Romige Paddenstoelensoep

Sponsored. Hoe klassiek wil je het hebben? Deze romige paddenstoelensoep kent iedereen wel. Het is al jaren een favorietje op menig kerstdiner. Maar niet iedereen weet hoe je dit moet maken. En dat ga ik jullie vandaag vertellen. Het is echt niet moeilijk. Je kunt kiezen voor een heldere paddenstoelensoep, dat is bouillon met paddenstoelen of een meer gebonden versie zoals deze romige versie. Als je het klassiek wilt doen maak je een velouté, dat is een gebonden soep op basis van boter en bloem. Deze versie is een stuk makkelijker en er gaan veel meer paddenstoelen in. Dubbele win. Dit recept is een onderdeel van een kerstafette die onder foodbloggers plaatsvindt, daarover later meer.

Ik heb de soep gepureerd met de MaxoMixx staafmixer van Bosch. Dat is een flinke krachtpatser. Binnen enkele seconden (mede door de turbo stand) waren de paddenstoelen en de bouillon gepureerd tot een mooie gladde soep. Het fijne van deze staafmixer is dat er veel accessoires bij zitten. Je kunt er mee raspen, hakken, snijden, kneden en ijs crushen. Heel veelzijdig dus. Als je net begint met koken, dan vind ik een staafmixer set zoals deze een must. Hij neemt niet veel ruimte in beslag, maar je kunt er wel alles mee maken wat je maar wilt. Klop slagroom en chocolademousse met de klopper, rasp een wortel voor in de worteltaart, maak een snelle pesto of pureer heerlijke soepen en sauzen glad met de staafmixer. Leuk voor op de kerst wish list.

romige-paddenstoelensoep romige-paddenstoelensoep

Ingrediënten voor 6 personen

1 ui
2 teentjes knoflook
450 gr gemengde paddenstoelen
2 el mascarpone + extra
1 ltr paddenstoelenbouillon
Paar takjes tijm
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het

Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Dit kan ook in de bijgeleverde hakmolen. Fruit dit aan in iets olijfolie.

paddenstoelensoep-10

Rits de blaadjes van een takje verse tijm en bak dit mee.

Boen de paddenstoelen schoon met een keukenpapiertje. Snijd ze in stukken. Voeg de paddenstoelen bij de uien en bak ze kort mee. Haal een deel van de paddenstoelen uit de pan voor de garnering.

Voeg een liter warme bouillon toe. Je kunt paddenstoelenbouillon gebruiken, maar kippen- of groentebouillon kan ook.

Voeg 2 flinke eetlepels mascarpone toe en roer de soep door elkaar. Laat even koken. Pureer de soep glad met de Bosch staafmixer.

romige-paddenstoelensoep

Breng de soep extra op smaak met peper en zout.

Verdeel de paddenstoelensoep over kleine kommetjes.

Garneer de soep met een theelepel mascarpone, de gebakken paddenstoelen en een takje verse tijm.

romige-paddenstoelensoep

romige-paddenstoelensoep

Gebruikte staafmixer: Bosch MaxoMixx.  Typenummer: MSM88190, adviesprijs 139,99 EUR.

be merry

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Dit bericht is in samenwerking met Bosch, lees hier mijn disclaimer.