Ontdek kefir en versterk op een natuurlijke manier je afweer!

Kefir is de afgelopen jaren zeer populair geworden. Vooral bij mensen die op zoek zijn naar natuurlijke middelen om hun gezondheid optimaal te houden.

Kefir is een gefermenteerde drank. Het zorgt voor herstel van het bacteriële evenwicht in de darmen. Het helpt daarnaast de spijsvertering in topconditie te houden.

Het grote voordeel van kefir is bovendien dat ook degenen met een lactose-intolerantie zonder problemen van dit drankje kunnen genieten.

Hoe komt dit?

Men maakt het traditioneel namelijk met koeien- of geitenmelk. Het ontstaat door het toevoegen van ‘kefirkorrels’ aan melk.

We zien echter steeds meer dat lactose verantwoordelijk is voor infecties en een slechte spijsvertering. Dat komt omdat lactose volledig opgebouwd is uit dierlijke suikers.

Tijdens het proces van kefir maken wordt lactose omgezet in melkzuur, dat een goede werking van de spijsvertering bevordert. Dit klinkt verrassend, maar probeer het zelf een keertje uit en ontdek meteen hoe snel je gezondheid erop vooruit zal gaan.

De voordelen van deze probiotische drank

Ontdek vandaag in dit artikel de voordelen van deze probiotische drank. Verschillende onderzoeken staven de meeste “weetjes” over dit drankje.  Het tijdschrift Nutrition Authority publiceerde verschillende resultaten daarover. Ben je er klaar voor om deze gefermenteerde drank te ontdekken?

Maar… wat is kefir?

Kefir is gefermenteerde koeien- of geitenmelk. De zurige smaak ontstaat tijdens het omzettingsproces van de dierlijke suikers tijdens het fermentatieproces. De hoeveelheid lactose wordt hierdoor verminderd, waardoor het spijsverteringsproces heel wat makkelijker kan verlopen.

De fermentatie gebeurt onder stricte hygiënische maatregelen. De fermentatie produceert ook gist en bacteriën die een positieve invloed hebben op de werking van de darmen. Er ontstaat weer een gezonde, bacteriële flora in het darmstelsel, waardoor ook het immuunsysteem van het lichaam beter gaat functioneren.

Is dit dan hetzelfde als yoghurt?

Toch niet helemaal:

  • Kefir behoudt altijd een beetje die bittere smaak, terwijl de grotere hoeveelheid lactose yoghurt minder bitter maakt.
  • Yoghurt is dikker en romiger van substantie, terwijl kefir altijd een vloeibare vorm behoudt.
  • Het fermentatieproces zorgt ervoor dat de voedzame elementen van de melk beter bewaard blijven, terwijl het lactosegehalte, dat vaak verantwoordelijk is voor het ontstaan van allergieën, naar beneden gehaald wordt.
  • De vele micro-organismen die kefir rijk is, zorgen nog veel meer dan bij yoghurt voor een gezonde darmflora en elimineren de schadelijke bacteriën die verantwoordelijk zijn voor ziektes zoals gastro-enteritis.

Ontdek de beste bron van probiotica die je kan vinden

Als men je aanraadt om meer probiotica aan je menu toe te voegen denk je natuurlijk onmiddellijk aan de klassieke kom yoghurt. Onthoud echter dat deze drank rijk is aan de meest krachtige probiotica die je kan vinden. Het Center for Cooperative Research in Biosciences in Spanje publiceerde de volgende interessante weetjes over kefir:

Antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen

Kefir werkt super efficiënt als je de strijd wilt aangaan tegen de hardnekkige bacteriën zoals:

  • Salmonella,
  • Heliobacter Pylori
  • Shigella
  • E. coli
  • Bepaalde schimmels zoals candida albicans.

Dit komt omdat kefir actieve polysaccharideverbindingen bevat die microben en infecties bestrijden en helpen om heel wat verschillende soorten infecties te helen.

Goed voor je afweersysteem

Kefir beschermt de slijmlaag op de darmwand tegen het binnendringen van vreemde organismen. Meer dan dertig verschillende soorten gezonde bacteriën en schimmels in dit drankje helpen om je gezondheid en vooral je spijsverteringskanaal in optimale conditie te houden.

Een superdrank

Hierdoor is deze superdrank eveneens in staat de symptomen van astma en allergie te verminderen. Het bevat minder lactose dan melk en bovendien ook enzymen die ervoor zorgen dat lactose makkelijker afgebroken wordt. Je kan zelfs kefir klaarmaken die helemaal lacosevrij is door de kefirkorrels toe te voegen aan kokoswater, fruitsap of een andere drank zonder lactose.