Het is het waard om kinderen te leren hoe belangrijk het is om eervolle dingen als dankuwel te zeggen. Het is ook belangrijk om anderen met respect te behandelen. Daarom is het zaak ze eraan te herinneren om altijd alstublieft te zeggen.
Het kan zijn dat je zelf tot een jongere generatie behoort. En dat je ouders je al geleerd hebben dat het belangrijk is om anderen met respect te behandelen. En dat het ook noodzakelijk is om zorgzaam met anderen om te gaan, zodat je hetzelfde terug kan verwachten.
Goede gewoontes aanleren
Het is van essentieel belang om kinderen deze gewoontes aan te leren.
- Zodat ze dagelijks een goed voorbeeld zullen zijn voor anderen en respectvol sociaal gedrag zullen stimuleren,
- Hierdoor wordt onze wereld immers een betere plek voor iedereen.
Geloof het of niet, maar zelfs de kleinste gebaren kunnen ons universum al vullen met emotie. Wij nodigen je uit hier wat meer aandacht aan te besteden.
Het is het waard om kinderen te leren hoe krachtig het kan zijn om ‘dankuwel’ te zeggen
‘Dankuwel’, ‘goedemorgen’ en ‘alstublieft’ zeggen wanneer je ergens om vraagt, is meer dan alleen een teken van beleefdheid.
Het is een manier om kinderen te leren om verder te denken. Om te denken voorbij het egocentrische gedrag dat ze vaak vertonen wanneer ze nog jong. Om zich te realiseren dat er andere mensen bestaan die ook bepaalde behoeftes hebben.
Laten we hier eens wat dieper op ingaan.
De morele ontwikkeling van kinderen
Een van de bekendste auteurs op het gebied van de morele ontwikkeling van kinderen is ongetwijfeld Lawrence Kohlberg. Kohlberg stelt dat er inderdaad ontelbaar veel verschillen bestaan tussen kinderen, zelfs tussen broertjes en zusjes. Maar hij stelt dat kinderen zich over het algemeen aan hetzelfde ontwikkelingspatroon houden als het gaat om kwesties als bewustzijn, respectvol zijn en het erkennen van anderen.
- Tijdens hun vroege jeugd, tussen hun tweede en vijfde levensjaar, worden kinderen vooral gedreven door beloningen en bestraffingen. Ze begrijpen dat ze zich moeten houden aan de regels die hen worden opgelegd om genegenheid te krijgen en straf en uitbranders te vermijden.
- In de tweede fase van hun jeugd betreden kinderen de gouden eeuw. Tussen hun zesde en negende levensjaar neemt hun individualistische egocentrisme af.
- Tegen de tijd dat kinderen tussen de acht en tien jaar oud zijn, hebben kinderen geleerd om het concept van algemeen belang te begrijpen en dat anderen respecteren er uiteindelijk voor zorgt dat ze zelf ook respect van anderen ontvangen.
- Rond deze leeftijd is het normaal dat kinderen handelen vanuit de drang om hun vrienden of broertjes of zusjes te verdedigen, aangezien ze zich bewust worden van meer dan alleen hun individuele zelf.
- Geleidelijk aan zullen kinderen uiteindelijk de adolescentie bereiken, met een soort kritische eigengerechtigheid. Hierbij zullen ze bepaalde dingen zien als respectloos of oneerlijk.
Beleefdheden die het makkelijker maken om contact te maken met de wereld
Wanneer iemand een vierjarige een cadeau geeft, dan hoor je de ouders van het kind vaak iets zeggen als ‘wat zeg je dan?’ Waarop het kind vervolgens, bijna met tegenzin of in ieder geval vrij zacht zegt: ‘dankuwel’.
- Het maakt niet uit hoe vaak je het herhaalt: op een gegeven moment zal dit niet alleen automatisme worden voor het kind, maar zal hij zich ook realiseren wat het betekent.
- Wanneer hij op school bijvoorbeeld ergens ‘alstjeblieft’ voor zegt, zal hij merken dat zijn klasgenootje hetgeen waar hij om vraagt met een glimlach op zijn/haar gezicht aan hem zal geven. En wanneer hij ‘dankuwel’ zegt, zal het andere kind tevreden op hem reageren.
- Dit zorgt er allemaal voor dat er krachtige connecties worden gevormd die gebaseerd zijn op positieve emoties.
- De overgang tussen iemand dwangmatig bedanken en spontaan en oprecht dankbaar zijn is een geweldig proces dat zijn hele leven zal veranderen.
- Positieve gebaren bieden warmte en wanneer je anderen met respect behandeld, zullen een hoop dingen een stuk makkelijker worden.
De kracht van een respectvolle opvoeding
Je hebt ongetwijfeld weleens van de term ‘respectvol ouderschap’ gehoord. Dit is een concept dat naar voren is gebracht door William Sears en John Bowlby.
- Dit interessante idee legt vooral de nadruk op het belang om een kind zijn natuurlijke vermogen om zichzelf aan te passen aan zijn omgeving te ondersteunen, waarbij je empathie en emotionele banden stimuleert die het makkelijker voor hem zullen maken om de wereld om hem heen, andere mensen en zichzelf te begrijpen.
- Respectvol ouderschap houdt in dat je door middel van lichamelijk contact, knuffels, positieve woorden en voortdurende communicatie een gezonde band tussen ouder en kind aanspoort.
- Positieve woorden zijn de sleutel tot deze vorm van ontwikkeling.
- Daarom zou je de opvoeding van je kind moeten bevorderen op basis van positieve ondersteuning, waarbij je de nadruk legt op het belang om dankbaar te zijn en alstublieft te zeggen en je geduld toont en respect opbrengt voor de tijd die je kind nodig heeft om deze kennis op te doen.
- Respectvol ouderschap gaat ervan uit dat positieve emoties krachtiger zijn dan negatieve emoties. Onze hersenen zijn voortdurend op zoek naar stimuli die ons zullen helpen om te overleven en onszelf beter aan te passen.
Wanneer je kinderen dus leren dat ‘goedemorgen’ zeggen, om dingen vragen door ‘alstublieft’ te zeggen en dankbaarheid tonen naar anderen toe positieve ondersteuning oplevert, dan zullen ze hier nooit meer mee ophouden. Het is het waard dit te onthouden.