Leer assertief te zijn en ‘genoeg!’ te zeggen

Wanneer was de laatste keer dat je je stem moest verheffen en ‘genoeg’ moest zeggen? Het is niet makkelijk om dit te doen. Deze stap vereist een hoop moed maar opent de deuren naar emotionele vrijheid. Het is echter absoluut geen makkelijke opgave. Leer dus om assertief te zijn en ‘genoeg’ te zeggen!

Verre van wat velen misschien denken, is het wel degelijk mogelijk dat mensen veranderen naarmate de tijd verstrijkt. Veranderingen in onze persoonlijkheid, waarden en houding stellen ons in staat om ons makkelijker aan te passen aan de moeilijkheden die het leven ons soms voorschotelt.


In plaats van te veranderen, blijven de meeste mensen echter gewoon op dezelfde manier doorgaan. Dit weerspiegelt zich vooral in hun mentale en emotionele gezondheid. In plaats van bang te zijn voor verandering, zouden we moeten leren om het te zien als een manier om geluk, innerlijke vrede en welzijn te vinden.

We nodigen je graag uit hier vandaag even op te reflecteren.

Leren om assertief te zijn en ‘genoeg!’ te zeggen: een daad van vrijheid

Als we eens goed zouden letten op hoe vaak we op een dag ‘ja’ zeggen tegenover hoe vaak we ‘nee’ zeggen, dan zouden we ons realiseren dat we veel vaker ‘ja’ zeggen en dat dit ten koste gaat van onze eigen oprechtheid.

Tijdens het opgroeien waren onze ervaringen gericht op beleefd zijn. We moesten ‘ja’ zeggen wanneer iemand iets van ons vroeg, dankbaarheid tonen en bedachtzaam zijn in elke situatie.

Dit is doorgaans zeer eervol en verrijkt ons als persoon. Het is echter ook belangrijk dat we leren om assertief te zijn. We leggen het even uit.

Waarom het belangrijk is om assertief te zijn

Assertief zijn houdt vooral in dat we onze rechten, meningen en behoeftes op een respectvolle wijze verdedigen. Maar tegelijkertijd moeten we ook de andere persoon in overweging nemen.


  • Dit is echter helemaal niet zo eenvoudig. Om assertiever te worden moeten we eerst bepalen waar onze grenzen liggen en ons zelfvertrouwen beschermen.
  • Zodra we ons bewust zijn van onze persoonlijke grenzen, zullen we beter in staat zijn ze te beschermen.
  • Het is een kwestie van respect tonen en respect ontvangen. Leren om naar anderen te luisteren, maar ook leren hoe we onze stem kunnen gebruiken om onze behoeftes en voorkeuren uit te leggen. En om duidelijk te maken welke dingen kwetsend voor ons zijn.
  • Wees vooral niet bang om het persoonlijk voornaamwoord ‘ik’ te gebruiken. (“Ik ben niet bereid om te luisteren als jij op zo’n manier tegen mij praat”, “Ik kan deze situatie niet langer verdragen, het is erg schadelijk voor me”, “Ik voel me niet gewaardeerd en niet door jou gerespecteerd.”)

Aannemelijke gevolgen wanneer je ‘genoeg’ zegt

Elke verandering gaat gepaard met de angst en onzekerheid die ontstaat wanneer we nadenken over alle mogelijke gevolgen die onze handelingen en onze keuze om te veranderen zouden kunnen hebben.

  • Zeggen dat je ergens genoeg van hebt in een familiesituatie is nog ingewikkelder.Onze familieleden zouden ons namelijk kunnen afwijzen wanneer ze hier negatief op reageren.
  • Als je zegt dat je genoeg hebt van een ondraaglijke situatie op je werk zou dit ervoor kunnen zorgen dat je ontslagen wordt.
  • Zeggen dat je genoeg hebt van het gedrag van je kinderen kan ervoor zorgen dat ze gemene dingen tegen je zeggen, zoals “ik houd niet meer van je”.
  • Natuurlijk zijn we allemaal bang voor negatieve gevolgen. In plaats van op deze gevolgen te anticiperen en er bang voor te zijn, moeten we echter juist proberen om niet langer na te denken over wat er allemaal kan gebeuren. Ook niet over hoe we zouden reageren wanneer we geconfronteerd worden met een mogelijke negatieve situatie.
  • Vaak is het namelijk veel gevaarlijker om een negatieve situatie te verdragen, dan om er iets aan te doen en te zeggen dat het “nu genoeg is”. Geloof het of niet, maar soms kan het zelfs nieuwe wegen onthullen. Deze zorgen ervoor dat je er beter aan toe bent dan je ooit dacht mogelijk te zijn.

Waarom het belangrijk is om in overeenstemming te blijven met onze eigen waarden

Onze emotionele integriteit is direct verbonden aan ons eigen waardensysteem en onze eigen overtuigingen.

Als we eraan gewend raken altijd toe te geven, als we ons leven alleen maar leiden om anderen te behagen, dan zal er op een gegeven moment een dag komen waarop we onszelf niet meer herkennen wanneer we in de spiegel kijken.

  • Dit is natuurlijk helemaal geen manier van leven. We weten allemaal wel dat het vrijwel onmogelijk is om altijd te krijgen wat je wilt. Noch is het altijd gepast om te zeggen wat we denken of voelen.
  • We moeten consistent zijn en principieel en respectvol met onszelf en anderen omgaan.
  • Om samen met elkaar door het leven te gaan, moeten we ons bewust zijn van de behoeftes van anderen en tegelijkertijd blijven luisteren naar ons eigen hart.
  • Over onze innerlijke vrede valt niet te twisten en hetzelfde geldt voor onze waardigheid.Als we toestaan dat we slechts een passagier worden in ons eigen leven en anderen de kans geven om volledig over ons heen te lopen, dan zal dit ten kost gaan van ons zelfvertrouwen en zal het ons zelfbeeld ernstig beschadigen.

Wees standvastig in je eigen waarden. Luister naar je innerlijke stem en wees niet bang om ‘genoeg’ te zeggen wanneer dit nodig is.

Mensen veranderen, maar niet van de ene op de andere dag. Het is een geleidelijk proces dat bestaat uit kleine stapjes vooruit, richting groei en volwassenheid.