Negatieve emoties hebben ook zo hun voordelen

We hebben geleerd dat negatieve emoties ons alleen maar pijn, frustratie, angst, stress, tranen en nog meer slechte gevoelens bezorgen. Is dit echter allemaal waar? Zijn negatieve emoties echt zo negatief als ze lijken?

Is het nodig om altijd gelukkig te zijn?

Vaak zijn we ervan overtuigd dat we te allen tijde gelukkig moeten zijn om tevreden te zijn met ons leven. Dit is echter helemaal niet natuurlijk. Kan iemand echt altijd gelukkig zijn?

Waarom is er wanneer we gelukkig zijn geen ruimte meer om over negatieve emoties na te denken?

Wanneer we een gelukkig leven leiden, ervaren we alsnog negatieve emoties. Vaak denken we dat dit iets slechts is, maar eigenlijk is het helemaal niet slecht. Negatieve emoties zijn zelfs noodzakelijk.

Kan je het je voorstellen om altijd maar gelukkig te zijn? In een wereld waarin iedereen altijd maar gelukkig is, zouden we nooit weten of we iets goed doen of niet.

We hoeven dus helemaal niet altijd gelukkig te zijn. We moeten in plaats daarvan onze emoties juist accepteren, of deze nu negatief of positief zijn.

Ons probleem is dat we de neiging hebben om die negatieve emoties waar we moeite mee hebben gewoon af te wijzen, omdat we er bang voor zijn en we er vaak liever voor weg willen rennen.

Wijs je negatieve emoties nooit af. Zoals we in dit artikel namelijk zullen laten zien, hebben deze emoties ook zo hun voordelen.

Het probleem is dat negatieve emoties ons een naar gevoel bezorgen en natuurlijk denken wij dat dit niet goed is. Waar we ons echter nog niet van bewust zijn, is dat het ervaren van negatieve emoties ons juist menselijk maakt.

Echt negatieve emoties

Wanneer we ons verdiepen in het onderwerp van negatieve emoties, is het belangrijk om te weten hoe we de echte negatieve emoties kunnen onderscheiden van ‘normale’ emoties waar ze eigenlijk uit voortkomen.

Normale negatieve emoties gaan over in echte negatieve emoties we onszelf soms laten beïnvloeden door een emotie die wij als negatief ervaren en die we onvrijwillig uit de hand laten lopen.

In dit artikel kijken we naar enkele van deze ‘negatieve’ emoties, die normaal zijn, maar vaak de oorzaak worden van echte negatieve emoties, die veel zorgwekkender en ernstiger zijn.

Zorgen en angst

Het is normaal om je af en toe zorgen te maken en helemaal niet negatief. Het is een gevoel dat op komt zetten wanneer iets belangrijk voor ons is of wanneer we iets doormaken dat bepalend is voor ons leven.

Zorgen doen zich ook voor wanneer we een keuze moeten maken en we niet weten of de keuze die we hebben gemaakt wijs was of niet.

Het probleem ontstaat wanneer deze bezorgdheid uit de hand loopt en overgaat in iets anders: angst. Angst zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat  je geen oplossing kunt vinden voor je zorgen.

Zodoende heb je weleens de neiging om te denken dat je iets fout hebt gedaan. Hierdoor verandert je manier van handelen nog weleens.

Misschien maken we ons zorgen over iets waar we ons eigenlijk geen zorgen over zouden moeten maken, waardoor we juist last krijgen van een hoop angst.

Verdriet en depressie

Het is normaal om soms verdrietig te zijn, omdat we soms een melancholische dag hebben of dagen waarop we bijzonder gevoelig zijn.

Wat gebeurt er echter wanneer dit verdriet lange tijd aan blijft houden? Wat gebeurt er wanneer iets ons zo diep heeft geraakt dat ons zelfvertrouwen er een deuk door heeft opgelopen en we minder waarde aan onszelf hechten dan we verdienen?

Dan loert een depressie om de hoek.

Boos op jezelf zijn en jezelf schuldig voelen

Vaak worden we boos op onszelf omdat we bepaalde dingen liever anders hadden gedaan, maar de situatie helaas niet zo heeft uitgepakt. Of we worden boos op onszelf omdat we iets gezegd hebben dat we eigenlijk binnen hadden moeten houden.

Boos op jezelf worden is echter helemaal niet hetzelfde als jezelf ergens de schuld van geven.

Schuld is iets negatiefs. Wanneer we boos op onszelf worden, kunnen we hier iets van leren. Schuldgevoel zorg er echter alleen maar voor dat we onzeker worden en dat ons gevoel van eigenwaarde afneemt.

We zouden schuld nooit te ver moeten laten gaan, hier bereiken we namelijk helemaal niets mee.

Irritatie en woede

Irritatie is volkomen normaal. Het is in principe een natuurlijke reactie op iets dat we niet leuk vinden.

Wanneer irritatie echter overgaat in woede, bevinden we onszelf in een geheel ander situatie. Dit komt doordat woede ervoor zorgt dat we minder waarde hechten aan de persoon waar we boos op zijn.

Bovendien veroorzaakt woede een hoop emotionele en mentale stress, terwijl irritatie juist kan helpen om spanning los te laten.

Veel normale emoties gaan uiteindelijk over in negatieve emoties, omdat we niet weten hoe we er op de juiste manier mee om kunnen gaan. We kunnen bijvoorbeeld ook normale emoties als irritatie verwarren met emoties als woede of verdriet met depressie.

De emoties waar we van denken dat ze negatief zijn, zijn soms juist volkomen normaal en zelfs noodzakelijk. Stel je eens voor dat je je nooit eens ergens zorgen over zou maken of nooit eens verdrietig zou zijn.

Zou voor ons ook maar iets er dan nog echt toe doen? Dit is het moment om je beeld van negatieve emoties te veranderen en daarmee elke emotie te accepteren.