Spruitjes met spek en mosterd

Ik ben nooit een moeilijke eter geweest, als kind hield ik, in tegenstelling tot vele andere kinderen al van spruitjes. Ik at alles, van rauwe haring tot rolmopsen, je weet wel van die zure, maar ook aardappels, groente, vlees, ik deed en doe er niet moeilijk over. Het is de vaak bitterheid van de spruit die bij veel kinderen en misschien ook wel volwassenen de rillingen over hun lijf doet lopen. Plus dat het koken van deze kleine groene kooltjes, ook altijd een beetje ruikt, net als bij bloemkool zeg maar.

M. houdt er ook niet van, maar wel deze spruitjes met spek en mosterd van mij. Die vindt hij heerlijk! Ik kreeg deze tip ooit van mijn oud collega S. Hij was al net zo dol op koken als ik, en eten was dan ook vaak het gesprek van de dag. Hij gaf de tip om spruitjes eens te wokken, sindsdien wil ik ze nooit meer anders.

Als je ook niet spruitjes houdt, probeer dit recept voor geroerbakte spruitjes met spek en mosterd dan eens eens uit, ik weet bijna zeker dat je deze variatie wel lekker vindt. Het is ook lekker als bijgerecht voor de naderende kerstdagen.

ingredient-spruitjes-4

Ingrediënten voor 4 personen

300 gram spruitjes
100 gram spekreepjes
1 el grove mosterd
Peper en zout

Zo maak je het

Snij de kontjes van de spruiten en verwijder de buitenste blaadjes.

Was de spruiten en kook ze gedurende 8 minuten beetgaar in water met zout.

Neem een wok en bak de spekjes hierin goudbruin.

Voeg een el mosterd toe en meng het geheel.

Voeg de geblancheerde spruiten toe en meng het geheel door elkaar.

Serveer de spruitjes met spek met aardappelpuree!

spruitjes-met-spek-en-mosterd-2