Ontdek de oorzaken van dunner wordend haar en hoe je het kunt voorkomen

Heb je problemen met dunner wordend haar? Merk je dat je haar steeds meer uitvalt?

In dit geval is het belangrijk om te weten dat deze problemen erg veel voorkomen en dat je dus niet alleen bent.


Dingen die je moet weten over haar

Een haar is een lange draad die bestaat uit de haarschacht (dit is het zichtbare gedeelte), de haarwortel (dit is het haarzakje) en de haarbulbus (het onderste gedeelte van de haarwortel, dat het haar voorziet van de nodige voedingsstoffen).

Hoewel ons haar geen belangrijke functies uitvoert, kan de aan- of afwezigheid ervan wel enorm veel invloed hebben op iemands emotionele en psychologische gemoedstoestand.

Er wordt geschat dat er op de hoofdhuid gemiddeld maar liefst 100.000 haren zitten.

Elke haar groeit gemiddeld een centimeter per maand. Het is echter normaal als je haar als vrouw sneller groeit dan het haar van mannen. Daarnaast groeit ons haar doorgaans in de zomer sneller dan in de winter.

In relatie tot de structuur van ons haar, kan haar dun, normaal of dik zijn. Als je in eerste instantie echter dikker of normaal haar hebt, dan kan je haar na verloop van tijd vanwege bepaalde gezondheidsaandoeningen dunner worden.

Oorzaken van dunner wordend haar

Gedurende je leven kun je problemen met je haar ervaren die het nodig maken om hulp te zoeken.

De meest voorkomende klacht die mensen hebben, is dat hun haar vanaf hun vijftigste dunner begint te worden.

Enkele oorzaken hiervan kunnen zijn:

1. Hoog cholesterolgehalte

Er bestaat een direct verband tussen een te hoog cholesterolgehalte en kaalheid. Als je van je dokter te horen hebt gekregen dat je cholesterolgehalte te hoog is, is het dus verstandig om een plan te bedenken om je cholesterolgehalte weer te verlagen.


2. Hoge bloeddruk

Hoe hoger je bloeddruk is, hoe groter de kans dat je last zult krijgen van haaruitval.

3. Stress

Dit is een veelvoorkomend probleem voor veel mensen. Het goede nieuws is echter dat de haaruitval kan stoppen zodra je je stress onder controle hebt gekregen.

4. Veroudering

Veroudering gaat gepaard met een verlies aan voedingsstoffen in je haar, waardoor je haar geleidelijk aan dunner zal worden.

Wat je kunt doen om dit te voorkomen, is ervoor zorgen dat je een gezond dieet aanhoudt dat je lichaam en haar voorziet van alle voedingsstoffen die ze nodig hebben.

5. Infecties

Dit kunnen schimmelinfecties of bacteriële infecties zijn, die eruitzien als roos en resulteren in een droge of schilferige hoofdhuid.

Hoewel deze infecties niet altijd ernstig zijn, kunnen ze er, wanneer ze niet op tijd behandeld worden, wel voor zorgen dat je haar permanent dunner wordt.


6. Hormonale veranderingen

Dit is doorgaans de voornaamste oorzaak van haaruitval bij vrouwen. Deze veranderingen doen zich vaak voor in bepaalde periodes, zoals tijdens de zwangerschap, de overgang, de menstruatie of in het geval van schildklierproblemen.

Het is altijd verstandig om langs te gaan bij een gynaecoloog of endocrinoloog om je hormoongehaltes te laten checken.

7. Bepaalde medicijnen

Het is welbekend dat medicijnen tegen kanker ervoor kunnen zorgen dat haar dunner wordt. Dit zijn echter niet de enige medicijnen die hiervoor kunnen zorgen.

Sommige medicijnen tegen artritis, anticonceptiepillen of medicijnen om depressie en jicht te behandelen, kunnen ook dit effect hebben.

8. Slechte voeding

Dunner wordend haar kan ook het gevolg zijn van een gebrek aan mineralen, zoals ijzer of een gebrek aan bepaalde vitamines.

Tips om dunner wordend haar tegen te gaan

Zoals we eerder in dit artikel ook al aangaven, is het verstandig om een dokter te raadplegen om medische problemen uit te sluiten.

Daarnaast bestaan er ook voedingsmiddelen en natuurlijke middeltjes die kunnen helpen om dunner wordend haar te voorkomen en tegen te gaan.

1. Massage met olijfolie of rozemarijnolie

Gebruik een van deze twee oliën om je hoofdhuid mee te masseren. Hiermee kan je de bloedsomloop in je hoofdhuid bevorderen.

2. Gebruik een neutrale en natuurlijke shampoo

Hiermee kun je voorkomen dat er zich chemische stoffen opstapelen in de haarwortels.

3. Vermijd het dagelijks gebruik van een stijltang of föhn

  • De hitte die deze apparaten uitstralen, kan een zeer negatieve invloed hebben op je haar.
  • Als je echt niet zonder kunt, zorg er dan voor dat je je haar op de een of andere manier beschermt voordat je je stijltang of föhn gebruikt.

4. Moerbeien, aardbeien, bramen en granaatappels

  • Moerbeien bevatten vezels, antioxidanten en vitamine C, A, B, E en K. Daarnaast zijn ze rijk aan mineralen (koper, magnesium, mangaan, kalium, foliumzuur en ellaginezuur).
  • Aardbeien bevatten een hoog gehalte vitamine C, foliumzuur, mangaan en kalium.
  • Bramen bevatten een hoog gehalte vitamine K, foliumzuur, mangaan en ellaginezuur, die de haargroei bevorderen.
  • Granaatappel wordt gezien als de beste antioxidant die de natuur biedt en kan helpen om de gezondheid van je haar te herstellen.

5. Rozenbottel

Rozenbottel is een wilde struik die geweldige vruchten en bloemen biedt. De olie de gemaakt wordt van rozenbottelpitten wordt ook vaak gebruikt voor cosmetische producten.

Om haaruitval tegen te gaan, kun je rozenbottel in je dieet opnemen en je hoofdhuid masseren met de olie.

6. Zwavelrijk voedsel

Door meer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan zwavel, zoals eieren, noten, zaden en soja, kun je ervoor zorgen dat je haar bestendiger wordt.

Zoals je kunt zien, is het helemaal geen onmogelijke opgave om dunner wordend haar tegen te gaan.

Door je eetgewoontes en schoonheidsgewoontes te verbeteren, kun je misschien al binnen zes maanden zien dat je haar gezonder en sterker terug groeit.

Uitgelichte afbeelding met dank aan: wikiHow.com