Lichte of witte ontlasting: oorzaken en behandeling

Je ontlasting kan variëren van verschillende tinten bruin tot zelfs groen of zwart. Witte ontlasting is echter niet normaal en vereist onmiddellijk aandacht.

Je ontlasting kan je veel informatie geven over de gezondheid van je darmen en je spijsverteringsstelsel. Een verandering in kleur kan erop wijzen dat er sprake is van een infectie of een ziekte.

Lichte of witte ontlasting

Als je ontlasting licht of wit van kleur is, dan is dit een teken dat je een probleem hebt met je galwegenstelsel (de alvleesklier, lever of galblaas). De bruine kleur van je ontlasting komt namelijk van de galzouten die je lever uitscheidt.

Als je ontlasting wit is betekent dit dat er sprake is van een leverontsteking die de galproductie vertraagt ​​of dat er sprake is van een obstructie van de galwegen. Het kan ook zijn dat je spijsvertering niet in staat is om vetten correct in zich op te nemen. Als je ontlasting eerder licht (geel of grijs) van kleur en vrij olieachtig is, dat wijst dit op een aandoening die bekend is als ‘colitis.‘

Het is normaal dat je tijdens je leven problemen ervaart. Er kunnen veranderingen optreden die variëren van eenvoudig en tijdelijk tot alarmerend en levensbedreigend.

Deze veranderingen kunnen optreden in de kleur van je ontlasting, maar ook in de consistentie of geur.

Oorzaken van witte ontlasting

Als je ziet dat je ontlasting wit is, dan kan dat door een van onderstaande oorzaken komen.

1. Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat de kleur van je ontlasting verandert.

Met name antibiotica hebben vaak deze bijwerking, zoals de antibiotica die worden gebruikt om infecties als tuberculose te behandelen of juist darmproblemen, zoals diarree. Ontstekingsremmende medicijnen en anticonceptiepillen kunnen in sommige gevallen ook witte ontlasting veroorzaken. Anabole steroïden kunnen door geneesmiddel-geïnduceerde hepatitis veroorzaken en er zodoende voor zorgen dat de ontlasting een witte kleur krijgt.

Deze symptomen verdwijnen meestal binnen enkele weken nadat je bent gestopt met het innemen van de medicijnen.

2. Hepatitis

We spreken van hepatitis wanneer je lever ontstoken raakt. Meestal wordt dit veroorzaakt door een virus, met hepatitis A, B of C als gevolg. Helaas is hepatitis C het gevaarlijkst als het niet bijtijds wordt behandeld. In dat geval kan het namelijk dodelijk zijn.

Een van de symptomen van hepatitis is een lichte of witte ontlasting wat in dit geval veroorzaakt wordt door een slecht functionerende lever.

3. Alcoholische hepatitis

De naam zegt het al, deze ziekte wordt veroorzaakt door een overmatige consumptie van alcohol. Het zorgt ervoor dat de lever ontstoken raakt. Hoe lang het duurt voordat dit probleem zich voordoet, hangt af van de hoeveelheid alcohol die je drinkt.

Symptomen zijn vermoeidheid, zwelling, hepatische encefalopathie en geelzucht.

Alcoholische of virale hepatitis kan leiden tot levercirrose.

4. Primaire Biliaire Cirrose

Primaire Biliaire Cirrose is een chronische leveraandoening die in de terminale fasen onomkeerbaar is. Het doet zich voor wanneer je levercellen worden vernietigd.

Deze aandoening veroorzaakt irritatie en ontsteking van de galwegen van de lever. De galstroom stopt, waardoor de levercellen beschadigd raken. Cirrose is de littekenvorming die optreedt als gevolg.

Een van de vele gevolgen van cirrose is dat je ontlasting wit wordt.

5. Kanker

Sommige soorten kanker kunnen een lichte of witte ontlasting veroorzaken, die gepaard gaat met vermoeidheid.

