We zijn er vrijwel zeker van dat je weleens hebt gehoord welke risico’s visceraal vet (orgaanvet) vormt voor je gezondheid. Hoewel het inderdaad zo is dat vrouwen doorgaans meer last hebben van perifeer vet (onderhuids vet), zijn beide vetsoorten ongezond en is het dan ook belangrijk om de ontwikkeling ervan dagelijks tegen te gaan.
Hoe ontwikkelt vet zich? Welke factoren dragen bij aan dit veelvoorkomende probleem? Slechte eetgewoontes en een gebrek aan lichaamsbeweging zijn de twee voornaamste oorzaken.
Er zijn echter ook een paar andere factoren waar je rekening mee moet houden: genetische aanleg, overgang en ongezonde diëten die schadelijk zijn voor de gezondheid in plaats van gunstig voor gewichtsverlies.
Met behulp van dit artikel willen we je graag voorzien van wat meer informatie over dit onderwerp.
Visceraal vet, een gevaar voor je gezondheid
Iedereen heeft in meer of mindere mate een bepaalde hoeveelheid vet in zijn lichaam. Als je als vrouw even aan je dijen voelt, dan zul je merken dat er een laag vet op aanwezig is die bij de meerderheid van vrouwen voorkomt.
Wanneer je aan je buik voelt, dan voel je waarschijnlijk een klein buikje, wat betekent dat er een gevaarlijke laag visceraal vet rond je maag, darmen en lever zit. Dit soort vet kan op een gegeven moment ernstige problemen veroorzaken.
Doktoren geven aan dat mannen over het algemeen meer aanleg hebben om visceraal vet te ontwikkelen. Dit zorgt er daarom voor dat het risico op een hartaanval of andere cardiovasculaire problemen groter wordt.
Onthoud
- Visceraal vet is niet inactief. Dit betekent dat het zich niet gewoon blijvend vestigt om je maag en lever heen. Juist in tegendeel. Visceraal vet is heel actief als het gaat om het vrijlaten van gifstoffen in de bloedbaan.
- Visceraal vet kan ontstekingen veroorzaken en leiden tot aderverkalking. Ook kan het leiden tot problemen in het spijsverteringssysteem en de dikke darm en vaak is het ook de oorzaak van diabetes en bepaalde vormen van kanker.
- Iets wat veel mensen waarschijnlijk niet weten, is dat visceraal vet invloed kan hebben op de gemoedstoestand. Wist jij dit? Het veroorzaakt bijvoorbeeld vermoeidheid, algemene onbehaaglijkheid, stemmingswisselingen, stress en angst, alsook bepaalde vormen van depressie die ervoor zorgen dat het gehalte cortisol in het bloed omhoog gaat.
- Het gegeven dat visceraal vet ervoor zorgt dat er gifstoffen vrijkomen in de bloedbaan is ook de oorzaak van een aandoening die metabool syndroom of insulineresistentiesyndroom genoemd wordt. Als je last hebt van hypertensie, dan kan visceraal vet het probleem nog groter maken. Het is dus belangrijk om dit te onthouden.
Hoe weet ik of ik visceraal vet heb?
We weten inmiddels dat mannen naarmate ze ouder worden doorgaans sneller vet rond hun middel opslaan. Dit betekent echter niet dat dit bij vrouwen onmogelijk is, maar zij hebben het vet meestal op de heupen, dijen en benen.
Doktoren waarschuwen ons ook voor een paar gegevens die we absoluut niet mogen negeren:
- De opeenstapeling van plaque in de benen veroorzaakt niet altijd symptomen, maar is eigenlijk wel heel gevaarlijk.
- Als je last hebt van een zwaar gevoel in de benen, krampen of als je benen snel in slaap vallen… dan betekent dit dat je aderen niet zo elastisch zijn als ze zouden moeten zijn en dat het vet dat zich in deze aderen heeft opgestapeld al voor problemen zorgt, die uiteindelijk ernstig kunnen worden.
- In dit geval kun je misschien last krijgen van perifere slagaderziekte. Hoewel deze ziekte niet vaak voorkomt, kan hij toch vrij ernstig zijn. In het geval van perifere slagaderziekte circuleert er te veel cholesterol en andere vetsoorten door de aderen, waardoor deze zich beginnen op te stapelen tegen de wanden van de aderen die bloed naar de armen en benen moeten sturen.
- Wat nog zorgwekkender is, is dat de symptomen vaak helemaal niet opvallen en dat deze ziekte uiteindelijk hartproblemen en zelfs beroertes kan veroorzaken.
Vergeet dan ook nooit om regelmatig je cholesterolgehalte te laten meten!
Hoe kun je perifeer en visceraal vet tegengaan?
1. Factoren die je niet moet vergeten
- Als er bij jou sprake is van een familiegeschiedenis van obesitas of hartproblemen, probeer dan vanaf jonge leeftijd al een gezonde leefstijl te ontwikkelen.
- Vanaf je veertigste is het super belangrijk om zo gezond mogelijk te leven. Vanaf deze leeftijd beginnen bloedtesten namelijk aan te geven dat er cholesterol in de aderen aanwezig is en wordt het steeds moeilijker om af te vallen.
- Onthoud dat je visceraal vet niet van de ene op de andere dag kunt verliezen. Er bestaan geen wonderdiëten en magische middelen. Vraag je dokter om hulp, zodat hij/zij je kan vertellen welke stappen je moet ondernemen.
- Ook de steun van familie en vrienden is enorm belangrijk. Wanneer je zelf een bepaald dieet moet gaan aanhouden, dan kan de steun van je familie hierbij zeer behulpzaam zijn. Het zou bijvoorbeeld geweldig zijn als het hele gezin zou helpen door ook een gezondere leefstijl te ontwikkelen.
2. Trucjes om perifeer en visceraal vet te verliezen
- Het is niet de bedoeling dat je helemaal geen vet meer eet. Het lichaam heeft sommige gezonde vetsoorten juist nodig, zoals het vet uit olijfolie, zalm, noten, avocado’s…
- Voeg geen zout toe aan je eten.
- Probeer verspreid over de dag tussen de vier à vijf kleine maaltijden te eten. Meerdere kleinere maaltijden zorgen er namelijk voor dat de stofwisseling actief blijft.
-
Consumeer meer oplosbare vezels, die je vindt in:
- Havermout
- Zemelen
- Gerst
- Boekweit
- Lijnzaad
- Pruimen
- Appels
- Mango
- Sinaasappels
- Prei
- Selderij
- Wortelen
- Komkommer
- Elimineer niet alleen zout uit je dieet, maar ook witte bloem, verwerkt voedsel, gebak en geraffineerde suikers. Probeer in plaats daarvan juist meer verse groenten te eten.
- Lichaamsbeweging is de sleutel tot succes. Je hoeft jezelf niet helemaal uit te putten. Juist in tegendeel. Simpele aerobicsoefeningen zorgen ervoor dat je beetje bij beetje vet verbrandt en houden je hart actief. Aarzel niet om van de bank af te komen en lekker een eindje te gaan wandelen, een beetje te dansen, een paar keer met de trap op-en-neer te gaan of een paar baantjes te gaan trekken.
Haal meer uit het leven door gezond te leven!