Leef in het heden, niet in het verleden

Geloof het of niet, maar je bent niet dezelfde persoon als je gisteren was. Het verleden heeft jou, met zijn momenten van geluk en verdriet, geleerd om wijzer te zijn.

Het verleden kan niet worden veranderd. Niemand kan ook maar iets veranderen aan wat er gedaan, gezegd of gebeurd is. Desalniettemin maakt hetgeen we in het verleden hebben meegemaakt ons tot de persoon die we vandaag de dag zijn.


Het hier en nu

Sommige mensen kunnen zich echter niet neerleggen bij hun verleden. Dit komt doordat ze nog altijd rondlopen met de open wonden die veroorzaakt zijn door de fouten die ze hebben gemaakt en de mislukkingen die ze hebben meegemaakt. Hierdoor zijn ze niet in staat te genieten van het hier en nu.

Hoewel het goed is om het verleden te accepteren, is het daarbij belangrijk om te begrijpen dat we een grote fout maken wanneer we ons huidige leven vernietigen door onszelf alsmaar te herinneren aan een verleden dat geen toekomst heeft.

Dit is helemaal niet makkelijk, maar wel mogelijk.

Het verleden heeft jou niets te bieden

Soms komt het verleden terug om ons te kwellen. Dit kan komen doordat iemand ons kwetst door van ons te vragen om terug te gaan naar de persoon die we gisteren waren. Vandaag ben je een nieuw en verbeterd mens en je zou daarom niet terug moeten keren naar de persoon die je ooit was.

Sta dit niet toe. Elke keer dat het verleden bij je komt aankloppen is het belangrijk om te begrijpen dat dit verleden jou niets te bieden heeft. Oprecht geluk vindt op dit moment plaats.

Het is tijd om vooruit te gaan

Leven houdt in dat je in staat bent vooruit te gaan door jezelf los te koppelen van de dingen en mensen om je heen.

Misschien heb je vrienden achtergelaten die niet oprecht bleken te zijn en familieleden die jou niet konden waarderen. Misschien heb je plaatsen, banen, gewoontes en dingen achter je gelaten om nieuwe wegen vol mogelijkheden en geluk te kunnen betreden.

Enkele tips

  • Het is tijd om opnieuw te beginnen en om de deuren die onze groei belemmeren te sluiten. Dit is misschien bitterzoet. Het is echter belangrijk om deze deuren te sluiten zonder hierbij haat of wrok te voelen.
  • Begrijp dat iemand die zijn verleden werkelijk wil overwinnen, dit het beste kan doen zonder bagage. Haat is zonder twijfel de zwaarste last die je kunt dragen en zorgt ervoor dat je een gevangene wordt van degenen die jou pijn hebben gedaan, die niet echt van jou hielden.
  • Zet een stap in de richting van een toekomst vrij van wrok en negatieve emoties die jouw kans om gelukkig te zijn verpesten.

Houd van je heden en vind hierin een plek voor je verleden

Je bent een volledig persoon. Je wordt gevormd door je ervaringen uit verleden en het heden. Dit is de jij waar je van zou moeten houden, die je zou moeten begrijpen en respecteren.

Inzichten

  • Volgens de gestalttherapie herinnert deze manier om de menselijke psyche te benaderen ons eraan dat we ons bewust moeten zijn van het hier en nu, terwijl we het verleden en het heden met elkaar combineren.
  • De persoon die alleen maar aan het verleden denkt en naar het verleden verlangt, vergeet zijn ‘huidige ik’. Deze mensen zijn vaak niet verbonden met de realiteit of hun eigen noodzakelijkheden.
  • Geloof het of niet, maar hier kunnen we werkelijk ziek van worden. Depressie is maar al te vaak het gevolg van een hopeloze fixatie op een periode uit het verleden. Dit zorgt ervoor dat we niet volledig aanwezig kunnen zijn in het heden.

We zouden in staat moeten zijn om van onszelf te houden zoals we zijn, met de fouten die we in het verleden hebben gemaakt erbij. Deze fouten hebben ons de kans te geven om te leren en erachter te komen wie we op dit moment zijn.

Je loopt duizenden wegen voorbij door terug te kijken naar het verleden

Ongeacht het gegeven dat we allemaal een hoop dingen verloren en misgelopen zijn in ons verleden, kunnen we deze gaten alleen vullen door nieuwe mogelijkheden te creëren en ons te richten op het hier en nu. En dit kunnen we vervolgens doen met meer wijsheid en moed.

Een interessante manier om dit te bekijken is door het te vergelijken met een eeuwenoude Japanse techniek om gebroken porselein te herstellen.

Zo begrijpt de Japanse cultuur bijvoorbeeld dat een kopje nadat het gebroken is nooit meer zo kan worden als voorheen. Het verleden is voorbij en bepaalt wie we vandaag de dag zijn. Desalniettemin opent het ook de deur voor ons om sterker en mooier te worden dan voorheen.

Kintsugi

Daarom lijmen de Japanners deze stukjes gebroken porselein weer aan elkaar door middel van een techniek die Kintsugi genoemd wordt. Deze methode maakt gebruik van een bepaalde soort lijm waardoor het porselein overgoten kan worden met gouden of zilveren poeder. Elke scheur word versierd met deze gouden of zilveren verf, waardoor het porselein er alleen maar mooier uit gaat zien en ook nog eens een verhaal vertelt.

Wij zouden deze techniek ook in praktijk moeten brengen. In plaats van ons verleden te vermijden of betreuren, zouden we het juist met kracht en veerkracht een plekje moeten geven in ons heden.

Je bent niet dezelfde persoon als je gisteren was. Je bent moediger en bekwamer. Iemand die respectabel is en vooruit blijft gaan op zoek naar nieuwe mogelijkheden.