Niemand kan ontkennen dat de adolescentie een ingewikkelde levensfase is. We hebben het allemaal doorgemaakt: stemmingswisselingen, woede naar familieleden of een zinloze periode van rebellie.
Wanneer onze eigen kinderen in deze moeilijke fase terechtkomen, lijken we alles uit onze adolescentie te zijn vergeten. Maar geef het niet op. Het is belangrijk dat je hen probeert te begrijpen. Wees geduldig en leer hoe je je kan verplaatsen in wat zij meemaken. Tenslotte heb je zelf ook deze periode meegemaakt. Wie kan het dan beter doen?
Opgroeien en adolescentie
Het zal moeilijk en ingewikkeld zijn. Ook al doe je je best om begripvol te zijn, toch zullen je kinderen niet naar je willen luisteren. Ze zullen zich van je afkeren en de deuren van hun hart voor je afsluiten.
Soms zal het zelfs lijken of er nooit een einde aan komt, maar je mag niet vergeten dat het slechts een fase is. Het gaat er ook niet over of je nu moet aandringen of beter kunt doen alsof er niets aan de hand is. De liefde voor je kinderen is onvoorwaardelijk. Toon hen die liefde.
Ze weigeren misschien wel om met jou te communiceren, maar probeer toch om niet defensief te worden. Het is ook geen goed idee om op alles kritiek te geven. Je kent die uitspraken wel: “Je bent zo ondankbaar” of “Na alles wat ik voor jou gedaan heb…”. Die woorden halen niets uit. Het enige wat je ermee bereikt, is dat ze jou nog meer wantrouwen.
Ook al weet je dit allemaal wel, toch kan deze periode een steile klim zijn. Daarom is het belangrijk dat je meer leert over deze levensfase. Je hebt ze dan wel zelf al meegemaakt, maar het is nog iets anders om geconfronteerd te worden met de adolescentie van je kind.
Hoe pak je dit aan? Boeken over adolescentie kunnen je echt helpen. Over dit onderwerp bestaan er vele boeken. Ze zijn een uitstekend hulpmiddel om je beter te identificeren met je kinderen en wat opluchting te ervaren.
Soms zal je denken dat je een slechte ouder bent. Misschien zal je het gevoel hebben dat je alles verkeerd doet, maar wellicht mis je op die momenten de kennis over wat adolescentie precies is. Informeer je door te lezen en bij te leren.
Sommige dingen moet je altijd doen
We geven je hier een aantal richtlijnen. Probeer ze altijd op te volgen, ook al heb je er geen zin in. Jullie zullen anders voortdurend met elkaar in conflict komen.
Kies je gevechten
Soms gaan ouders de strijd aan met hun kinderen over onbenullige zaken, zoals het zetten van een tattoo, je haar kleuren of een piercing laten plaatsen. Dit zijn oppervlakkige kwesties. Focus je er niet te veel op, want zo kan je gedrag dat echt gevaarlijk is uit het oog verliezen.
Door te veel aandacht te geven aan die onbelangrijke dingen, merk je niet op wat de echte problemen zijn. Roken, onveilige seks, alcohol en drugsgebruik zijn kwesties die je kordaat moet aanpakken. Maar de kledingkeuze van je adolescent? Dat is geen onderwerp om over te discussiëren.
Let op signalen
Soms denk je dat het gedrag van je kind typisch is voor de tienerjaren en beslis je om er geen aandacht aan te schenken. Het probleem is dat je dan ook de signalen niet ziet die waarschuwen dat er iets misgaat.
We geven enkele voorbeelden: een plotse obsessie met eten, een dramatische verandering in de manier waarop je kind zich kleedt, angstgevoelens zonder aanwijsbare reden… Dit gedrag is niet zonder betekenis. Het kan erop wijzen dat je kind aan een eetstoornis lijdt of te maken heeft met misbruik of gepest wordt.
Ook aanbevolen:
Onderzoeken tonen een verband aan tussen depressie en kanker
Houd toezicht op hoe ze sociale netwerken gebruiken
Dankzij internet kunnen mensen tegenwoordig toegang krijgen tot een uitgebreide reeks informatie. Bovendien kunnen ze met anderen over de hele wereld communiceren. Met dit advies zeggen we niet dat je je kind moet bespioneren, maar je moet wel een manier vinden om toch enigszins toezicht te houden op hun gebruik van sociale netwerken.
Spreek bijvoorbeeld af dat je kind tijdens het maken van huiswerk zijn mobiele telefoon aan de kant legt. Je kan ook afspreken dat het geen goed idee is om de hele dag lang op het web te surfen en compleet afgesloten te zijn van de mensen om je heen.
Je tijd verliezen voor een computerscherm brengt niet veel goeds op. Bovendien kan het slecht zijn voor hun toekomst. Vergeet ook niet dat sociale netwerken het perfecte middel zijn voor pestgedrag. Het is belangrijk dat hun zelfbeeld beschermd wordt.
Het internet vormt een ernstige bedreiging voor het zelfbeeld van jongeren. Zorg er zeker voor dat je blijft praten met je kinderen. Stel ook grenzen. Maak ze bewust van de positieve effecten en van de negatieve gevolgen.
Onthoud vooral dat adolescentie een fase is die uiteindelijk voorbij gaat. Maak je dus niet druk en laat niet toe dat stress de overhand neemt. Laat je ook niet meeslepen door die dingen die jij ooit ook heb meegemaakt. Je kinderen hebben je nodig. Zorg dat je er voor hen bent en dat ze jouw liefde voelen. Doe dit op een vredevolle manier zonder onnodige discussies.