Mijn kind luistert niet naar mij: enkele tips

Veel moeders zeggen dat hun kinderen niet naar hen luisteren. Deze moeders hebben alles geprobeerd om effectief met hun kind te communiceren, maar helaas zonder succes. Je kind luistert misschien niet altijd naar je. Maar dat hoeft niet het einde van de wereld te zijn dankzij onze tips.


Je kunt een goede communicatie met je kind hebben, maar je moet de manier waarop je met je kind communiceert analyseren om te bepalen wat je nu precies verkeerd doet. Op die manier kan je aanpassingen doen op gebieden die verbetering nodig hebben, zodat je kind luistert als je iets zegt. Het is echter niet voldoende dat je kind  naar jou luistert: jij moet ook naar hem luisteren.

Het is volkomen normaal dat kinderen niet naar anderen willen luisteren, vooral als ze klein zijn. Dit komt door vele factoren. Allereerst kan je kind zeer gefocust zijn op zijn activiteiten waardoor hij niet op jou let. Wanneer dit gebeurt, is het best om hem te benaderen en hem vriendelijk te vragen of hij je een paar minuten van zijn tijd kan geven.

Dit kan zeker een verschil maken in de communicatie met je kind. Denk eraan dat jij degene bent die het voorbeeld aan je kind moet geven. Als jij niet luistert als je kind tegen je praat of als je kind constant om je aandacht smeekt is er iets mis. Verwacht niet dat je kind naar jou zal luisteren als jij niet naar je kind luistert. Het eerste wat je moet doen is de communicatie versterken en het goede voorbeeld geven.

Het belang van communicatie als ouder

Ben je het zat om te zeggen: “Mijn kind luistert niet naar mij”? Lees dan snel verder. Communicatie is het fundament van alle relaties. Het is uiterst belangrijk om een goede communicatie met je kind te onderhouden. Je hebt je vast wel afgevraagd waarom je kind niet tegen jou over zijn of haar problemen praat. Als je zelf het goede voorbeeld niet geeft door je kind in vertrouwen te nemen over jouw problemen, moet je niet verbaasd staan dat hij jou niet vertelt over zijn problemen.

Als je een sfeer van vertrouwen creëert waarin alle gezinsleden over hun dag kunnen praten zal je de communicatie versterken. Als je hier vanaf jonge leeftijd een gewoonte van maakt, zal het natuurlijk zijn voor je kind om dit te doen, zelfs als hij de adolescentie bereikt.

In contact blijven met je kind verbetert de familierelatie aanzienlijk. Er zijn veel aspecten die ervoor zorgen dat relaties normaal verlopen, maar verbondenheid met hen is belangrijk.

Mijn kind luistert niet naar mij, wat doe ik verkeerd?

Het probleem is dat je je ideeën over het algemeen uitdrukt net zoals jouw ouders deden. Je kind behoort echter tot een andere generatie, met verschillende gewoonten en gebruiken. Dit betekent dat ze berichten anders ontvangen. De luistervaardigheid van je kind zal afhangen van twee belangrijke factoren:

  • hoe je het bericht aflevert
  • hoe je kind het ontvangt

Het is niet moeilijk om je kind op te laten letten. Hou er echter rekening mee dat dit niet van de ene op de andere dag gebeurt. Geduld en doorzettingsvermogen zijn sleutelwoorden in dit proces.

1. Mijn kind let niet op mij

Ook al zou je denken dat je kind apathisch is, je moet begrijpen dat de redenen waarom je kind niet naar je luistert niet altijd dezelfde zijn. Soms zeg je ze iets en horen ze het, maar doen ze alsof ze het niet horen. Dat is een daad van ongehoorzaamheid.

In andere gevallen kunnen ze echter geconcentreerd zijn op hun favoriete activiteit en hun aandacht kan gericht zijn op iets anders. Allereerst moet je de reden vinden waarom zij niet opletten en daar naar handelen.

2. Mijn kind luistert niet naar me, zelfs niet als ik dingen herhaal

Je moet weten en begrijpen dat niets vervelender is voor een kind dan een opdracht die steeds herhaald wordt. Het kind zal niet gemotiveerd zijn omdat hij te vaak dezelfde dingen gehoord heeft. Nieuwe dingen daarentegen zullen hen altijd verrassen.

Als je innovatief en creatief bent, heb je een nieuwe kans om je boodschap over te brengen. Verander de inhoud, de woordkeuze en hoe je jezelf uitdrukt. Op die manier zul je je kind niet vervelen en zullen ze gemakkelijker gehoorzamen.

3. Mijn kind luistert niet naar me als ik tegen ze schreeuw

Schreeuwen is een synoniem voor wanhoop, frustratie en een gebrek aan geduld. Kinderen zijn heel slim en als ze deze reactie zien, begrijpen ze direct dat ze je gek gemaakt hebben. Als ouder is je geduld verliezen het ergste dat je in deze situatie kunt doen.

Als je gilt, laat je je kind weten dat je van streek bent. Dit is niet het bericht dat je aan je kind wil overbrengen. Hoewel je van streek bent, moet je hem laten weten wat hij verkeerd gedaan heeft en hoe jullie beiden dingen kunnen verbeteren.

4. Mijn kind wordt boos als ik iets tegen hem zeg

Je moet leren communiceren. Leer en gebruik woorden die je kind leuk vindt. Je moet weten hoe je bepaalde dingen kunt zeggen om een positief effect bij je kind te genereren. Emotionele communicatie kent echter grenzen. Wees niet één van die ouders die tegen hun kind praten alsof ze een baby zijn. Je kind groeit elke dag en moet verantwoordelijkheden op zich leren nemen.

Conclusie

Je zult nooit meer zeggen: “Mijn kind luistert niet naar mij”. Het is namelijk niet ingewikkeld om je kind te laten luisteren en aandacht aan je te laten besteden. Je moet begrijpen dat de manier waarop je hem nu opvoedt zijn hele leven zal beïnvloeden. Als je hem leert om effectief te luisteren en te communiceren, heb je waarschijnlijk een geweldige relatie met je kind. Vergeet niet dat je ook naar hem moet luisteren.