‘Even kijken, na mijn werk moet ik naar de sportschool en boodschappen doen… Waar haal ik de tijd vandaan? O, en ik moet natuurlijk ook nog voor zevenen het eten maken…’
Komt dit je bekend voor?
Misschien ga je helemaal op in dit gesprek met jezelf terwijl je zit te genieten van je bakje koffie. En plotseling loopt een van je collega’s langs.
In eerste instantie kijkt hij je ietwat vreemd aan en geeft je vervolgens een glimlach zonder iets te zeggen, of hij maakt wel een droge opmerking.
Vaak wordt er gelachen om mensen die tegen zichzelf praten. De meeste mensen zien dit als iets uitzonderlijks dat alleen rare mensen doen. Of ze denken dat dit gedrag veroorzaakt wordt door een mentaal probleem.
De geschiedenis zit echter vol met mensen die tegen zichzelf praatten. Vind je niet dat dit een indicatie zou moeten zijn dat mensen die tegen zichzelf praten in de regel verkeerd bestempeld worden?
Als je het zelf ooit eens geprobeerd hebt, weet je bovendien dat het je kan helpen om betere keuzes te maken. Maar waarom? Waarom is het niet voldoende om er gewoon over na te denken? Waarom helpt het om je gedachten hardop uit te spreken en zelf aan te horen?
Wellicht, ligt de sleutel hierin in het woordje ‘luisteren’.
Mensen die hardop nadenken horen hun eigen innerlijke stem
Wanneer je nadenkt over iets waar je je zorgen over maakt, dan gebeurt er soms iets vrij interessants.
Plotseling raakt je hoofd vol met gedachten van buitenaf. Meningen van je familie, je partner, je vrienden… Iedereen heeft wel iets te zeggen en langzaamaan krijg je het gevoel alsof je zelf helemaal geen recht meer hebt om nog te oordelen.
Doorgaans vraag je jezelf af wat er met je aan de hand is. Je vraagt jezelf ‘wat vind ik?’ En dit is het punt waarop mensen die tegen zichzelf praten van binnenuit de perfecte oplossing vinden.
Het is niet dat het jou ook wat kan schelen. De kans is groot dat jij de enige bent die het wat kan schelen.
Daarom is het soms belangrijk om jezelf te vertellen wat jij vindt. Ook zou het verstandig zijn om jezelf te vertellen welke ideeën jouw mening zouden moeten beïnvloeden.
Hardop nadenken geeft je de kans om erachter te komen wat je precies wilt. Bovendien helpt het je om een betere manier te vinden om je punt over te brengen. En daarnaast helpt het je om genoeg zelfvertrouwen te ontwikkelen om jezelf te verdedigen. Het helpt je vastberaden te zijn wanneer je geconfronteerd wordt met anderen en bij het uitvoeren van je eigen plannen.
Tot slot bevordert het je verbeeldingskracht. De meest creatieve mensen zijn het er vaak over eens dat hun werk het product is van een inwendige en uitwendige dialoog.
- Wanneer dit gesprek hardop plaatsvindt, wordt het des te effectiever. Dit komt doordat het hierdoor onder woorden wordt gebracht.
- Je kunt daarom dus beginnen met een vraag of een aanname. Vervolgens blijf je jezelf vragen stellen en vooruitgaan om tot meer antwoorden te komen.
- Dit is de manier waarop mensen tot verschillende oplossingen komen.
Een psychologische studie die de voordelen van het tegen jezelf praten bevestigt
Deskundigen Gary Lupyan en Daniel Swingley hebben samen een studie ontwikkeld waar twintig mensen aan deelnamen.
Ze gingen met deze mensen naar een supermarkt en vroegen hen om op zoek te gaan naar een appel en een brood.
- Lupyan en Swingley kwamen tot de conclusie dat de mensen die de woorden hardop herhaalden de beste resultaten wisten te behalen.
- Ze kwamen echter ook tot de conclusie dat dit alleen het geval was wanneer het startpunt bekend is.
In dit soort situaties kunnen je hersenen namelijk beter functioneren. Dit komt doordat je hersenen in dit geval veel beter in staat zijn om dingen aan elkaar te verbinden.
- Ook werd hardop praten gezien als een effectief hulpmiddel om de concentratie te bevorderen. Hardop nadenken en jezelf horen nadenken. Door jezelf te horen, kun je de afleidingen waar je door omringt wordt beter uitsluiten.
Daarom zijn de beslissingen die je op deze manier neemt veel meer op succes gericht.
Onthoud dat dit vereist dat je afstand neemt van datgene waar je bekend mee bent. Maar wel om iets te vinden dat misschien meer voordelen kan bieden, voor jou in ieder geval.
Via deze weg kun je uitkomen op een conventionele plek, of juist het compleet tegenovergestelde. Hoe dan ook zul je wel precies weten via welke weg je je eindpunt hebt weten te bereiken.
Mensen die hardop nadenken tonen dus helemaal geen tekenen van zwakte.
In plaats daarvan komen ze het ontdekkingsproces juist zowel inwendig als uitwendig onder ogen. Dit doen ze met zo veel mogelijk concentratie en zelfbewustzijn als ze op kunnen brengen.
Zodoende, kunnen ze tot een stevigere conclusie komen. En tegelijkertijd kunnen ze er zeker van zijn dat deze conclusie voortkomt uit hun eigen verlangens en niet de verwachtingen van anderen.
Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com