Oosterse wortelsoep met kokosroom

Een wortel cappuccino als voorgerecht, klinkt feestelijk he? Eigenlijk was dit recept voor Oosterse wortelsoep helemaal niet bedoeld voor kerst. Maar gezien de reacties op Instagram en het feestelijke karakter van dit soepje, deel ik hem toch alvast met jullie.

Als ik groentes over heb, maak ik er bijna altijd soep van. Zo had ik nu  bospeen in de koelkast liggen, wat eigenlijk snel op moest. Ik wilde er een Ooosters tintje aan geven en met een kruiden stash van hier tot Thailand, is dat bij mij zo gefixed. Kokosmelk heb ik altijd in mijn voorraadkast en binnen no time had ik een super lekker en feestelijk soepje gemaakt. Door de laag kokosschuim er op lijkt het net een cappuccino vandaar de naam wortel cappuccino.

kokos crème

En per toeval ontdekte ik nog een handige tip. Kokosmelk kan soms wat vloeibaar zijn. Nou zat er een klein deukje in mijn blikje dus draaide ik het blikje om en draaide de onderkant open. Ik zag dat het kokoswater gescheiden was van de kokos crème. Het water goot ik voorzichtig af en wat over bleef was een super dikke en romige kokoscrème. Perfect voor mijn wortel cappuccino.

oosterse wortelsoep

Ingrediënten voor 4 personen

400 gr bospeen
1 ltr kippenbouillon
1 stengel Sereh
1 stukje verse gember (2 cm)
1 ui
1 teen knoflook
0,5 chilipeper
1 limoen
1 blikje kokosmelk (400 gr)
1 tl kerriepoeder
0,5 tl kurkuma
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het

Pel en snipper de ui en hak de knoflook in stukken. Fruit dit aan in wat olijfolie.

Halveer de rode peper en verwijder de zaadlijsten, schil de gember. Hak de peper en de verse gember in stukjes en voeg dit bij de uien.

Voeg de kerrie en de kurkuma bij de uien en bak dit kort mee.

Was de wortelen en schraap de buitenste laag er af met een mesje. Snij ze in stukken en stop ze in de pan.

Kneus de stengel sereh en stop dit in de pan.

Voeg de bouillon toe en breng het aan de kook.

Laat de soep ongeveer 15 minuten koken.

Verwijder het citroengras en voeg nu het sap van de limoen toe.

Pureer de soep glad met een staafixer.

Voeg een paar el van de kokosmelk toe (zie beschrijvende tekst) en breng de soep verder op smaak met peper en zout.

oosterse wortelsoep

Klop de resterende kokos creme op met een garde.

Serveer de oosterse wortelsoep in leuke jampotjes of glaasjes en voeg op het laatst een flinke lepel van de kokos crème toe.

oosterse wortelsoep

Tips voor het kerstdiner

  • Je kunt de soep prima een dag van te voren maken
  • Meng een deel van de kokosmelk door de soep, de rest bewaar je in de koelkast.
  • Warm de soep op en voeg op het laatst het kokos schuim toe.

fijnefeestdagen