Scoliose: een veelvoorkomend probleem

Scoliose is een aandoening waarbij je wervelkolom een abnormale kromming heeft. 

Het is aannemelijk om te zeggen dat het woord je direct doet denken aan kinderen. Dit is een congenitaal probleem waar veel jonge mensen mee leven in de wereld. En in de meeste gevallen kan het gecorrigeerd worden met behulp van het gebruik van klassieke orthopedische apparaten.


Een groot aantal mensen in de samenleving heeft een vorm van scoliose. Dit is een resultaat van een langzaam osteoporose proces. 

Vrouwen die de overgang hebben bereikt zijn degenen die torsies en rotaties ervaren in de ronding van hun wervelkolom. Dit gebeurt tot het punt waarop röntgenfoto’s deze zeer karakteristieke curven kunnen aantonen. Deze afwijkingen kunnen zowel in de vorm van een ‘C’ als een ‘S’ verschijnen.

Het kan worden gezegd dat deze vervorming ook pijnlijk is en invloed heeft op je houding. In sommige gevallen kan het ernstig zijn. Het kan leiden tot een verkromming waarbij de persoon ziet dat de wervelkolom inzakt, of waarbij de bekken afzakt naar een kant.

Scoliose beïnvloedt vaker vrouwen

Congenitale scoliose treft ook een iets groter aantal vrouwen dan mannen.

Voor volwassen geldt dat vrouwen een grotere kans op bot- en gewrichtsproblemen hebben.

Het is een aandoening die tevoorschijn kan komen wanneer de overgang begint.


Dankzij een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd door het John Hopkins ziekenhuis en gepubliceerd is in de  American Journal of Neuroradiology hebben zij deze bevindingen kunnen bevestigen.

Echter hebben zij meer interessante informatie ontdekt.

Een van deze is het feit dat een grote groep scoliosegevallen licht is. Slechts 17% van de gevallen waren matig of ernstig.

Waardoor ontstaat scoliose?

Bij volwassenen krijgt deze aandoening de naam degeneratieve scoliose. Met deze naam worden al een aantal aanwijzingen geven over het ontstaan en de oorzaak die de abnormale kromming in de wervelkolom.

  • Over het algemeen ontstaat scoliose na het 65ste levensjaar.
  • Bij vrouwen zijn er soms al symptomen aanwezig na het 40ste of 50ste levensjaar. 
  • Dit heeft te maken met de effecten van de overgang, maar ook met de kracht en weerstand van de botten en gewrichten.
  • Je moet onthouden dat artrose of artritis op een speciale manier gelokaliseerd is in de kleinste gewrichten van het wervelkolom.

Wat zijn de symptomen van degeneratieve scoliose?

In het begin merk je weinig van de symptomen. Dit zijn symptomen waarvan je denkt dat het simpele problemen zijn in de wervels.

Echter, beetje bij beetje voelen we een doof en stekend gevoel in het midden van de onderrug en slapende handen of benen…

  • Het is veel voorkomende klacht dat je last van een uitgeput gevoel hebt.
  • Soms is het moeilijk om te ademen.
  • De pijn is intenser in de ochtend en wanneer je zit. Met andere woorden: rust maakt de symptomen erger.
  • De symptomen waar we normaal gesproken naar zoeken, zijn duidelijker wanneer de persoon de misvorming zelf ziet: hun ruggengraat staat niet op zijn plaats, de ene schouder steekt meer omhoog dan de ander, een lichte ‘gebochelde’ rug en de patiënt merkt dat hij een paar centimeter hoogte verloren heeft…

Verschillen tussen degeneratieve scoliose en congenitale scoliose

Scoliose in de pubertijd kan tevoorschijn komen tussen 10 en 18 jaar. Dit gebeurt meestal zonder een duidelijke aanleiding. Zoals we in het begin al zeiden, is het in de meeste gevallen aangeboren.

Maar bij degeneratieve scoliose weten we de oorzaak wel. En wat belangrijker is: de verkeerde uitlijning van de wervelkolom neigt ernaar met minimaal 1 of 2 graden per jaar toe te nemen.

Behandeling voor scoliose bij volwassenen

Operatieve behandelingen zijn niet altijd mogelijk of aan te bevelen. Van daaruit moet de patiënt zich vanuit een multidimensionaal oogpunt op het probleem concentreren. Ze doen dit met de hulp van de juiste professionals.

Om dit te doen, moet je gebruik maken van de volgende opties:

  • Farmacologisch: er zijn veel medicijnen beschikbaar die de pijn kunnen verlichten. Deze omvatten de klassieke pillen zoals ibuprofen en paracetamol. Bovendien verminderen deze het niveau van ontsteking in de gewrichten. Epidurale injecties zijn bijvoorbeeld een optie als pillen niet afdoende (meer) werken.
  • Fysieke therapieën voor scoliose bij volwassenen. In dit geval hebben we hulp van goede fysiotherapie voor watertherapieën, of alternatieve geneeswijzen zoals een chiropractor, of een oefentherapeut Cesar, die met behulp van oefeningen meerdere neuromusculoskeletale problemen kan behandelen.

Het beste kan je dus meerdere behandelingen met elkaar combineren. Om de kwaliteit van het leven te verbeteren wanneer  je lijdt aan scoliose, kan je profiteren van alles wat de medisch deskundigen je vertellen.

Op deze manier kan je gebruik maken van nieuwe behandelingen en strategieën die je levenskwaliteit zo veel mogelijk verbeteren.