Veel eten en direct naar bed gaan zorgt niet alleen voor overgewicht, maar ook zuur, dat ‘branderige’ gevoel in je maag, problemen met in slaap vallen, nachtmerries en nog meer problemen. Maar let op, want het avondeten zelf maakt je niet dikker. Dit hangt af van de hoeveelheid en het soort voedsel dat je gedurende de avond eet.
Voedingsdeskundigen zeggen dat je vier uur voor het slapen gaan het beste kan stoppen met het eten van koolhydraten en bij voorkeur twee uur te wachten tussen het avondeten en bedtijd.
Je metabolisme is langzamer in de nacht. De spijsvertering duurt langer. Dit veroorzaakt onder andere darmgas door de toename van voedselgisting in de darmen.
Rusten na het eten is noodzakelijk, maar het is niet hetzelfde als slapen. Ga comfortabel op de bank zitten om te praten, lezen of televisie te kijken voordat je naar bed gaat.
Wat je niet moet doen
Deskundigen zeggen ook dat het geen probleem is om een bad te nemen voordat je gaat slapen, zolang het niet te heet is en je niet te veel tijd in het bad spendeert.
Zwemmen is echter verboden, omdat er een competitie is om het gebrek aan bloed tussen de spieren van het spijsverteringsstelsel en dat van inferieure en superieure organen. Om die reden heb je vaak kramp.
Direct naar bed gaan nadat je het avondeten op hebt, vergroot de kans op reflux, vooral als je meerdere borden op hebt of als het voedingsmiddelen rijk aan calorieën en vetten waren. Hierdoor heb je moeite om in slaap te vallen en slaapproblemen.