“Is mijn kind een tabletverslaafde?” Als je jezelf deze vraag weleens hebt gesteld heb je misschien opgemerkt dat je kind boos wordt als je de tablet afpakt of als de batterij leeg is. Kunnen kinderen echt verslaafd raken? Lees verder om erachter te komen.
We zijn nog nooit zo gehecht geweest aan technologie als in de laatste jaren. Deze recente veranderingen hebben ervoor gezorgd dat kinderen, zelfs baby’s, met technologie omgaan als de gewoonste zaak van de wereld. Doordat ze zijn opgegroeid in een wereld van digitale technologie zijn deze kinderen de digitale generatie.
Het gebruikersvriendelijke ontwerp van de technologie en de eindeloze functies zorgen ervoor dat kinderen het willen gebruiken zodra ze de kans krijgen. Ze kunnen echter te gehecht raken als we ze niet leren hoe ze hun tijd en gebruik van telefoons en tablets onder controle moeten houden.
Wat is technologieverslaving?
Volgens studies is afhankelijkheid of verslaving een probleem dat wordt gekenmerkt door een gebrek aan zelfbeheersing dat verschillende gevolgen heeft. Bovendien impliceert het ook dat het moeilijk is weerstand te bieden aan de drang om een bepaalde actie te ondernemen.
Normaal gesproken kan het gebruik van nieuwe technologie een positieve impact hebben op jongeren. Een kind kan echter een tabletverslaafde worden als zijn tablet alle aspecten van zijn of haar leven verstoort.
Door een lange tijd op de tablet te zitten kan dit ook invloed hebben op andere aspecten van het leven. Denk bijvoorbeeld aan:
- het gezinsleven
- schoolprestaties
- sociale relaties
- enzovoorts
Als gevolg hiervan wordt de gebruiker een slaaf van de technologie.
Mijn kind is een tabletverslaafde – factoren
Volgens specialisten raken mensen niet zomaar verslaafd aan technologie en blijven ze niet zonder reden 24/7 met hun ogen aan het scherm geplakt.
In werkelijkheid raken kinderen geleidelijk aan verslaafd als gevolg van een combinatie van meerdere factoren. We zullen dat hieronder in meer detail uitleggen.
Genetische factoren
In veel gevallen kunnen genetische en neurologische factoren er toe leiden dat kinderen verslaafd gedrag ontwikkelen. Om een voorbeeld te geven, als één van je gezinsleden verslaafd gedrag vertoont, of als de neurotransmitters niet in balans zijn, dan kan je kind ook een verslaving ontwikkelen.
Persoonlijkheid
Bepaalde persoonlijkheidstypen zijn meer geneigd om een verslaving te ontwikkelen.
Denk bij deze persoonlijkheden bijvoorbeeld aan emotioneel onstabiele, zeer impulsieve en gemakkelijk gefrustreerde persoonlijkheidstypen. Mensen met een laag zelfbeeld die bepaalde sociale vaardigheden missen kunnen er ook kwetsbaarder voor zijn.
Gezinsomgeving
Het is van tijd tot tijd bewezen dat gezinsdynamiek de ontwikkeling van een kind ook direct beïnvloedt. Factoren die verslavende gewoonten bij kinderen kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld:
- Het slecht functioneren van het gezin.
- Sociaal-economische problemen.
- Gebrek aan aandacht.
- Manier van opvoeden.
- Het gewoon niet weten wat de gevaren van misbruik van technologie zijn.
Psychische aandoeningen
In sommige gevallen raken kinderen verslaafd aan technologie als gevolg van een gezondheidsprobleem, zoals bijvoorbeeld een psychische stoornis. Dit soort gevallen is een samengesteld probleem dat alleen een expert kan diagnosticeren.
Als we kijken naar gevallen van technologieverslaving, dan zijn de volgende factoren erg gebruikelijk:
- Ernstige depressieve stoornis
- Sociale fobie
- Aandachtstekortstoornis
- Hyperactiviteit
Moeilijke tijden
Stressvolle situaties of emotionele crises tijdens de jeugd kunnen ook leiden tot afhankelijkheid van technologie. Voorbeelden van dit soort ervaringen zijn:
- Het verlies van een dierbare.
- Een academische mislukking.
- Fysiek geweld of seksueel misbruik.
Symptomen van een technologieverslaving
Hoe kun je weten of je kind een tabletverslaving heeft? Volgens een artikel in Psychology Today zijn er bepaalde waarschuwingstekens:
- Het krijgen van te weinig slaap of een verstoord slaappatroon. Bijvoorbeeld minder dan vijf uur per dag slapen, of pas in de vroege uren van de morgen naar bed gaan en laat weer wakker worden.
- Negeren van belangrijke activiteiten. Deze activiteiten kunnen familie-, school- of gezondheidsgerelateerd zijn.
- Niet in staat zijn om de tijd die besteed wordt aan technologie te beperken.
- Liegen over de hoeveelheid tijd die besteed wordt aan elektronische apparaten.
- Zichtbaar geïrriteerd als er geen internet is of als ze geen toegang tot hun tablet hebben.
- Sociaal geïsoleerd en slechte schoolprestaties.
- Vrienden of familieleden klagen vaak over de tijd die ze doorbrengen op de computer, telefoon of tablet.
Wat kun je doen als je kind een tabletverslaafde is?
In veel bronnen suggereren psychologen dat de relatie tussen het kind en de nieuwe technologie een gezond en positief leven moet aanmoedigen.
Hieronder delen we enkele van onze aanbevelingen om te voorkomen dat je kinderen een technologieverslaving ontwikkelen.
- Kinderen jonger dan 2 jaar zouden nog geen schermen mogen gebruiken.
- Houdt de geleidelijke blootstelling aan de tablet onder controle.
- Stel regels en gebruiksduur in voor het gebruik van elektronische apparaten.
- Verbied het gebruik van de tablet niet volledig. Sta het echter niet toe tijdens momenten met de familie of tijdens de maaltijden.
- Laat je kind in een gemeenschappelijke ruimte zijn tablet gebruiken en voorkom dat het achter gesloten deuren gebruikt wordt.
- Moedig andere hobby’s en activiteiten aan, zoals lezen, sporten, culturele activiteiten of teamactiviteiten.
- Versterk en moedig communicatie binnen het gezin aan.
- Breng quality time met je kind door en geef het goede voorbeeld dat ze kunnen volgen voor tabletgebruik.
- Vermijd het om je kinderen te vermaken of ze stil te houden met behulp van elektronische apparaten.
Raadpleeg een expert
Sommige van de bovenstaande aanbevelingen werken alleen als een hulpmiddel om te voorkomen dat je kind een tabletverslaafde wordt. Als je echter al bepaalde symptomen ziet is je kind mogelijk al een tabletverslaafde. Om er zeker van te zijn raden we aan dat je dan zo snel mogelijk een specialist raadpleegt voor persoonlijk advies.
Het artikel van vandaag zal niet alleen je kind ten goede komen. Het zal jou ook helpen de verslaving te begrijpen en ermee om te gaan. Daarnaast heb je hopelijk een paar strategieën geleerd voor herstel of preventie met liefde en respect.