Kerstontbijt: Croissant muffins met bramen

Kerstontbijt: Croissant muffins met bramen

Deze croissant muffins zijn niet alleen heel gemakkelijk, maar vooral ook heel leuk om te maken. Een fijn recept om samen met je kinderen, kleinkinderen of nichtjes/neefjes te maken. Ideaal voor het familieontbijt dus. Er komt geen mes aan te pas en er hoeft ook niets op het vuur. Je kunt dit recept ook in een grote ovenschaal bakken. Maar het is nog veel leuker om er eenpersoons muffins van te maken. De croissant muffins zijn het lekkerste wanneer je een beetje oude croissants gebruikt. Geen kakelverse exemplaren dus, maar die van een dag oud zijn perfect. Dus ook heel geschikt voor tweede of derde kerstdag. Het is een variant op de ouderwetse broodpudding. Waarbij je heel nowaste oud brood gebruikt om er nog iets lekkers van te maken. En dat is fijn, want zo hoef je geen eten weg te gooien en kun je er alsnog iets lekkers van maken. Wanneer je nog nooit broodpudding hebt gegeten dan kun je het heel goed vergelijken met wentelteefjes. Bij dit recept laat je de croissants, net als wanneer je wentelteefjes maakt, ook even weken in een mengsel van melk, suiker en ei. In deze croissant muffins zitten ook nog bramen verstopt, zo worden ze extra lekker!

Hoe maak je ze?

De muffins zijn heel snel klaar. Klop het ei door de melk en suiker. Scheur de croissants in stukken. Dit kun je natuurlijk prima aan je kinderen (of neefjes/nichtjes) overlaten en daarna week je de croissantstukken in het melkmengsel. Vul de muffinvormpjes met de croissantstukken, leg de bramen er tussen en vul opnieuw met stukken croissant. Tot slot bestrooi je de croissant muffins met suiker en dan zijn ze al klaar voor de oven! Ze zijn echt het lekkerste wanneer ze mooi goudbruin zijn (en nog warm)! Overigens zijn het ook hele leuke toetjes. Serveer ze dan met een bolletje ijs. Je kunt ze prima een paar uur van te voren maken en dan op een later moment afbakken.

6 stuks

Ingrediënten voor 6 stuks

  • 4 croissants (mag iets oud zijn)
  • 250 ml volle melk
  • 75 gr suiker (+ wat extra om te garneren)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 90 gr bramen (diepvries)

Materiaal

  • Muffinvorm met 6 gaatjes, ingevet met boter

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch) en 180 graden (hetelucht). 

  2. Klop het ei samen met de melk, suiker en vanille suiker los in een mengkom. Schenk het mengsel over in een lage schaal. Scheur de croissants in grote stukken en leg ze in de schaal met het melkmengsel. Laat 5-7 minuten staan. 

  3. Schep de helft van de croissantstukken uit de schaal over in de muffinvorm. Verdeel de bramen (je hoeft ze niet te laten ontdooien) er over en schep de andere helft van de croissantstukken er bovenop. Bestrooi met wat extra suiker en bak de croissant muffins in 35 minuten goudbruin in de oven.