Wanneer het aankomt op het beschermen van je huid tegen de zon en huidkanker, nemen veel mensen niet de nodige voorzorgsmaatregelen.
Onder de dingen waar je het meest voorzichtig mee moet zijn om huidkanker te voorkomen, is het het belangrijkste om je niet te veel bloot te stellen aan ultraviolette straling (UV).
Deze straling kan grote schade toe brengen aan je huid, veel meer dan alleen rimpels en ouderdomsvlekken.
Vandaag willen we je graag wat meer vertellen over deze ziekte en hoe je kan helpen dit te voorkomen.
Soorten huidkanker
Voordat we praten over de tekenen van huidkanker die je niet mag negeren, moet je weten dat er twee types huidkanker zijn: melanoom en niet-melanoom.
- Melanoom is de meest agressieve huidkanker, maar ook de minst voorkomende. Het risico is dat het begint in de diepste laag van de huid. Wanneer dit type kanker zich ontwikkelt, kan het zich ook verspreiden naar andere gebieden of organen.
- Niet-melanome huidkanker komt voor op celniveau en is de meest voorkomende en minst agressieve vorm van huidkanker. Deze vorm komt veel voor in de middelste en bovenste huidlagen, waardoor het makkelijker te herkennen is. Niet-melanome kanker is over het algemeen te behandelen met een kleine operatie die de abnormale cellen verwijdert en dus relatief makkelijk te behandelen.
Tekenen van melanoom
We hebben allemaal sproeten en moedervlekken. Je hoeft je hier dus geen zorgen over te maken. Moedervlekken en sproeten worden gezien als beginnend huidletsel dat gevormd wordt door cellen die de huidskleur bepalen.
Als je opmerkt dat je plotseling veel moedervlekken ontwikkelt of dat degene die je al had beginnen te veranderen, is het een goed idee om naar een dermatoloog te gaan.
Een ezelsbruggetje voor de veranderingen waarvoor je moet oppassen, zijn de letters A, B, C, D en E.
A voor asymmetry (asymmetrie)
Het kan moeilijk zijn om te zien of een moedervlek asymmetrisch is, maar je kan proberen hem te verdelen met een stukje tape.
Wanneer je hem verdeeld hebt, kun je beide kanten vergelijken. Wanneer deze niet gelijk zijn, kan het een teken zijn van huidkanker.
B voor borders (onregelmatige grenzen)
Een normale moedervlek of sproet heeft zachte en regelmatige randen. Als deze wazig of onregelmatig zijn, moet je kijken naar de andere tekenen. Het is erg belangrijk om dit niet te negeren.
C voor color (kleur)
Moedervlekken en sproeten komen voor in veel kleuren: rood, wit, bruin en zwart. Als je deze al hebt sinds de geboorte, maakt de kleur niet uit.
Wanneer echter een gedeelte of de gehele moedervlek verkleurt, is dat niet normaal. Laat dat je dokter er een kijkje naar nemen.
D voor diameter
Wanneer je moedervlek of sproet groter is dan 6 mm, is het een goed idee om een dermatoloog ernaar te laten kijken. Een melanoom is vaak groter dan deze afmetingen.
E voor evolution (evolutie)
Elke verandering in een bestaande moedervlek moet voorzichtig beoordeeld worden.
Dit houdt in elke verandering in grootte, vorm, kleur of wanneer de moedervlek begint te bloeden zonder reden. Hij kan zelfs verdwijnen.
De verandering is relatief en daarom is het erg belangrijk om te weten hoe je huid normaal gesproken eruit ziet. Zo kan je sneller vroegtijdige tekenen herkennen.
Tekenen van niet-melanome huidkanker
Zoals we hierboven al hebben verteld, is een melanoom de gevaarlijkste vorm van huidkanker. Echter, niet-melanome huidkanker mag je nooit onderschatten.
Wanneer het aankomt op je gezondheid, moet je erg oplettend zijn op elk symptoom, voordat het probleem groter wordt.
Sommige symptomen van niet-melanome huidkanker zijn:
- Kleine, lichte vlekken met zichtbare bloedcellen.
- Rode of geïrriteerde vlekken op gebieden rondom je borst en rug.
- Open zweren die bloeden.
- Wit letsel dat op littekens lijkt en tevoorschijn komt zonder reden.
- Een rood bultje met een lichte inkeping in het midden.
- Schurft of wratjes zonder dat je er aan hebt gekrabd.
- Rode, brandende gebieden.
Hoe voorkom je huidkanker?
We weten dat we onszelf niet kunnen beschermen tegen alle ziekten, vooral wanneer ze geassocieerd worden met externe factoren, zoals het klimaat of de zon. Gelukkig kan je met een paar stappen de problemen voorkomen voordat het erger wordt.
Voor huidkanker moet je:
Overmatig blootstellen aan de zon voorkomen
Je moet eigenlijk niet meer dan twee uur in de zon doorbrengen. Als je langere tijd buiten bent, zoek dan op zijn minst een plek met schaduw of draag beschermende kleding.
Gebruik altijd zonnebrandcrème
Er is een grote variatie aan zonnebrandcrème voor elke budget en elke voorkeur. Dit is goed, omdat het aanbevolen wordt altijd het huis pas te verlaten als je bent ingesmeerd.
Vergeet niet om het elke twee uur aan te brengen en gebruik het liefste een crème met ten minste SPF 15.
Let op veranderingen in je huid
De belangrijkste voorzorgsmaatregel is om altijd oplettend te zijn voor veranderingen in je huid. Ken je lichaam en controleer het regelmatig.
Wanneer je een van de bovenstaande veranderingen opmerkt in je lichaam, ga dan zo snel mogelijk naar je dermatoloog.
Nu ken je al deze tekenen van huidkanker. Het is aan jou de taak om op te letten of je veranderingen in de huid opmerkt. Het is wellicht een enge ziekte, maar het is mogelijk het te voorkomen.