Loslaten betekent accepteren wat je niet kunt veranderen

Loslaten is een van de meest natuurlijke processen in het leven. Hoewel het zo vaak voorkomt, veroorzaakt het in de meeste gevallen toch enorm veel pijn en verdriet.


Een relatie beëindigen, een dierbare verliezen en verhuizen naar een nieuwe woning zijn vormen van afscheid die we gedurende ons leven allemaal wel mee zullen maken. Dit zijn ervaringen waar niemand ons ooit op heeft voorbereid en waar we bijna gedwongen mee om moeten leren gaan.

Er bestaat geen magische formule die ons kan helpen beter om te gaan met situaties waarin we iets los moeten laten. De emotionele pijn die loslaten kan veroorzaken kan, wanneer er niet goed mee om wordt gegaan, overgaan in depressie.

In dit artikel delen we echter wat advies om je te helpen in het vervolg beter met dit soort ingewikkelde situaties om te gaan.

Je moet vaak eerst iets loslaten voordat je iets terugkrijgt

Als je erover nadenkt, dan zul je je realiseren dat ‘loslaten’ de eeuwigdurende soundtrack is die voortdurend op de achtergrond van je leven wordt afgespeeld.


In ons hoofd is het woordje ‘loslaten’ uitsluitend verbonden aan pijn, verlies en lijden. Soms kan iets opgeven er echter ook voor zorgen dat we iets gelukkiger worden.

  • Iets loslaten wanneer het jou pijn doet, betekent dat je jezelf prioriteit geeft.
  • Laat de mensen die jou kwetsen los om een mentale balans te creëren en je lichamelijke gezondheid te verbeteren.
  • Laat bepaalde gewoontes, gedachten en beperkende houdingen los om nieuwe mogelijkheden te omarmen en persoonlijke groei te bevorderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat ‘loslaten’ ook een kans is om te groeien als persoon.

Zoals je waarschijnlijk echter wel weet, betekent ‘loslaten’ soms helaas ook dat je een zwaar afscheid onder ogen moet komen en de kracht moet vinden om weer verder te gaan met je leven. Laten we eens kijken hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Geef het voldoende tijd; er zullen weer mooie dingen verschijnen

Wanneer je iets of iemand verliest, kan dit misschien aanvoelen als een keiharde klap in je gezicht.

  • Het kan zelfs zo zijn dat dit gevoel minstens twee of drie maanden aan blijft houden. Gedurende deze tijd ga je door een natuurlijk rouwproces.
  • Het is belangrijk om niet te vergeten dat ‘loslaten’ ook een teken is van onovertroffen moed. Niemand kan leven terwijl hij vast blijft houden aan pijn en verdriet.
  • Wanneer je iemand verliest, moet je diegene ‘loslaten’ en ‘vrijlaten’, zodat je zelf verder kunt gaan met je leven. Je bent niet vergeten wat je hebt achtergelaten, maar je bent gewoon dapper genoeg om weer te lachen.

Het heeft tijd nodig. Het kan zijn dat niets meer zo zal worden als het ooit was. Hoewel het nu misschien anders is, betekent dit echter niet dat het per se ook slechter is. Juist in tegendeel, deze verandering kan de weg vrij maken voor een nieuwe, gelukkige en prachtige situatie.

Laat hetgeen dat niet wil blijven los, hetgeen jou niet ondersteunt

Op sommige momenten raak je misschien geobsedeerd door de overtuiging dat nergens ooit verandering in kan worden gebracht. Hier hoort misschien ook de gedachte bij dat je je partner niet in de steek kunt laten, zelfs als je niet meer van hem houdt. Dit is echter niet de juiste instelling.

  • Onthoud dat er geen grotere bron van pijn bestaat dan het ontkennen van de realiteit. In dit geval hebben we het over situaties waarin alles om je heen in elkaar stort en jij de andere kant op kijkt om jezelf hier tegen te beschermen.
  • Laat hetgeen jou niet meer kan ondersteunen los. Doe je dit namelijk niet, dan leef je een pijnlijke en onzekere leugen die niemand verdient.
  • Je moet dapper zijn en de realiteit onder ogen komen. Als iemand niet meer van je houdt, ga dan niet zitten smeken om zijn liefdadigheid of om het ‘nog heel even aan te kijken’. Het enige dat je hiermee doet, is je eigen zelfvertrouwen saboteren.

Dit lijkt misschien onmogelijk, maar soms is iets loslaten dat niet meer rendabel voor je is een manier om iets beters te vinden.

Het leven zal je leren waar je voor moet vechten en wat je los moet laten

Tijdens dit heftige proces van loslaten stel je jezelf open voor een interessant proces. Zo kun je erachter komen wat er werkelijk toe doet in je leven.

  • Het maakt niet uit als je er op dit pad achter komt dat je nog maar weinig mensen hebt overgehouden. Het maakt niet uit om maar weinig mensen aan je zijde te hebben, zolang je jezelf richt op de interesses die jullie met elkaar delen.
  • Als dit jou gelukkig maakt, als deze mensen jou gelukkig maken, dan is al dat ‘loslaten’ de moeite uiteindelijk allemaal waard geweest.

Vergeet niet dat je van alles wat je hebt achtergelaten ook een hoop belangrijke dingen hebt geleerd. Alles wat je hebt meegemaakt, is belangrijk. Hoewel sommige mensen en ervaringen geen deel meer uit maken van je toekomstige bestemmingen, maken ze wel deel uit van je persoonlijke geschiedenis.