Kinderen opvoeden is niet hetzelfde als kleine versies van je zelf ontwikkelen. We hebben het immers niet over machines zonder vrije wil. Als je dat wel probeert en je kinderen verhindert om aan hun eigen zelfontwikkeling te werken, zul je hen beperken. Vroeg of laat zal dit consequenties hebben.
Hen leren wat te denken, hoe te zijn en bepaalde waarheden te geloven zonder vragen te stellen, zal ervoor zorgen dat ze niet in staat zijn om een van de belangrijkste vaardigheden te gebruiken die ze ooit kunnen hebben: zelfvertrouwen.
De gelijkenis met de Sufi-leraar
Een Sufi-leraar vertelde aan het eind van iedere les een gelijkenis, maar de leerlingen begrepen de betekenis niet altijd.
“Meester” zei de leerling op een dag op uitdagende toon, “Je vertelt altijd verhalen aan ons, maar je legt de betekenis nooit uit.”
“Het spijt me” verontschuldigde de leraar zich, “maar sta me toe om mijn fout te goed te maken door jullie een heerlijke perzik te geven.”
“Dank u wel, meester.”
“Ik zou je graag op een waardige manier willen bedanken. Wil je me toestaan de perzik voor je te pellen?”
“Ja, heel hartelijk dank,” zei de leerling, verrast en ingenomen met het aardige aanbod van de leraar.
“Ik heb het mes nu toch al in mijn hand. Wil je dat ik de perzik voor je in stukken snijdt zodat je hem nog makkelijker op kan eten?”
“Dat zou heerlijk zijn, maar ik wil geen misbruik maken van uw ruimhartigheid, meester.”
“Dat is geen misbruik maken als ik het aanbied. Ik wil je graag zoveel mogelijk helpen. Sta me toe om de perzik ook alvast voor je te kauwen voordat ik hem aan je geef.”
“Nee meester, ik wil niet dat u dat doet!” riep de leerling uit, verbaasd en verontwaardigd.
De leraar pauzeerde, glimlachte en zei: “Als ik de betekenis van al mijn verhalen aan mijn leerlingen uitleg, zou dat hetzelfde zijn als het geven van voorgekauwd fruit.”
Je bent de hoofdrolspeler in je eigen leven
Zelfbeschikking bij kinderen betekent dat wat ze ook kiezen, ze de hoofdrolspelers in hun eigen leven zullen zijn, omdat dat is hoe het zou moeten zijn. Zelfs als ze klein zijn, is er geen reden om ze ‘voorgekauwd fruit’ te geven.
Vergissingen, fouten maken en het vermogen hebben om te kiezen, moeten van jongs af aan mogelijk zijn. Het is het ideale moment om ze goede gewoontes te leren. Op die manier weten ze hoe ze hun emoties moeten sturen, leren ze van alles wat ze doen en weten ze dat ze weer op kunnen staan als ze gevallen zijn.
Veel ouders echter, willen de hoofdrolspelers zijn in de levens van hun kinderen. Als ze hun kinderen opvoeden, vertellen ze hen hoe ze moeten voelen, handelen en kiezen.
Een absolute waarheid vervangen door een uitdaging is goed, zelfs voor de kleinsten. Het helpt ze beslissingen maken, reflecteren op eigen handelen en observeren wat er gebeurt. Ze zullen in hun eigen vaardigheden te geloven en alleen dan kunnen ze zich veilig voelen en hun grootste angsten onder ogen kunnen zien.
Kinderen opvoeden is toestaan, niet creëren
Kinderen opvoeden is het toestaan van kinderen om hun eigen pad te kiezen. Overweeg de mogelijkheid dat het niet toestaan hiervan soms langdurige effecten kan hebben.
Neem bijvoorbeeld jongvolwassenen die een vervolgopleiding gaan doen. Omdat hun ouders hen gedwongen hebben om een bepaalde richting te kiezen ontbreekt het hen aan motivatie.
Waarom laat je je kinderen niet vliegen? Waarom laat je hen niet nastreven wat ze willen? Misschien is dit wel het gevolg van de ouder zijn eigen angsten en onzekerheden. Maar de tijd raakt op voor deze kinderen. Ze verspillen hun tijd aan dingen waar ze niet in geïnteresseerd zijn.
Dit alles maakt dat het noodzakelijk is om de gedachten van je kinderen vleugels te geven, goed oordelen te bevorderen en hapklare antwoorden te voorkomen.
Hoe kun je dit doen?
- Geef je kinderen eigen taakjes die hen niet te veel stress of angst geven. Op die manier kunnen ze zien dat ze competent zijn en in staat zijn de taken uit te voeren.
- Laat ze los, geef ze ruimte voor zichzelf, waardoor ze leren om te voelen dat ze zelf de controle hebben en hun eigen antwoorden kunnen vinden.
- Ondersteun hen, altijd. Maar zonder te bepalen wat ze doen. Zorg ervoor dat ze weten dat ze op jouw steun kunnen rekenen.
Leer meer over:
Montessori-technieken om woede van je kind te beheersen
Bij kinderen opvoeden is het vaak normaal dat je het doet zoals je zelf ook opgevoed bent. Je moet echter je ogen openen om te voorkomen dat je dezelfde fouten maakt die jou hebben beïnvloed.
Onthoudt dat kinderen opvoeden niet hetzelfde is als creëren. Geef ook de allerkleinsten het vertrouwen in zichzelf, zodat ze kunnen stralen.
Uitgelichte afbeelding verstrekt door wikihow.com