Prikkelbaredarmsyndroom: symptomen bij vrouwen

22% de la population souffre ou a souffert du syndrome du côlon irritable selon les statistiques, les femmes étant les plus touchées. La cause n’a pas encore été scientifiquement prouvée, mais il a été conclu qu’elle est liée à des périodes de stress et à des émotions. Nous allons expliquer les symptômes (principalement chez les femmes).

Qu’est-ce que le syndrome du côlon irritable?

De exacte naam is ‘Prikkelbare Darm Syndroom’ (PDS) en het omvat een reeks omstandigheden die een persoon ervaart, voornamelijk buikpijn en erg significante veranderingen in het darmritme. Er zijn geen infecties of fysieke veranderingen bij betrokken en het komt niet door colitis of een spastische darm. Een dokter zal een diagnose stellen na een aantal tests, maar over het algemeen hebben vrouwen die jonger dan 35 zijn er last van.

Wat veroorzaakt het?

Zoals we al eerder aangaven, is de exacte oorzaak nog steeds niet bekend. Het komt vaak door een chronische ziekte of periodes die iedere maand herhalen. Er zijn spijsverteringsproblemen en veranderingen in de darmbeweging… Experts zeggen dat het colon op een bepaalde manier bijna als een tweede brein fungeert. Dit is waar je zenuwen en angsten zich bevinden. Elke zorg, het maak niet uit hoe groot, kan een verandering in het spijsverteringsproces veroorzaken.

Bepaalde voedingsmiddelen

PDS kan ook beïnvloed worden door bepaalde voedingsmiddelen waar je lichaam slecht op reageert, maar ook door hormonale veranderingen en genetische factoren. Als je moeder bijvoorbeeld last heeft of heeft gehad van het prikkelbaredarmsyndroom, dan is de kans groot dat jij het ook krijgt.

Wat zijn de symptomen?

1. Buikpijn

Dit is zeker weten het hoofdsymptoom. Je hebt over het algemeen vaak pijn in de onderbuik en dit is gefocust op één kant of beide kanten. Het is een erg karakteristiek branderig gevoel en kan soms doortrekken naar het lumbale gebied of zelfs in de benen. De pijn komt en gaat met steken en een branderig gevoel. Het is erg oncomfortabel en invaliderend.

2. Pijnlijke menstruatie

Volgens statistieken hebben vrouwen met een erg pijnlijke menstruatie meer kans om last te hebben van het prikkelbaredarmsyndroom. Het is bekend als dysmenorroe en ontstaat vaak wanneer bepaalde hormonen sterkere samentrekkingen in de baarmoederspieren veroorzaken.

Daarom bepaalt de hormonale factor of je bij het percentage van vrouwen hoort dat een grote kans heeft op het krijgen van deze ziekte. Over het algemeen wordt het doorgegeven van moeder op dochter. Dit is iets wat je zou moeten onthouden.

3. Periodes van constipatie en diarree

Dit is ook veelvoorkomend. Soms kunnen er dagen voorbij gaan zonder dat je naar het toilet hoeft en op andere momenten kan je last hebben van oncomfortabele diarree. Stoelgangen zijn vaak ook erg pijnlijk. Je weet niet wat je moet eten om het te genezen, omdat je een vol gevoel hebt en vaak je eetlust verliest. Je kan ook last hebben van vervelende gassen.

4. Je emotionele gesteldheid

Het prikkelbaredarmsyndroom en je emoties zijn sterk aan elkaar gerelateerd. Je zal zeker weten wel een keer gemerkt hebben dat je je het slechtst voelt wanneer je periodes van stress of angst hebt, omdat op deze momenten je darmen het meeste lijden. Wanneer je echter kalmer bent, wordt de situatie beter en ontspan je.

Je zou daarom attent moeten zijn op de periodes wanneer je je emotioneel slecht voelt en problemen hebt.

Je merkt het meteen

Als je een persoon bent die last heeft van het prikkelbaredarmsyndroom, dan zal je weten dat dit altijd naar voren komt. Je kan het bijna zien als een hoofdpijn. Je hoeft geen problemen met je organen te hebben om er last van te hebben.

Soms kan vermoeidheid, een slecht dieet, zorgen of angst ervoor zorgen dat je er last van hebt. Hetzelfde gebeurt met het prikkelbaredarmsyndroom.

Hoe behandel je het prikkelbaredarmsyndroom?

We raden aan om de volgende stappen te volgen wanneer je lijdt aan het prikkelbaredarmsyndroom:

  • Vermijd zure voedingsmiddelen, zoals koffie en dranken met cafeïne, zoals cola.
  • Vermijd zoetigheden en alle voedingsmiddelen met geraffineerde bloem.
  • Verscheidene onderzoeken laten zien dat je in deze gevallen de consumptie van gluten moet verminderen, omdat dit het over het algemeen erger maakt.
  • Vermijd ook dierlijke eiwitten: rood vlees, vis.
  • Eet een klein beetje, een paar keer per dag. Het is in andere woorden beter om zes keer per dag kleine hoeveelheden te eten. Onthoud dat je goed moet kauwen.
  • Drink voldoende water. Rode bietensap met wortel is ook geweldig.
  • Vergroot ook de consumptie van probiotica. Deze verzorgen en versterken je darm. Denk aan gefermenteerde melk, yoghurt, miso.
  • Citrusvruchten zijn geweldig, net als perziken, aardbeien, kiwi’s, appels en papaja’s.
  • Muntolie fungeert als een goede beschermer.
  • Infusies en kruidenthee zijn ook goed en de beste keuzes zijn venkelzaadthee, muntinfusies en melisse-infusies.

Onthoud bovenal dat je je emoties en stress onder controle moet houden, zodat het je niet overwint. Stel prioriteiten in je leven en herken wat het belangrijkste is. Bescherm je zelfvertrouwen en maak elke dag tijd voor jezelf vrij om je eigen dingen te doen, te rusten en alles te doen dat je gelukkig maakt.