Appendicitis of een blindedarmontsteking ontstaat meestal plots en vraagt over het algemeen een snel medisch optreden. De pijn kan zo snel ontstaan dat het soms moeilijk is om uit te maken of het om een blindedarmontsteking gaat. Als je daarentegen in staat bent om de meest voorkomende symptomen van een appendicitis te herkennen, dan kan je ervoor zorgen dat er geen kostbare tijd verloren gaat om medisch in te grijpen.
Wat is nu precies een blindedarmontsteking? Het is een acute ontsteking van de appendix, een klein aanhangsel van de blinde darm, die zich onderaan rechts in de buikstreek bevindt. Het is de plaats waar de dunne darm overgaat in de dikke darm.
De aandoening kan optreden bij elke leeftijdscategorie. We zien ze echter vaker voorkomen bij jongeren tussen de 5 en 25 jaar. Tijdig ingrijpen is altijd belangrijk. In dit artikel brengen we een opsomming van de meest voorkomende symptomen om een appendicitis te herkennen, zodat jij ook in staat bent om snel in te grijpen in geval van appendicitis.
Symptomen om een appendicitis te herkennen
1. Wat is de aard van de pijn, zodat je in staat bent om een appendicitis te herkennen?
- De pijn komt meestal op in het midden van de buik naast de navel, maar straalt geleidelijk aan uit naar de rechter onderkant van de buikstreek net boven het heupbeen.
- Bij het uitoefenen van druk op deze plaats, wordt de pijn meer intens en acuut, tot het vrijwel onhoudbaar wordt.
- De buik kan hard aanvoelen en je hebt het gevoel dat de ingewanden “overvol” zijn. Blindedarmontsteking kan namelijk ook verdere ontsteking van de buikingewanden veroorzaken.
- Tijdens het lopen kan een scherpe pijn ontstaan in de heup. Deze pijnscheuten zullen enkel optreden aan de rechterkant van het lichaam.
- Bij het liggen zal de pijn eventjes wegtrekken, maar dit is enkel tijdelijk. Stilletjes aan zal de pijn opnieuw komen opzetten.
- Een handig middeltje om een appendicitis te herkennen is eventjes snel en plots te hoesten. Merk je een scherpe pijn of branderig gevoel in de onderbuik, dan wijst dit alvast op de aanwezigheid van een ontsteking in de ingewanden, een mogelijke indicatie voor blindedarmontsteking.
- Onthoud dat wanneer deze symptomen optreden je enkel tussen de 12 en 24 uur de tijd hebt om een dokter te raadplegen. Nadien worden ze steeds meer acuut en is een onmiddellijke ziekenhuisopname noodzakelijk. Wees in het bijzonder alert als je de hierboven beschreven symptomen opmerkt bij kinderen. Zelfs bij het geringste vermoeden is het beter snel een dokter te raadplegen, zodat die een juiste diagnose kan stellen en eventueel erger kan voorkomen.
2. Om een appendicitis te herkennen hier de symptomen die kunnen voorkomen naast buikpijn
- Koorts: Dit is een van de vaakst voorkomende tekenen naast acuut optredende buikpijn. Een ongemakkelijk, pijnlijk gevoel in de rechter onderkant van de buikstreek in combinatie met enkele tienden van een graad verhoging vraagt altijd om een onmiddellijke consultatie bij een arts.
- Constipatie: Een ontstoken blindedarm zal altijd een zekere mate van ontwrichting van de normale werking van de dunne darm veroorzaken. Hierdoor kunnen plotse periodes van darmverstopping ontstaan, die op hun beurt opnieuw de buikpijn zullen doen toenemen.
- Verlies van eetlust: Er is sprake van een oncomfortabel ‘vol’, gevoel. Dit is de reden waardoor de zin om eten of het hongergevoel verloren gaat. Bovendien bestaat de kans op gasophoping in het volledige darmstelsel, waardoor het gevoel van ongemak nog zal verhogen.
- Braken, vermoeidheid en een algemeen ziektegevoel: Deze aanwijzingen kan je reeds enkele dagen voor de plots optredende buikpijn opmerken.
Maar…wat veroorzaakt nu precies appendicitis?
- Hyperplasie van lymfoïde follikels: Dit klinkt waarschijnlijk ingewikkeld, maar is eigenlijk vrij eenvoudig. Hetzelfde mechanisme veroorzaakt namelijk de ontsteking van de amandelen in de keelholte. Deze klieren hebben een belangrijke alarmfunctie in het lichaam bij het voordoen van ontstekingen. Tijdens de ontsteking zwellen ze op, blokkeren de keelholte en veroorzaken eveneens koorts. Dergelijke ontstekingsreacties komen het vaakst voor op een leeftijd tussen 8 en 30 jaar. Dit is eveneens de periode waarin men het vaakst appendicitis ziet ontstaan.
- Afval- en gifstoffen: Het kan gebeuren dat een gedeelte van de darm naast de blindedarm niet in staat is voldoende gifstoffen af te voeren. Hierdoor zal een opeenstapeling van schadelijke stoffen ontstaan, waardoor de darmen vatbaarder zijn voor ontstekingen. Men merkte reeds op dat mensen die vaak te kampen hebben met verstopping of constipatie ook vatbaarder zijn voor een plotse blindedarmontsteking. De ingewanden die geblokkeerd zijn, kunnen ontsteken. Dit kan leiden tot een algemene ontsteking van de darmen of gevaarlijke buikvliesontsteking.
- Ontsteking: De wanden van de blindedarm zijn afgezet met hele kleine blaasjes of follikels. Zoals hierboven beschreven zijn deze gelijkaardig aan degene die we zien in de keelamandelen. Ziekte of bacteriën uit voeding kunnen zich vasthechten aan deze blaasjes en ontstekingsreacties veroorzaken. Dit is een vrij vaak voorkomend verschijnsel door de aanwezigheid van de vele soorten bacteriën die ons maag-, darmstelsel dagelijks moet verwerken.
Wat kan je doen om het risico te verminderen?
Denk er echter aan dat je deze triggers alvast kan verminderen door voldoende belang te hechten aan een gezond dieet en voldoende hygiënische leefregels. Je kan de kans op opstapeling van bacteriën en gifstoffen verminderen door gezond te eten en regelmatig een detox voor je lichaam te doen.
Neem ook voldoende maatregelen om verstopping van de darmen tegen te gaan. Dit kan door bepaalde voedingsstoffen op het wekelijkse menu te plaatsen.
Besteed aandacht aan voldoende water drinken. Eet met regelmaat genoeg vezelrijke voeding, zoals verse groenten en fruit. Kies ervoor om ze vaak rauw te serveren in lekkere salades of heerlijke smoothies.
Mis bovendien de goede invloed van probiotica niet. Dit zijn de goede bacteriën die zorgen voor een optimale werking van de darmen en de ontwikkeling van je afweersysteem. Je vindt ze voornamelijk in Griekse yoghurt en kefir. Onthoud ook de volgende reinigende en eenvoudig toe te passen tips.
Drink ’s ochtends een glas warm water met citroensap. De simpele remedie verwijdert afvalstoffen, reinigt het lichaam en levert bovendien nog een extra portie vitamines, waardoor je meteen sterk en fris de dag kan beginnen.