Opgekropte emoties kunnen fysieke gevolgen hebben

Alle opgekropte emoties die we onderdrukken stapelen zich op in ons lichaam en beginnen daar te etteren. Dit kan een hoop lichamelijke aandoeningen veroorzaken. Ja, dat lees je goed.

‘De dingen die we niet in woorden kunnen uitdrukken, worden geopenbaard in de vorm van lichamelijke pijn’. Onthoud dit zinnetje, aangezien dit je zal helpen op momenten waarop het belangrijk is om over je gevoelens en gedachten te praten.

In dit artikel vertellen we je waarom onze opgekropte emoties ons ziek kunnen maken en natuurlijk ook hoe je dit kunt voorkomen.

Ons lichaam kan veel boodschappen op ons overbrengen, zelfs als wij niet op deze boodschappen letten. Wanneer we onze emoties lange tijd blijven opkroppen, dan blijven ze zich alsmaar opstapelen, waardoor we uiteindelijk last kunnen krijgen van verschillende lichamelijke aandoeningen.

Angst, boosheid, jaloezie… Sommige mensen stoppen dergelijke gevoelens weg in een soort emotionele koffer, wat er alleen maar voor zorgt dat ze zich zowel mentaal als fysiek onwel zullen voelen.

Hoe beïnvloeden opgekropte emoties je lichaam?

Ziekte is de manier waarom ons lichaam een boodschap op ons overbrengt dat er sprake is van een emotionele blokkade of dat het tijd is om een verandering te maken of iets uit ons leven te verwijderen.

Wanneer we de verkeerde weg kiezen, dat wil zeggen, wanneer we onze gevoelens niet uiten omdat we een ruzie willen vermijden of omdat we bang zijn dat dit de band die we met iemand hebben zal verpesten, dan beginnen de symptomen en de pijn naar boven te komen.

Er bestaan genoeg aandoeningen die veroorzaakt worden doordat we onze emoties verborgen houden. Vroeg of laat zal dit invloed hebben op een van onze organen of delen van ons lichaam, afhankelijk van het gevoel of de onevenwichtigheid waar het omgaat. Pijn is een waarschuwingsteken en dit teken mogen we niet negeren.

Als dit soort symptomen zich voordoen, is het belangrijk om onze bezigheden even te laten voor wat ze zijn en erachter te komen welke negatieve gedachten of overtuigingen zo diep in ons leven geworteld zijn dat ze ons pijn doen.

Een negatieve emotie is een ziekte

Er bestaat een soort psychosomatische relatie die onze gedachten verbindt aan bepaalde symptomen.

Misschien is het niet nodig om je te laten onderzoeken door een arts en een behandeling voorgeschreven te krijgen. Misschien is het in plaats daarvan verstandiger om even goed in jezelf te kijken om je gedachten te veranderen en er als gevolg ook voor te zorgen dat je je beter zult voelen.

Stress kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van maagzweren en hartaanvallen. Daarnaast kan depressie ervoor zorgen dat je minder energie en meer eetlust hebt. Het is vrij eenvoudig om in somatische termen te spreken. De meest voorkomende vormen van pijn en problemen vinden hun oorsprong in onze opgekropte emoties.

Hoofd

Je zou kunnen zeggen dat ons hoofd het centrum is van ons lichaam. Hoofdpijn kan het gevolg zijn van de snelheid waarmee je bloed door je lichaam pulseert of een verstopping in je slagaders.

De laatste oorzaak wijst op het onvermogen om de meest fundamentele emoties uit te drukken, zoals liefde.

Nek

Dit deel van het lichaam verbindt onze geest met ons lichaam. Als je moeite hebt om je nek te bewegen, dan kan dit probleem worden veroorzaakt door meer dan alleen een slechte nachtrust. Het zou zelfs een aanwijzing kunnen zijn dat je een te beperkt en star beeld hebt van het leven.

Koppigheid en kortzichtigheid kunnen nekpijn veroorzaken. Ook te veel stress kan hier de boosdoener van zijn.

Loading...