Alvleesklierkanker, kanker van de galwegen en andere kankersoorten die de galwegen blokkeren, zorgen ervoor dat je ontlasting lichtgeel of grijs van kleur wordt. Dit komt doordat er een gebrek ontstaat aan enzymen uit de alvleesklier.

Dit kan ook leiden tot vermoeidheid omdat je lichaam niet in staat is om voedsel volledig te verteren en dus ook niet om de voedingsstoffen volledig op te nemen, met ondervoeding als gevolg.

6. Galstenen

Galstenen zijn gestolde afvalstoffen in de galblaas die uiteindelijk de galstroom belemmeren.

Ze bestaan uit verhard cholesterol of bilirubine. Wanneer de galstenen erg groot zijn kunnen ze de galwegen blokkeren, waardoor je ontlasting licht of wit van kleur wordt.

Als de galstenen niet verdwijnen door medicijnen te slikken, dan is het misschien nodig om ze te vergruizen of operatief te verwijderen.

7. Primaire scleroserende cholangitis

Primaire scleroserende cholangitis is een ziekte waarbij de galwegen ontstoken zijn geraakt of littekenweefsel zich in de galwegen heeft gevormd.

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een afname in de galstroom, resulterend in een gebrek aan kleur.

Deze ziekte kan echter behandeld worden door middel van medicijnen of een operatie.

Diagnose en behandeling van witte ontlasting

De verschijning van witte ontlasting is een ernstig probleem dat je snel moet bespreken met je huisarts. Er kan dan worden gekeken naar de oorzaak en op basis daarvan bepaald worden hoe je het probleem moet gaan behandelen.

Om een ​​nauwkeurige diagnose te krijgen zul je de volgende onderzoeken nodig hebben:

  • Bloedonderzoek om vast te stellen of er sprake is van een anomalie.
  • Een CT-scan om beelden van de binnenkant van je lichaam te krijgen,
  • Endoscopische retrograde cholangiopancreatografie (ERCP), een speciaal type MRI dat gedetailleerde beelden van het galsysteem vastlegt.
  • Een abdominale echografie om beelden van je organen te krijgen en te verifiëren of alles op zijn plaats zit.
  • Leverfunctietest.
  • Operatie om problemen in de galwegen te detecteren.

Zodra je de oorzaak van het probleem hebt behandeld zou je ontlasting weer een normale kleur moeten krijgen. Als je probleem niet kan worden behandeld, kan de verandering echter permanent zijn.

Witte ontlasting bij kinderen – oorzaken en behandeling

Het is altijd belangrijk om op de hoogte te zijn van de stoelgang van je kinderen, omdat dit je kan helpen bij het identificeren van gezondheidsproblemen.

Witte ontlasting en diarree komen vaak voor bij kinderen, soms als gevolg van melk of andere producten die hun lichaam niet goed kan tolereren.

Het is belangrijk om je altijd bewust te zijn van de mogelijke oorzaken van witte ontlasting en wat de meest geschikte behandeling zou kunnen zijn.

Oorzaken van witte ontlasting bij kinderen

  • De kwaliteit, kwantiteit en samenstelling van de dingen die ze eten.
  • Consumptie van koude voedingsmiddelen.
  • Slechte opname van voedsel als gevolg van een parasiet die de darmen beschadigt.
  • Hepatitis, omdat de lever niet goed functioneert om de noodzakelijke galproductie in stand te houden.

Behandeling voor lichte of witte ontlasting bij kinderen

Het eerste wat je moet doen is een afspraak maken bij de huisarts. Je huisarts zal de bacterieculturen van de ontlasting van je kind controleren.

Vervolgens is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt om uitdroging te voorkomen. Kinderen hebben veel water en mineraalzouten nodig.

Er bestaan ook ziektekiemen die witte ontlasting kunnen veroorzaken en in dit geval zal het noodzakelijk zijn om het probleem te behandelen met een antibioticum.

Geef je kind nooit medicijnen tegen diarree die loperamide bevatten zonder hiervoor eerst een recept van een arts te hebben gekregen.