Rug

Wanneer je een probleem oplost, dan voelt het alsof er een last van je schouders valt. Deze last die je met je meedraagt staat in verband met de gevoelens en ervaringen die je in het verleden hebt gehad en die je nog steeds niet hebt vergeven of vergeten.

Bovendien is het je ruggengraat die je rug ondersteunt en je in staat stelt om al je bezigheden uit te voeren. Pijn in dit deel van je lichaam is dan ook een waarschuwingsteken dat er iets mis is en misschien wel dat het tijd is om enkele van die opgekropte emoties los te laten.

Hart

Dit orgaan is verbonden aan liefde, maar ook aan emoties als haat. Ons hart is het middelpunt van al onze gevoelens. Daarom kunnen hartproblemen het gevolg zijn van ingewikkelde en hopeloze situaties.

Misschien heb je een bepaalde relatie veel te ver laten gaan of heb je te veel aandacht besteed aan dingen die helemaal niets goeds hebben toegevoegd aan je leven.

Voeten

Onze voeten stellen ons in staat om vooruit te komen, maar ze bieden ons ook stabiliteit. Bovendien geven ze ons zekerheid. Daarom kunnen voetproblemen erop wijzen dat je onzeker bent, dat je niet weet welke richting je op moet met je leven of hoe je de toekomst en toekomstige projecten moet aanschouwen.

Wist je dat allergieën een teken zijn dat je te veel angst ervaart en dat een hoge bloeddruk veroorzaakt kan worden door te lange tijd alert te zijn? Wist je ook dat urineweginfecties het gevolg kunnen zijn van de negatieve gevoelens die we mogelijk over onze persoonlijke relaties hebben?

Tips om je emoties te sturen en er niet ziek van te worden

Misschien ging je ervan uit dat alleen negatieve emoties ons ziek kunnen maken, maar dit is niet helemaal waar. Zo kan te veel plezier er bijvoorbeeld voor zorgen dat je te opgewonden raakt, wat schadelijk zou kunnen zijn voor je hart.

Enkele aanbevelingen om je emoties op de juiste manier te sturen en op die manier ziektes te voorkomen zijn:

Bevrijd jezelf van onevenredige emoties

Een goede manier om hiermee te beginnen, is door te onderzoeken welke emoties je het meest ervaart. Of het nu gaat om positieve of negatieve emoties, opgekropte emoties kunnen zeer schadelijke gevolgen hebben.

Zo zijn verbittering en wrok bijvoorbeeld zeer ongezonde emoties. Hoe kunnen we onszelf van deze emoties bevrijden? Door middel van vergeving.

Dit is een zeer dappere techniek, omdat hij je in staat stelt om jezelf te ontdoen van de dingen die jou kwellen. Bovendien helpt het je om de zware last die je al die tijd met je mee hebt gedragen achter je te laten.

Vermijd uitlokkende situaties

Zodra je hebt achterhaald welke emoties schadelijk voor je zijn en je je best bent gaan doen om deze emoties te elimineren, is het de bedoeling om een manier te vinden om terugval te voorkomen. Als je er bijvoorbeeld achter bent gekomen dat een gebrek aan tolerantie een groot probleem voor je is, neig dan niet naar situaties die intolerantie bij je opwekken.

Totdat je zeker weet dat je de kern van het gevoel waar je last van hebt geëlimineerd hebt, is het verstandig om jezelf uit de buurt van uitlokkende situaties te houden.

Spreek af met familie en vrienden

Tijd doorbrengen met de mensen van wie we houden is een zeer goed geneesmiddel voor onze ziel. Misschien is dit het moment waarop je hen kunt vertellen hoe je je voelt en wat je al die tijd voor jezelf hebt gehouden.

Het maakt niet uit als jij denkt dat het beter is om oude herinneringen ongeschonden te laten: vergeven en genezen is goed voor jou en de mensen om je heen.

Trek de natuur in

Een wandeling maken in het park, op vakantie gaan in de bergen, het beoefenen van yoga of mediteren op het strand, zwemmen in een rivier en sporten in de buitenlucht zijn allemaal geweldige bezigheden die je in staat stellen om negatieve en ongezonde opgekropte emoties los te laten.